صفحه اصلی / اسلایدر / قیمت غیرواقعی دلار با مداخله بانک مرکزی سیر نزولی خواهد داشت/اقدامات مثبت در تعدیل نرخ ارز
قیمت غیرواقعی دلار با مداخله بانک مرکزی سیر نزولی خواهد داشت/اقدامات مثبت در تعدیل نرخ ارز

قیمت غیرواقعی دلار با مداخله بانک مرکزی سیر نزولی خواهد داشت/اقدامات مثبت در تعدیل نرخ ارز

کسب و کار نیوز- مدیریت بازار ارز در دستور کار دولت و بانک مرکزی قرار دارد. متولیان بازار ارز با ارایه راهکارهای مناسب و اجرای اقدامات مثبت توانستند قیمت ارز را کاهش دهند.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، در همین زمینه معاون اسبق ارزی بانک مرکزی گفت: شایعات سفته‌بازان، اخبار نادرست و فضاسازی رسانه‌های بین‌المللی نقش موثری بر افزایش هیجانات و التهاب بازار ارز داشت و چون این افزایش غیرواقعی بود، در حال تعدیل نرخ است. نرخ ارز در بازار غیررسمی طی هفته‌های گذشته به ۶۰ هزار تومان رسید، که کارشناسان علت این افزایش را فضای روانی و هیجانی در این بازار تحت تاثیر اخبار نادرست و کانال‌های تلگرامی عنوان کردند، اما این نرخ غیرواقعی با مداخله بانک مرکزی سیر نزولی را در پیش گرفت و در هفته‌ای که گذشت تا کانال ۵۲ هزار تومان ریزش داشت.

«سید کمال سیدعلی» کارشناس مسایل اقتصادی و معاون اسبق ارزی بانک مرکزی در مورد بازار ارز، گفت: افزایش قیمت دلار که در ابتدای هفته با آن مواجه بودیم در فاصله یک تا دو روز نزدیک به هفت تا هشت هزار تومان نوسان داشت. وی با اشاره به افزایش شدید نرخ ارز، افزود: شایعاتی که در مقابل صرافی‌ها از طریق سفته‌بازان و یا سایت‌های اعلامی نرخ ارز منتشر می‌شد، موجب شد که نرخ ارز غیرمنطقی افزایش یابد و شاهد التهابات و هیجانات در این بازار باشیم.

معاون اسبق ارزی بانک مرکزی ادامه داد: فضاسازی رسانه‌های بین‌المللی علیه ایران نیز این موضوع را تشدید ‌کرد و در نتیجه نرخ دلار نه‌تنها ثبات نداشت، بلکه رشد لجام گسیخته‌ای را در پیش گرفت و چون افزایش آن منطقی و اقتصادی نبود، بلافاصله کاهش یافت. سیدعلی بیان کرد: در این بین برخی ناکارآمدی‌ها در طول سال‌های گذشته باعث شده اعتماد مردم سلب شود و در بازار ارز رفتار هیجانی داشته باشند و برای خرید دلار به بازار مراجعه کنند که شاهد هیجانات مقطعی باشیم. وی با بیان اینکه سرعت افزایش قیمت ارز در هفته‌های گذشته زیاد بود و کاهش قیمت آن طبیعی به نظر می‌رسد و اساسا این اتفاق باید رخ می‌داد، تصریح کرد: مداخله گری بانک مرکزی در بازار ارز باعث می‌شود که حباب نرخ ارز از بین برود، اما در ادامه این بانک باید به دنبال مدیریت تقاضا در بازار باشد.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: چنانچه ثبت سفارش‌ها با سرعت بیشتری انجام شود، معاملات اسکناسی و نرخ را می‌تواند مدیریت و کاهشی کند، زیرا تولیدکنندگان به جهت نگرانی از اینکه ممکن است سال آینده قیمت دلار افزایش یابد، وارد بازار می‌شوند که در صورت تسریع در فرآیند ثبت سفارش دیگر شاهد حضور تولیدکننده و واردکننده در بازار اسکناس نخواهیم بود.

سیدعلی توصیه کرد: مداخله بانک مرکزی در بازار ارز از لحاظ مقطع زمانی و حیث قیمت باید مدیریت شود و این مداخلات برای تامین منابع وارداتی و نیاز واقعی مردم باشد. وی با بیان اینکه نرخ سازی و بازارسازی بانک مرکزی تصمیم درستی است و می‌تواند حباب قیمت را از بین ببرد، گفت: افزایش نرخ ارز بیش از انتظار واقعی بوده و برای همین در حال تعدیل نرخ‌ است که شاهد آن هستیم.

ضرورت ایجاد ثبات در بازار ارز

عبدالمجید شیخی، کارشناس اقتصادی

سیاست هایی که طی سالهای گذشته در بازار ارز پیاده شد منجر به شکل گیری حباب قیمتها در بازارهای دارایی شده است. بازار ارز از جمله بازارهایی است که به دلیل عدم اجرای موفقیت آمیز طرح های دولتهای پیشین دستخوش نوسانات زیادی شده است. اقداماتی که در بازار ارز به کار گرفته می شود باید به ثبات قیمتها منجر شود. ثبات قیمت مهم تر از جلوگیری از افزایش نرخ ها است. با ثبات قیمت ارز می توان به شرایط  اقتصادی مناسبی دست پیدا کرد.

این در حالی است که جو روانی می تواند در افزایش قیمت ارز تاثیر زیادی داشته باشد. هیجانات می تواند اثر مستقیم بر افزایش قیمت ارز و به دنبال آن، افزایش قیمت کالاها داشته باشد. در این بین وقتی دلالان احساس کنند که احتمال اینکه یک تنگنایی از طرف عرضه در بازار ایجاد شود، خود به خود دست به احتکار ارز می زنند. ارز به صورت قطره چکانی در بازار تزریق می شود و قیمت ارز بالا می رود. مساله مهم این است که مردم نباید به این بازی‌ها دامن بزنند چرا که سوداگری در بازار ارز چه آگاهانه و ناخودآگاه با افزایش نرخ تورم به زیان جامعه تمام می‌شود. بنابراین باید از ایجاد نوسانات منفی در بازار ارز جلوگیری شود که یک راه آن تثبیت نرخ ارز مورد نظر بانک مرکزی است.

به طور قطع یکی از مسائل مهمی که بانک مرکزی دنبال می‌کند و دولت نیز به این مقوله توجهی جدی دارد کنترل و نظارت بر نرخ ارز با توجه به وقایع و موضوعات تاثیرگذار بر مسائل اقتصادی است که به تبع خود نرخ ارز را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

از طرفی دیگر دولت در کنار بانک مرکزی باید به سمت حذف سلطه دلار و یورو از بازار برود. به این معنا که باید به سمت بازار ارز‌های دیگر مثل روبل، یوان، روپیه … و حتی ریال برود. چرا که در همکاری‌های دو جانبه مانند همکاری با روسیه تجار ما نیازی به دلار و یورو نخواهند داشت و کافی است ریال ببرند و با روسیه مبادله کنند.

همچنین مطالعه کنید:

نسبت مالیات به GDP در ایران یک سوم متوسط دنیاست

به گزارش کسب و کار نیوز ، سید محمدهادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.