صفحه اصلی / اسلایدر / کمبود نقدینگی همچنان اصلی‌ترین چالش تولید است/روند کند تسهیلات‌دهی به تولید
کمبود نقدینگی همچنان اصلی‌ترین چالش تولید است/روند کند تسهیلات‌دهی به تولید

کمبود نقدینگی همچنان اصلی‌ترین چالش تولید است/روند کند تسهیلات‌دهی به تولید

کسب و کار نیوز- سهم تولید از درآمد هدفمندی یارانه‌ها محقق نشده است. در دور اول اجرای طرح قرار بر این بود که سهم تولید محفوظ باشد اما این روند وارد مسیر دیگری شد. تولید بدون حمایت ماند و سهمی از منابع هدفمندی یارانه ها دریافت نکرد. حال بخش صنعت به این مورد معترض است. در جراحی اقتصادی و توزیع عادلانه یارانه ها، قیمت بسیاری از کالاهای اساسی افزایش چند برابری دارد. در این بین متاسفانه تسهیلات تولید نیز از سوی بانکها به دست تولیدکننده نمی رسد. گویا بنا بر اظهارات خود سیستم بانکی، بانک‌ها روند تسهیلات تولید را به بهانه صرف منابع توسط دولت، متوقف کرده‌اند.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز ، در همین رابطه مهدی بستانچی، صنعتگر و رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع ایران، خطاب به احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد گفت: در دور اول هدفمندی یارانه‌ها گفتند بخشی از منابع حاصل ازآن صرف تولید می‌شود که نشد. حالا که قیمت کالاهای اساسی را به بهانه هدفمندی چند برابر کرده‌اند نه تنها حرفی از کمک به تولید نیست، بلکه بانک‌ها روند تسهیلات تولید را به بهانه صرف منابع توسط دولت، متوقف کرده‌اند.

انتقادات از عدم پرداخت سهم تولید از پروژه های هدفمندی یارانه‌ها ادامه دارد. باید دید در جراحی جدید یارانه ای، تولید چقدر سهم خواهد داشت. چه مبالغی از این هدفمندی و توزیع عادلانه قرار است به دست تولید برسد. اهمیت و رابطه مستقیم سهم تولید و اشتغال در جامعه روشن و شفاف است و سهم تولید اگر پرداخت نشود برای بخش سرمایه گزار مشکلات اساسی رخ خواهد داد.

سخنگوی کمیسیون ویژه جهش تولید مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس قانون بودجه در سال ۱۴۰۰ باید اعتباری معادل ۳۲ هزار میلیارد تومان از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها به حوزه تولید و اشتغال اختصاص می‌یافت که طبق گزارش ارائه شده در جلسه کمیسیون تنها تخصیص ۱۹ هزار میلیارد تومان از ۳۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده برای این بخش محقق شده بود.

محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون ویژه جهش تولید مجلس شورای اسلامی در تشریح نشست کمیسیون متبوع خود گفت: جلسه در رابطه با تخصیص اعتبار به حوزه تولید و اشتغال در بودجه سال ۱۴۰۰ با حضور مسوولان سازمان هدفمندی یارانه ها برگزار شد.

این نماینده مردم در مجلس افزود: بر اساس قانون بودجه در سال ۱۴۰۰  باید اعتباری معادل ۳۲ هزار میلیارد تومان از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها به حوزه تولید و اشتغال اختصاص می‌یافت که طبق گزارش ارائه شده در جلسه کمیسیون تنها تخصیص ۱۹ هزار میلیارد تومان از ۳۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده برای این بخش محقق شده بود. سخنگوی کمیسیون ویژه جهش تولید مجلس اظهار داشت: طبق نظر معاونت نظارت مجلس در این‌باره تخلف صورت گرفته و بر این نکته تأکید شد تا سازمان هدفمندی یارانه ها نسبت به جبران این مساله اقدام کند.

دست خالی تولید از هدفمندی یارانه‌ها

آرمان خالقی، عضو خانه صنعت و معدن

در فاز اول و بخش نخست طرح هدفمندی یارانه ها قرار بر این شد که بخشی از درآمدها به تولید و صنعت اختصاص پیدا کند. بخشی از درآمدها هم در دست دولت باشد تا به مردم پرداخت کند. اما هیچ یارانه ای برای بخش تولید در نظر گرفته نشد و تعهداتی که به تولید و صنعت در رابطه هدفمندی یارانه های انرژی داده بودند، تحقق پیدا نکرد. تا به امروز منابعی از سوی هدفمند شدن یارانه به تولید داده نشده و در بودجه های سنواتی هم نامی از آن برده نشده است.

به عبارتی سهم بخش تولید پرداخت نشده است. در چارچوب قانون هدفمند کردن یارانه ها، سهم بخش تولید از یارانه نقدی داده نشد. قرار بود برای صنایع انرژی بر، سیاست جبرانی اتخاذ شود و یارانه به بخش تولید پرداخت شود. اما سهم بخش تولید را هم به خانوارها دادند. این وضع باعث شد قیمت تمام شده بخش تولید، بالا برود و وقتی یارانه بخش تولید داده نشد، در کاهش قیمت تمام شده تولید، اتفاقی نیفتاد. تا الان بخش تولید حق خودش را از یارانه نقدی نگرفته است. این موضوع باید به طور جدی مورد توجه قرار بگیرد که با بخش تولید چه کار کنیم. فاز اول هدفمندی یارانه ها مربوط به حذف یارانه های انرژی بود که در سال ۸۸ مصوب و از سال ۸۹ اجرایی شد. تا به امروز چند سال از اجرای این طرح گذشته و ریالی بابت سهم تولید و صنعت پرداخت نشده است.

طرح جدید توزیع عادلانه یارانه ها است که بیشتر بر مواد و محصولات تاثیر دارد. قرار است در این طرح سبد معیشت خانوار تقویت شود. هنوز اجرای آن در بخش انرژی مشخص نشده است. اما در افزایش قیمت مواد اولیه در کارخانجات غذایی نمود پیدا می کند. سیاست جبرانی هم این نیست که به تولیدکننده منابعی پرداخت شود. بیشتر حمایت از مصرف کننده مورد توجه است. اما رفتار شبکه بانکی با بخش تولید هم نیازمند بازنگری است. بانک‌ها باید در کنار تولید و صنعت قرار بگیرند، نه در مقابل آنها. امروز موضوع تملک بانک‌ها بر واحدهای تولیدی مشکلی است که موجب شده تولید و صنعت با چالش‌های فراوانی روبه‌رو باشند. حل مشکل نقدینگی در واحدهای تولیدی با روش‌های دیگری، جز سیستم بانکی نیز قابل حل است. موانع و محدودیت‌ها در بخش تولید شناسایی شده و مشکلات مشخص است.

متاسفانه در کشور ما ابزارها و نهادهایی که بتوانند در کنار بانک‌ها وظیفه تامین مالی را به‌طورجدی بر عهده بگیرند یا وجود ندارند یا از قدرت بالایی برخوردار نیستند. به همین دلیل نقدینگی به مهم‌ترین و اصلی‌ترین چالش بخش تولید و صنعت تبدیل شده است. واحدهای تولیدی همچنان درگیر جذب منابع و دریافت این تسهیلات هستند که منجر به بازگشت آنها به عرصه تولید و افزایش ظرفیت تولیدی آنها می‌شود.

 

همچنین مطالعه کنید:

کاهش بسیار جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت

به گزارش کسب و کار نیوز ، در هفته منتهی به ۵ اردیبهشت ماه نرخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.