صفحه اصلی / اجتماعی / آموزش / شبی به بلندای زایش خورشید
شبی به بلندای زایش خورشید

شبی به بلندای زایش خورشید

در ساعت ۱۶ و ۵۵ دقیقه روز جمعه ۳۰ آذرماه لحظه غروب خورشید در تهران است و با توجه به لحظه طلوع خورشید در بامداد روز شنبه اول دی، طول این شب (جمعه ۳۰ آذر) ۱۴ ساعت و ۱۶ دقیقه است که در میان شب‌های سال طولانی‌ترین شب سال محسوب می‌شود.

شب یلدا

به گزارش کسب و کار نیوز، اظهار کرد: ساعت ۱۶ و ۵۵ دقیقه روز جمعه ۳۰ آذرماه لحظه غروب خورشید در پایتخت کشور (تهران) است.

وی اضافه کرد: با توجه به لحظه طلوع مهرتابان در بامداد روز شنبه، اول دی ماه که در ساعت ۷ و ۱۱ دقیقه خواهد بود، طول این شب (جمعه ۳۰ آذر) ۱۴ ساعت و ۱۶ دقیقه است که در میان شب‌های سال طولانی‌ترین شب سال محسوب می‌شود.

عتیقی خاطر نشان کرد: شب‌های قبل و بعد از یلدا، به میزان بسیار کمی نسبت به شب اول دی ماه به میزان چند ده ثانیه و در حد دقیقه کوتاه‌تر است، اما اهمیت این موضوع در این نکته است که ایرانیان از گذشته‌های دور به این تفاوت زمانی این شب نسبت به شب‌های دیگر در طول سال آگاهی داشتند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تاکید کرد: حدود دو هفته قبل از “یلدا” زودترین غروب خورشید رخ می‌دهد و دو هفته پس از اول دی ماه دیرترین طلوع خورشید را خواهیم داشت؛ اما این موضوع به این معنی نیست که شب “یلدا” طولانی‌ترین شب سال نباشد؛ چراکه برای محاسبه طول شب باید به هر دو مولفه زمان غروب و طلوع خورشید توجه شود.

وی با تاکید بر اینکه در ساعت یک و ۵۲ دقیقه بامداد روز شنبه اول دی (جمعه شب) لحظه رسیدن خورشید به نقطه انقلاب زمستانی است، ادامه داد: علی‌رغم آنکه به این نکته آگاه هستیم که خورشید در مرکز منظومه خورشیدی قرار دارد و زمین به دور آن می‌چرخد، اما حرکت ظاهری خورشید را بر روی کره آسمان متصور هستیم؛ چراکه با گردش زمین به دور خورشید، گویا خورشید در زمینه‌ صورت‌های فلکی آسمان بر خلاف جهت عقربه‌های ساعت جا به جا می‌شود.

مدیر انجمن نجومی آماتوری ایران با تاکید بر اینکه مدار زمین که با در نظر گرفتن حرکت ظاهری خورشید بر کره آسمان از آن به عنوان “دایرهالبروج” یاد می‌شود، با استوای آسمان که به گفته این فعال حوزه نجومی از امتداد استوای زمین بر روی کره آسمان، دایره “معدل‌النهار” یا استوای آسمانی به دست می‌آید و کره آسمان را به دو نیمکره “شمالی” و “جنوبی” تقسیم می‌کند، حدود ۲۳.۵ درجه (۲۳ درجه و ۲۷ دقیقه کمان) زاویه می‌سازد، اضافه کرد: در حقیقت دو صفحه یکی صفحه “استوای آسمان” و دیگری صفحه “مداری زمین به دور خورشید” در دو نقطه با یکدیگر تقاطع دارند و به این نقاط “اعتدالین” گفته می‌شود که یکی اعتدال بهاری و دیگری اعتدال پاییزی است.

عتیقی خاطر نشان کرد: در طرفین نقاط اعتدال که به نقاط “گره” نیز مشهور هستند، نقاط “انقلابین” قرار دارند که یکی انقلاب “تابستانی” و دیگری انقلاب “زمستانی” است.

وی توضیح داد: در زمانی که زمستان در نیمکره شمالی آغاز می‌شود، برای ساکنان نیمکره جنوبی، شروع فصل تابستان است و ساکنان نیمکره جنوبی بلندترین روز و کوتاه‌ترین شب را تجربه خواهند کرد.

ثبت ملی میراث نیک نیاکان

مدیر انجمن نجومی آماتوری ایران با بیان اینکه مناسبت “یلدا” در سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید، ابراز امیدواری کرد که این میراث نیک نیاکان به همت مسوولان ذی‌ربط به ثبت جهانی نیز برسد.

وی “یلدا” را واژه‌ای سریانی و به معنای “زایش” دانست و ادامه داد: این واژه اشاره به طلوع “مهرتابان” پس از یک شب طولانی دارد و در باور ایرانیان باستان، شب “یلدا” نقطه آغاز خلقت بوده و بر اساس برخی متون از حدود ۸ هزار سال قبل تاکنون این آیین در ایران رواج داشته است.

شاهنامه و حافظ خوانی یلدایی

عتیقی با اشاره به اهمیت شب یلدا،‌ گفت: از گذشته‌های دور مرسوم بوده که خانواده در منزل، شب یلدا به منزل یکی از بزرگان فامیل دور هم جمع می‌شدند و ضمن استفاده از تنقلات و گفت‌وگوی صمیمانه و کتابخوانی و از جمله شاهنامه‌خوانی و تفال بر دیوان حافظ، کوچکترها از تجارب بزرگترها بهره‌مند می‌شدند و با رسم و رسوم ملی و طریق صحیح زندگی آشنا می‌شدند.

وی با اشاره به روی آوردن جوانان به رسانه‌های گروهی از جمله تلویزیون و انیترنت در قرن ۲۱ گفت‌: متاسفانه این امر عاملی شده است که در چنین مناسبت‌هایی از جمله شب یلدا که بهترین زمان برای آموختن رسوم گذشته برای جوانان و نوجوانان است، فرصت گفت‌وگوی چهره به چهره با بزرگترها از این قشر توانمند و مولد جامعه گرفته شود.

عتیقی تصریح کرد: چه خوب است در چنین مناسبت هایی فرصت را مغتنم شمرده و به ارتباط رو در رو بیشتر پرداخته شود.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

اختصاص ۲۲۰۰۰ میلیارد تومان مطالبات پایان خدمت ۹۵ هزار نفر بازنشسته

به گزارش کسب و کار نیوز، “داود منظور” معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.