صفحه اصلی / استان ها / آذربایجان شرقی / مرده‌هایی متحرک که حالا نفس می کشند!
مرده‌هایی متحرک که حالا نفس می کشند!

/گزارش/

مرده‌هایی متحرک که حالا نفس می کشند!

با سیم خاردارهای نصب شده روی دیوارش، بیشتر شبیه پادگان است، علی رغم این‌که فضای سنگینی در محیط حاکم است، نوای موسیقی امید بخش و لطیفی در فضا پخش می‌شود، پس از گذر از حیاط بزرگ، وارد سالن می‌شویم، صفی طولانی از آبی پوشانی را می‌بینیم که نور امید به زندگی در چشمانشان برق می‌زند، با صدای بلند به اکیپ همراه، سلام می‌کنند.

image.png

اینجا مرکز ماده ۱۶ تبریز است، مکانی که نهال‌های سوخته در آن، دوباره جوانه می‌زنند و آنان که زمین خورده اند دوباره بلند می‌شوند.

اینجا فرقی ندارد پیر یا جوان باشی همه از یک جنس تسلیم و درگیر درد مشترکی هستند و حال به اجبار هم که باشد، می‌خواهند از باتلاق بدبختی اعتیاد نجات یابند.

خدا نکند گذرتان به اینجا بیفتد، این دعاییست که مرد ۵۰ ساله در حال ترک از مرکز ماده ۱۶ در حق خبرنگاران می‌کند، رسول مرد ۵۰ ساله ای که از ۴۱ سالگی به مدت هشت سال دچار اعتیاد بود و اکنون در گوشه ای از کارگاه جوشکاری با دستگاه‌هایی، مشغول تهیه پله‌های فلزی است، به گفته خودش حدود یک سالی می‌شود در مرکز ماده ۱۶ حضور دارد و در این مدت هیچ نوع موادی مصرف نکرده و پاک است. 

وی با بیان این‌که اعتیاد برایم آبرو و حیثیتی باقی نگذاشت، می‌گوید: قبل از اعتیادم فردی با آبرو و با حیثیت نزد همه بودم ولی با اعتیاد آبرو و حیثیت خود را نزد خانواده و آشنایان از دست دادم، شغل آبرومند و مغازه تعویض روغنی برای خود داشتم و از وضعیت مالی مطلوبی برخوردار بودم ولی با هم نشینی با دوستان ناباب و وسوسه و اغفال آن‌ها، گرفتار این بلای خانمان سوز شدم.   

با مصرف مواد روزهای کابوس و دردهای زندگی ام شروع شد   

وی با تاکید بر این‌که اکنون به این نتیجه رسیدم که اعتیاد بلای خانمان سوزی بود که با شعله‌های سوزانش زندگی‌ام را نابود کرد، می‌گوید: همانطور که شما هم می‌بینید تاثیرات مواد مرا بزرگ‌تر از سنم، پیرمردی۸۰ ساله نشان می‌دهد، برای اولین بار که مواد مصرف کردم حالت خوشایند موقتی به من دست داد ولی این تنها آغاز کابوس و دردهای زندگی‌ام بود.   

وی حمایت خانواده را برای ترک مواد مخدر اصلی‌ترین مشوق در این مسیر عنوان می‌کند و می‌گوید: خدا را شاکرم که خانواده خوبی داشتم و مرا حمایت کرده و پشیتیبانی کردند که توانستم تاکنون مصرف مواد را متوقف کنم.   

وی با بیان این‌که با حمایت مرکز ماده ۱۶ از مصرف مواد دست کشیده‌ام، افزود: اگر بیرون از این مرکز بودم قطعا در وضعیت بدی قرار داشتم و معلوم نبود در چه وضعیت نکبت باری به سر می‌بردم، معتقدم اگر هر روز به این مرکز مراجعه نکنم دوباره وسوسه‌ی مصرف مواد در من برانگیخته شده و به مصرف ادامه می‌دهم ولی زمانی که وارد این محل می‌شوم با اعمال تست‌های روزانه، نوعی حس بازدارندگی از مصرف مواد مخدر به من دست می‌دهد و همواره تلاش می‌کنم پاک بمانم.  

