گروه اقتصاد ایران و جهان
به گزارش کسب و کار نیوز، اگرچه افتتاح حساب یورویی و دیناری بانکهای ایرانی در عراق و جایگزین کردن بانکهای ایرانی به جای صرافیهای عراقی ، جریان مبادلات مالی میان این دو کشور را تسهیل خواهد کرد. اما هنوز مشکلاتی چند برای صادرکننده ها وجود دارد که بازگشت ارزهای صادراتی به کشور را به تاخیر میاندازد.
به گفته فعالان این حوزه هنوز امکان ارائه برخی از ارزها به نیما نیست و از سویی قفل بودن ثبت سفارش نیز مزید بر علت شده تا صادرات کشور با مانع روبرو شود.
به گفته رئیس کنفدراسیون صادرات، این اتفاق حتی میتواند، عاملی برای کاهش صادرات طی سال آینده و زنگ خطری برای آن باشد. شاهد این امر مشکل آفرینی مبحث پیمان سپاری ارزی برای صادرکنندگان است به طوری که این مسئله بر میزان صادرات به کشور عراق که دومین مقصد صادراتی ما به شمار میرود، تاثیر منفی داشته است.
به گفته سید حمید حسینی دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق طی دی ماه امسال روند صادرات ایران به عراق وضعیت خوبی نداشته و یکی از دلایل این امر پیمانسپاری ارزی و مشکلات ناشی از آن برای صادرکنندگان بود. در همین رابطه رئیس کنفدراسیون صادرات گفت: اگر صرافیهایی که در عراق مورد تایید بانک مرکزی هستند به صادرکنندهها معرفی شوند کمک بزرگی به بازگشت ارز به کشور خواهد شد.
محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات در خصوص تفاوت آماری در زمینه میزان صادرات در سال جاری گفت: منبع و ماخذ تمام فعالین اقتصادی آمارهایی است که از سوی گمرک اعلام میشود اما این آمارها محل بحث است.
وی در خصوص میزان صادرات در ماههای اخیر با توجه به آمارهای گمرک گفت: در ۸ ماه سال جاری نسبت به سال قبل صادرات ما ۱۵ درصد رشد داشته است اما در همین بازه زمانی یعنی در ۹ ماه فقط سه درصد رشد داشتهایم که این روند کاهشی قابل تامل است.
لاهوتی در خصوص صحبتهای وزیر صنعت معدن و تجارت مبنی بر بازگشت روند ریالی شدن صادرات به افغانستان و عراق گفت: با توجه به رویکرد بانک مرکزی بعید میدانم این اتفاق صورت بگیرد. آقای رحمانی فقط اشارهای به این موضوع داشتند اما اگر صرافیهایی که در عراق مورد تایید بانک مرکزی هستند به صادرکنندهها معرفی شوند کمک بزرگی به بازگشت ارز به کشور خواهد شد.
به گفته رئیس کنفدراسیون صادرات، امروز معضل اصلی صادرات، ثبت سفارش و پیمانسپاری ارزی است.
لاهوتی افزود: در صورت حل مشکل واردات در مقابل صادرات، ثبت سفارش، پیمانسپاری ارزی و کاهش حداقل ۳۰ درصدی پایه گمرکی بیشتر معضلات صادرکنندهها برطرف میشود. اینها مسائلی است که میتوان مورد به مورد آن را حل کرد. اصلیترین مسئله موضوع پیمانسپاری، قفل بودن ثبت سفارش و عدم امکان ارائه برخی ارزها به نیما است اینها اگر حل نشود صادرات افزایش پیدا نخواهد کرد بلکه روند کاهشی آن سرعت خواهد گرفت.
وی در خصوص پیش بینی وضعیت صادرات در سال آینده گفت: بعید است کسی بتواند سال آینده را پیش بینی کند حتی خود وزیر هم صحبت از برنامههای ماهانه میکند ولی من فکر میکنم که اگر تغییری تا پایان سال ایجاد نشود صادرات ما در سال آینده کاهش محسوسی خواهد داشت.