صفحه اصلی / استان ها / خوزستان / باید و نبایدهای شام شب یلدا
باید و نبایدهای شام شب یلدا

باید و نبایدهای شام شب یلدا

مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با تاکید بر لزوم مدیریت تغذیه در شب یلدا گفت: در شام یلدا باید مصرف نان، برنج و چربی کاهش یابد و فاصله بین خوردن تا خواب باید حداقل دو تا سه ساعت باشد تا معده استراحت کند.

شب یلدا

مهنوش صاحبدل در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در گذشته، شب یلدا را با مصرف مناسب انواع میوه به خصوص هندوانه و انار سپری می‌کردند و تا حد امکان مصرف انواع آجیل و شیرینی‌ها را به حداقل می‌رساندند اما امروزه افراد کمتر از میوه و بیشتر از تنقلات، آجیل و شیرینی‌ها استفاده می‌کنند و با این کار سلامت جسمانی خود را به مخاطره می‌اندازند.

وی با تاکید بر لزوم مدیریت تغذیه در شب یلدا افزود: تنقلات حاوی انرژی و چربی بالایی است، چربی موجود در این مواد، هر چند مضر نیست اما از لحاظ خاصیت چاق‌کنندگی همچون انواع روغن‌ها عمل می‌کند. از این رو افراد باید در مصرف این‌گونه مواد، دقت کنند و میزان استفاده از آنها را کاهش دهند.

مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه جهت پیشگیری از ایجاد عوارض گوارشی، از پرخوری بی‌رویه در شب یلدا خودداری شود، گفت:در شب یلدا، باید سعی شود جهت پیشگیری از افزایش کالری در بدن، به جای استفاده از تنقلات و شیرینی‌ها، از میوه‌ها استفاده شود.

نکاتی برای مصرف آجیل

صاحبدل اظهار کرد: استفاده از آجیل‌ها و مغزها به علت روغن موجود در آنها، عمل هضم را سنگین‌تر و سخت‌تر می‌کند. لذا توصیه می‌شود به جای استفاده از این مواد، از میوه برای گذراندن اوقات شب یلدا استفاده شود.

وی افزود: بهتر است آجیل‌های خام جایگزین آجیل‌های رنگی، شور و ترش شود تا علاوه بر حفظ سلامت دستگاه گوارش، خطر دریافت زیاد نمک و افزودنی‌ها کمتر باشد.

مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اظهار کرد: خشکبار مصرفی در شب یلدا مانند برگه زردآلو، انجیر خشک و … دارای ریزمغذی‌هایی مانند آهن، روی، مس، منیزیم، فسفر و مقدار زیاد فیبر هستند که برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی – عروقی، دیابت و سایر بیماری‌های غیرواگیر و یبوست مناسب‌اند اما باید دقت شود که تعادل در مصرف خشکبار نیز رعایت شود.

وی ادامه داد: مصرف غلات و حبوبات برشته شده مانند گندم، عدس، لوبیای سویای بوداده و … به جای آجیل‌ها توصیه می‌شود.

صاحبدل اظهار کرد: افرادی که از بالا بودن تری گلیسیرید خون رنج می‌برند، بهتر است از مصرف دانه‌های چرب مانند پسته، بادام، گردو و … خودداری کنند. خوردن آجیل‌های شور برای مبتلایان به بیماری فشار خون ممنوع است و در افراد سالم نیز باید محدود شود.

مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان افزود: آجیل و مغزها دارای اسیدهای چرب ضروری (مفید)، برخی ویتامین‌های گروه B، ویتامین E و مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، فسفر، روی و منیزیم هستند که مصرف این اقلام به دلیل آهن مناسب به افراد مبتلا به کم‌خونی توصیه می‌شود.

وی بیان کرد: همچنین مغزها منبع خوبی از آنتی اکسیدان‌ها (مواد ضدسرطانی) هستندکه در پیشگیری از سرطان‌ها نقش مؤثری دارند اما باید توجه داشت که دارای کالری بالایی هستند و باید در مصرف آنها بسیار دقت شود.

درباره میوه‌های شب یلدا

صاحبدل با اشاره به میوه‌هایی که در شب یلدا بیشتر مصرف می‌شوند، عنوان کرد: هندوانه سرشار از ویتامین‌ها و مواد آنتی اکسیدان است که در پیشگیری از حمله‌های قلبی، سکته‌های مغزی و برخی از سرطان‌ها نقش بسزایی دارد.

مسئول بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان به بیماران دیابتی نیز توصیه کرد: بهتر است بیماران دیابتی در مصرف هندوانه شب یلدا دقت کرده و در مصرف آن به علت قند بالا، زیاده‌روی نکنند و به جای هندوانه از میوه‌هایی با شیرینی کمتر مانند سیب و پرتقال استفاده کنند. همچنین می‌توانند از خشکباری مانند برگه زردآلو و آلو خشک به جای توت خشک و کشمش استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: انار نیز سرشار از ویتامین‌ها و مواد آنتی اکسیدان بوده و در پیشگیری از تصلب شریان‌ها، پیشگیری از سکته‌ها، جلوگیری از پیری زودرس و آلزایمر و پیشگیری از سرطان‌ها به ویژه سرطان پروستات مفید است. همچنین مصرف انار در کاهش فشار خون تاثیر دارد.

شام شب یلدا

صاحبدل افزود: در شام یلدا باید مصرف نان، برنج و چربی کاهش یابد و فاصله بین خوردن تا خواب باید حداقل دو تا سه ساعت باشد تا معده استراحت کند.

وی اظهار کرد: رعایت نکات بهداشتی، تازه بودن محصولات هنگام خرید و بسته‌بندی بودن محصولاتی مانند خشکبار و آجیل برای پیشگیری از آلودگی‌های میکروبی به خانواده توصیه می‌شود.

صاحبدل با اشاره به این اینکه ۶۰ درصد بزرگسالان استان خوزستان مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند، اظهار کرد: رعایت تعادل در مصرف میوه و تنقلات شب یلدا برای بزرگسالان ضروری است.

همچنین مطالعه کنید:

آموزش مجازی

رتبه اول آموزش مجازی دانشگاه علوم پزشکی اهواز میان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا, دکتر کاوه اسلامی اظهار کرد: …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.