صفحه اصلی / دسته بندی نشده / خطر سونامی قیمت مسکن با انباشت تقاضا

منصور غیبی، کارشناس اقتصاد مسکن

خطر سونامی قیمت مسکن با انباشت تقاضا

کسب و کار نیوز - معادله اقتصاد مسکن را باید در دلِ اقتصاد کلان و ملی دید.

اگر منفردا این گونه به تحلیل بازار مسکن بپردازیم که اجاره نشینان تهرانی برای خرید خانه به حاشیه شهر ازجمله پرند رفته اند و در حال حاضر به دلیل افت انتظارات تورمی در حال بازگشت به تهران هستند، داستان را «خودمان بریده ایم و دوخته ایم!» نه آن کسی که رفته، به این سادگی برمی گردد و نه این امکان برای او دوباره به این سادگی فراهم می شود که جای گیری کند. بنابراین اگر تمام شاخص ها و المان های موثر در اقتصاد و رشد اقتصادی قابل کنترل باشد، فضای اقتصادی کشور به آرامش و تعادل می رسد و آن زمان، تمام بخش های اقتصادی آرام می گیرد.
نکته دوم اینکه بحث اقتصاد مسکن یک آیتم مجزا از سایر آیتم ها دارد و آن هم توجه ویژه مردم به این بازار برای تامین سرپناه و زندگی است. وقتی فضای اقتصادی، شاخص و نمودار خود را در حوزه اقتصاد مسکن نشان می دهد خیلی از افراد را عقب می اندازد؛ به این صورت که خیلی از خریداران شاید تا چند ماه پیش می توانستند در تهران آپارتمان مدنظر خود را بخرند ولی هم اکنون مجبورند به حواشی تهران بروند و واحد مدنظر خود را خرید و یا حتی اجاره کنند.
مردم در شرایط کنونی در انتظار تثبیت اوضاع اقتصادی به لحاظ قیمت ها و بازارهای رقیب جامعه هستند تا تعادل و رونق اقتصادی به بازارهای مالی برگردد. هم اکنون بورس دچار سرگیجه است، سکون و ترس و احتیاط شدید بر بازار خودرو حاکم است و در بازار مسکن همه منتظرند که ببینند چه اتفاقی می افتد. این نگرانی ریشه در عدم اطمینان بخشی نظامات اقتصادی ما و جامعه سرمایه ای برای مردم است که آنها را نگران ساخته.
در حال حاضر انباشت تقاضایی که از اولویت اول خرید ملک و مسکن در تهران است، خود را به حالت انتظار و سپس حمله به بازار در آتی طراحی می کند که اگر کوچک ترین تحرک اقتصادی صورت بگیرد، این منتظران ورود خواهند کرد و دوباره داد و ستد و رونق دست به دست که باعث افزایش قیمت در کلان شهر تهران می شود دوباره اتفاق خواهد افتاد. این اتفاق سپس به عنوان یک فرهنگ پیشرو به تمام شهرها و به تبع روستاها تسری می یابد و زمین و ملک گران می شود. البته اینها هیجانات منفی است. ما اگر نتوانیم به متغیرهای دقیق اقتصادی و امیدوارکننده و بابرنامه متوسل شویم باید از این فرایندهای ناگهانی بیم داشته باشیم که اتفاق بیفتد و تحرک زیاد و دور از ذهن را شکل دهد و بازار مسکن را ملتهب کند و همه چیز را به هم بریزد. اگر این نظام درست کنترل نشود چه بسا در ماه های آتی این فرایند و سونامی دوباره ورود پیدا کند و حوزه اقتصاد مسکن را ملتهب نگه دارد.
با نزدیک شدن به ایام عید و اوایل برج ۱۱، طبیعتا سازندگان به دنبال خرید املاک کلنگی یا تهاتر آپارتمان نوساز خود با املاک کلنگی می روند تا بتوانند پرونده و نقشه اجرایی ساختمان خود را قبل از سال جدید اخذ کنند و به عوارض ۲۵ درصد سال آتی برنخورند. بنابراین ورود این دسته از متقاضیان دور از انتظار نیست. با ورود این گروه از متقاضیان املاک کلنگی به بازار و افزایش قیمت این نوع از املاک، قیمت آپارتمان هم در منطقه به تبع افزایش خواهد یافت. کما اینکه فاز اول در باب این متقاضیان ورود، فاز دوم رونق و فاز سوم افزایش قیمت در این بازار را به دنبال دارد.
از طرفی با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، دو سناریو در این بازار محتمل است. تحلیل نخست این است که سازندگان وارد بازار می شوند و موج رونق را شکل می دهند و سناریو دوم این است که به دلیل در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری مردم و سرمایه گذاران با احتیاط برخورد می کنند و در حالت انتظار به سر می برند. ممکن است این گروه ۶ الی ۷ ماه سکوت پیشه کنند.

همچنین مطالعه کنید:

کاهش بسیار جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت

به گزارش کسب و کار نیوز ، در هفته منتهی به ۵ اردیبهشت ماه نرخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.