به گزارش کسب و کار، انتظار آنها ساعتها ادامه داشت و ترس، تردید و دلهرهای در چهرهشان نمایان میشد که نکند مراسم لغو و پروژه کلنگزنی نشود. همان روز ظاهرا میدانستند که این همه تدارکات و سیاه چادر و مراسم استقبال بینتیجه بوده و دلشان را الکی خوش کرده بودند.
بالاخره مسئولان آمدند و کلنگزنی پروژهای مهم در استان و شهرستان پلدختر همانند پالایشگاه که سرنوشتش برای همه از همان ابتدا مشخص بود، به نام آهک هیدراته انجام شد و سخنرانیهای پیدرپی که فلان میشود و فلان… زمین با ضربههای سهمگین کلنگ زخمی شد و نالههایش به آسمان بلند شد…
۱۵ ماه گذشت خبری نشد و مردم شهرستان پلدختر مانند خیلی از پروژههایی که اسمی بود و انجام نگرفت همانند استان آرزویشان این است که دیگر کلنگی پیدا نشود و همانند اسطورهها به تاریخ بپیوندد و دل زمین و زمان را به درد نیاورد و آخرش هم هیچ…
در آن روز یعنی ۱۷ بهمن خود مسئولان استان و شهرستان شاید میدانستند که آهک هیدراته تنها خاطرهاش را با کلنگی به زمین میسپارند و دیگر هیچ.
نکته قابل تامل در خصوص این پروژه که خاطر مردم را آزرده کرده این است که طرح سنگبری مدرن لرستان (مصوبه سفر ریاست جمهوری در سال ۹۳ به دلیل مشکلات زیست محیطی در دریافت معادن سنگهای تزئینی با مصوبه دولت تغییر کاربردی داده و از میان ۳۰ طرح پیشنهادی، طرح تولید آهک صنعتی و هیدراته پلدختر و تولید بلوکهای سبک گازی و نانو کربنات کلسیم جایگزین آن شده بود ولی…
ایجاد اشتغال ۶۰۰ نفری این پروژه
محمدرضا صفیخانی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در مراسم کلنگزنی این پروژه گفته بود: طرح احداث کارخانه آهک صنعتی و هیدراته شهرستان پلدختر با ظرفیت بار ورودی سالانه ۳۰۰ هزار تن و تولید ۱۵۰ هزار تن آهک صنعتی و هیدراته در فاز نخست و نیز تولید بلوکهای سبک گازی و نانو کربنات کلسیم در فاز دوم است که برای احداث فاز نخست، حدود ۶۰۰ میلیارد ریال و برای فاز دوم، حدود ۶۰۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری ارزی و ریالی تخمین زده شده است.
وی افزود: با بهرهبرداری از این طرحها در مجموع حداقل ۱۵۰ نفر به طور مستقیم و ۴۵۰ نفر به طور غیرمستقیم مشغول به کار خواهند شد که باعث رونق اقتصادی منطقه خواهد شد.
با توجه به صحبتهای مطرح شده یعنی میبایست ۶۰۰ فرصت شغلی در شهرستان پلدختر ایجاد میشد که در روی کاغذ باقی ماند و اشتغال کاغذی نام گرفت.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: برای اجرای این طرحها، ۹ شرکت داخلی و خارجی اعلام آمادگی کردند و در نهایت، یک شرکت داخلی برنده مزایده شد و به صورت مشارکتی با ایمیدرو طرح را اجرا خواهند کرد.
شرکتی که تاکنون عملا کار چندانی انجام نداده و انتظار مردم این بود که مسئولان ورود پیدا کرده و اگر کننده کار نبود خلع ید میشد.
پلدختر بهشت معادن آهک هیدراته
نعمتالله دستیاری فرماندار پلدختر نیز گفت: پلدختر بهشت معادن آهک هیدراته، گچ، سنگ سیمان، نفت و گاز است.
فرماندار پلدختر با بیان اینکه دولت یازدهم امید را در بین مردم زنده کرده است، افزود: در هیچ دولتی به این اندازه پروژههای فعال نداشتهایم. زیرساختها متحول شده و با شناسایی کم و کاستیها، ظرفیتهای جدیدی ایجاد شده است.
وی یادآور شد: در حوزه برق و آبرسانی به ترتیب ۳۰۰ و ۳۰ درصد در شهرستان رشد داشتهایم.
درست است پلدختر بهشت معادن مختلف بوده ولی چرا از این ظرفیت استفاده نکرده و پروژهای مانند آهگ هیدراته به سرنوشتی اینچنین نامعلوم دچار شود؟
یک سوال همیشه ذهن مردم استان و شهرستان پلدختر را مشغول کرده و این است که چرا موقعی خود مسئولان هم خاطره خوبی از کلنگزنیها ندارند باز هم شاهد چنین کاری همانند آهک هیدراته هستیم؟
مردم خاطره خوبی از کلنگزنی ندارند
سیدحمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس نیز گفت: مردم خاطره خوبی از کلنگزنی ندارند.
وی با بیان اینکه کلنگزنی این کارخانه یکی از دستآوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران است و باید قدردان نظام و انقلاب باشیم، بیان کرد: هر روز شاهد رفع محرومیتها هستیم، جلسات متعددی در راستای اشتغال و رفع محرومیت برگزار کردهایم که امیدواریم نتیجهبخش باشد.
کاظمی تأکید کرد: نگرانی مردم شهرستان پلدختر و لرستان، اشتغال و رفع بیکاری است که با کلنگزنی این کارخانه بخشی از آن رفع خواهد شد.
وی گفت: این پروژه به رشد و توسعه کمک میکند و اقتصاد کشور را متحول خواهد کرد و باید نگاه جهادی اجرا شود تا به اقتصاد کشور کمک کند.
کاظمی با بیان اینکه مردم خاطره خوبی از کلنگزنی ندارند، خاطرنشان کرد: ۹ سال پیش پروژههایی در شهرستان کلنگزنی شد که بعد از آن به دست فراموشی سپرده شدهاند.
صحبت از نگاه جهادی به پروژه به میان آمد که ای کاش مسئولان آن را مدنظر قرار داده بودند و آهک هیدراته را به سرانجام میرساندند.
لرستان و شهرستان پلدختر همچنان از بیکاری رنج میبرد و کمتر خانوادهای را میبینیم که “بیکار” نداشته باشد و با وجود قابلیتها و ظرفیتهای بسیار بالا همچنان آمار بیکاران زیاد است؛ موضوعی که هوشنگ بازوند، استاندار وقت لرستان نیز در مراسم کلنگزنی آهک هیدراته در حضور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به آن اذعان داشته بود.
تأخیر در اجرای پروژهها مردم را دلسرد میکند
وی گفته بود: حضور بخش خصوصی در لرستان، فقیرانه بوده و ما به دنبال توسعه توسط دولت بودهایم.
استاندار لرستان گفت: ۵۰۰۰ میلیارد تومان باید سالیانه در لرستان سرمایهگذاری شود تا به میانگین کشوری برسیم.
وی خاطرنشان کرد: لرستان خاطره خوبی از کلنگزنیها ندارد و این اقدامهای بینتیجه، بیاعتمادی به وجود میآورد و تأخیر در اجرای پروژهها مردم را دلسرد میکند.
بازوند اظهار کرد: کارخانه آهک هیدراته نخستین پروژه صنعتی استان است که در دهه فجر امسال کلنگزنی میشود و عملیات اجرایی در اسرع وقت شروع شود تا مردم خاطرات تلخ گذشته را فراموش کنند.
آری اقدامهای بینتیجه، بیاعتمادی به وجود میآورد و دلسردی…
مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) نیز گفته بود: کارخانه آهک هیدراته پلدختر یکی از پروژههای مهم در بحث اقتصاد مقاومتی است که از خامفروشی جلوگیری میکند و صنایع را رونق میدهد و در صنعت فولاد و مس جزو ضرورتهای تولید است.
وی با تشکر از پیگیریهای استاندار لرستان و نماینده پلدختر برای این پروژه، افزود: محصولات کارخانه آهک هیدراته پلدختر منافع زیادی برای کشور دارد. بودجه این پروژه کامل دیده شده و جای هیچ نگرانی نیست.
اگر بودجه این پروژه کامل دیده شده پس چرا پس از ۱۵ ماه هنوز پیشرفت چندانی نداشته است.
ظاهرا عوامل دست به دست هم دادهاند تا آهک هیدراته با همان کلنگ روز اول به زمین سپرده شده است.
مکان کارخانه تولید آهک هیدراته پلدختر جابهجا شد
سید حمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر در مجلس تیرماه سال گذشته درباره آخرین وضعیت این پروژه به ایسنا گفته بود: مکانی که کلنگزنی شد، معارض داشت و مجبور شدیم آن را تغییر دهیم. مکان جدید در روستای دره خزینه است و ۴۹ هکتار زمین از اراضی ملی برای احداث آن واگذار شده است.
نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس اضافه کرد: این مکان برای فاز نخست درنظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه اظهار کرد: نقشه آن طراحی شده و قول دادهاند تا پایان خرداد عملیات اجرایی را شروع کنند که امیدواریم این وعده عملیاتی شود.
کاظمی گفت: فاز دوم این پروژه به ۵۰ هکتار زمین نیاز دارد که هنوز جانمایی نشده است.
اینقدر زمان از دست رفت و هیچ کاری انجام نشد که این بار نماینده پلدختر شروع به انتقاد کرد.
اقدام موثری در رابطه با پروژه انجام نشده است
سید حمیدرضا کاظمی در نشست مشترک مجمع نمایندگان استان که آبانماه سال گذشته به منظور بررسی پروژههای محوری و اثرگذار در توسعه برگزار شد، گفت: روزی که برای کلنگزنی آهک هیدراته رفتیم گفتم نگران هستم که این کلنگزنی به آن کلنگزنی ها اضافه شود.
وی افزود: متاسفانه عملیات اجرایی آهک هیدراته بهمن سال گذشته در شهرستان شروع و تا به حال اقدام موثری در رابطه با آن انجام نشده است.
کاظمی بیان کرد: آهک هیدراته نیاز جدی و مطالبه مردم پلدختر است و انتظار داریم شرکت ایمیدرو با شتاب بیشتری کار احداث را پیش ببرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر روند احداث این پروژه کند است و مورد رضایت ما نیست.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه این شهرستان قابلیت و ظرفیتهای معدنی بالایی در حوزه گچ و آهک دارد، اظهار کرد: استفاده از این ظرفیت در رونق اقتصادی و اشتغالزایی منطقه موثر بوده و باید هرچه سریعتر پیگیری شود.
وی با بیان اینکه مردم پلدختر خاطره خوبی از کلنگزنیها در این شهرستان ندارند، ادامه داد: همه مسئولین و دستگاهها برای اجرایی شدن این پروژه باید همکاری داشته باشند
پنج ماه از انتقاد نماینده مردم پلدختر در مجلس میگذرد ولی ظاهرا مسئولان ایمیدرو گوششان بدهکار نبوده و قرار نیست پروژه تعیین تکلیف شود.
تجهیز کارگاه مکان جدید فاز نخست
نعمتالله دستیاری، فرماندار پلدختر نیز گفت: مکان جدید فاز نخست در روستای درهخزینه تجهیز کارگاه شده است.
وی بیان کرد: از اراضی ملی برای احداث این کارخانه اختصاص داده شده و منابع طبیعی همکاری خوبی در این خصوص داشته است.
دستیاری درباره اینکه چرا پروژه دیر شروع شده است، اظهار کرد: در ابتدا برای تملک زمین مشکل داشتیم که کار به جابهجایی کشیده شد و بعد تا مجوزهای لازم اخذ شد کمی زمان برد.
به گفته فرماندار شهرستان پلدختر ظاهرا مشکل کار، تملک زمین بوده ولی رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت لرستان صحبتهای تازهای از دلایل کندی روند احداث این پروژه بر زبان میآورد.
اولتیماتوم سازمان صنعت معدن و تجارت
محمدرضا صفیخانی با بیان اینکه مدیرعامل و نماینده مردم در مجلس به جد پیگیر کارهای مربوط به این کارخانه هستند، گفت: جلساتی با امور اراضی جهاد کشاورزی در خصوص زمین کارخانه برگزار شده است.
وی در خصوص اینکه چرا این طرح روند اجرایی مناسبی ندارد، بیان کرد: ما به جد پیگیر اجرایی شدن پروژه هستیم ولی شرکت یک سری مشکلات حقوقی داشت.
صفیخانی اضافه کرد: قرار است بعد از رفع این مشکلات، شرکت با مشارکت ایمیدرو کار را هر چه سریعتر اجرایی کند.
این مسئول افزود: یکی از مهمترین مشکلات این بود که چون شرکتی که با ایمیدور مشارکت میکند توسعه معادن ایران بوده و درقالب اصل ۴۴ واگذار شده یک سری مالیات داشت و قرار بود یک شرکت مشارکتی تشکیل دهند که ثبت قبول نکرد.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه مسئولان شرکت تاکنون پیگیر حل مسائل و مشکلات بودهاند، گفت: ما نیر اولتیماتومی دادیم و شریک جدید را معرفی کردیم که چنانچه نتوانند مسائل خود را حل کنند شخص جدید را جایگزین کنیم.
وی اضافه کرد: قرار است فاز اول آهک هیدراته تحت عنوان کربنات آهک انجام شود و سپس به سمت بلوکهای سبک و گازی برود.
این مسئول افزود: ابتدا باید مسئولان شرکت آورده خود را بیاورند و سپس برای دریافت تسهیلات به بانک صنعت و معدن برای پذیرش طرح معرفی خواهند شد؛ قطعا براساس ظرفیت و سرمایهگذاری به آنها تسهیلات داده میشود.
عدم ثبت شرکت، مشکلات مالیاتی، معرفی نشدن طرح به بانک، مشخص نبودن آورده و … ذهنها را مشغول میکند که چرا تاکنون و پس از چندین ماه رفع نشدهاند.
به هر حال کلاف این کارخانه که از آن به عنوان یکی ازپروژههای مهم، کلیدی و صدالبته اشتغالزای لرستان و شهرستان پلدختر یاد میکنند هر روز سردرگمتر میشود ولی باز امیدمان به روزها و ماههایی بوده که خبری خوش از راه برسد…
تهیه از: ابراهیم شریفی خبرنگار ایسنا منطقه لرستان
انتهای پیام