از انسان بودنم خجالت می‌کشم   

وی در خصوص توصیه به سایر افراد، می‌گوید: خدا نکند گذر کسی به اینجا بیافتد به کسانی که قصد دارند مصرف مواد را تجربه کنند، توصیه می‌کنم قبل مصرف به این مرکز مراجعه کرده و از حال و روز ما در این محل درس عبرت بگیرند، هشت سال مواد مصرف کردم و اکنون خیلی پشیمانم، مواد انسان را به روزی دچار می‌کند که از انسان بودنت خجالت می‌کشی. سرانجام این مسیر به مرگ، بیمارستان یا زندان یا یک عمر سرخوردگی و بدبختی ختم می‌شود.

مرد دیگر ۳۸ ساله‌ای که حدود ۱۵ سال اسیر اعتیاد بود اکنون یک سالی می‌شود در یکی از کارگاه‌های مرکز ماده ۱۶ تبریز مانند هنرمندی به نقاش کاری و کنده کاری روی چوب مشغول است. 

از گذشته‌اش می‌پرسم، آهی سوزناک از ته دل کشیده و می‌گوید: گذشته‌ی تیره و تاریک من که تعریفی ندارد، اما باز گوشه ای از این زندگی نکبت بار  را به شما می‌گویم تا شاید سرگذشت من برای دیگران درس عبرت شود. یک سال قبل، زندگی برایم مفهومی نداشت و همه چیز، خانواده و سلامتی را باخته بودم و مانند مرده‌ای متحرک نفس می‌کشیدم، به یاد دارم دوران خدمت سربازی با دوستان نابابی آشنا شدم و به دست همین دوستان دچار اعتیاد شده و روز به روز به سیاهی و بدبختی کشیده شدم. 

  

با اعتیاد هزاران بار مردم و زنده شدم   

وی ادامه می‌دهد: برای اولین بار در جمع دوستانم مواد مصرف کردم دوستانی که به من مواد تعارف کرده و همش تکرار می‌کردند؛ بکش بره بابا، با یک بار مصرف که چیزی نمی‌شود نترس نمی‌میری…ولی بعد ازآن، هزاران بار مرده و زنده شدم.   

وی با بیان این‌که اعتیاد پیر و جوان، زن و مرد نمی‌شناسد، می‌گوید: زندگی ما درس عبرتی است که اگر روزی کسی در این مسیر بیافتد، خود درس عبرتی برای دیگران می‌شود، همه بدانند اعتیاد جز سرگردانی و آوارگی سرانجامی ندارد.   

وی با اشاره به نقش مرکز ماده ۱۶ مرکز در ترک و بهبودی‌اش، یادآور می‌شود: این مرکز در بهبودی من، تاثیر فراوانی داشته است در این مرکز کارهایی از جمله آموزش انواع حرفه‌ها و اشتغال، تاثیر فراوانی در ترک و بهبودی‌ام داشته است. 

  

وی ادامه می‌دهد: هر جمعه خانواده ام را ملاقات می‌کنم اگر خدا و خانواده ام نبودند نمی‌توانستم تا اینجا هم دوام آورده و با اراده برای ترک تلاش کنم، در هر ملاقاتم با آن‌ها، احساس سرافکندگی و شرمندگی دارم، ای کاش هیچوقت دچار اعتیاد نمی‌شدم.   

در یکی دیگری از کارگاه‌ها، سراغ جوان ۳۰ ساله ای می‌روم که پشت دار قالی مشغول بافندگی است، به گفته خودش سه ماهی می‌شود در مرکز حضور دارد و عامل اصلی اعتیاد خود را خانواده و در راس آن‌ها پدرش را مقصر می‌داند. 

وی با بیان این‌که از دوران کودکی شاهد مصرف مواد توسط پدرم بودم، می‌گوید: از هفت سالگی مصرف الکل را شروع کردم و از ۹ سالگی نیز به مصرف سیگار و مواد مخدر روی آوردم، از دوران کودکی تحت تاثیر محیط خانه و فرهنگ خانواده شروع به مصرف مواد کردم، پس از هر بار مصرف پدرم، باقیمانده مواد را جلوی چشمش مصرف می‌کردم.   

وی با بیان این‌که بعد از گذشت سه ماه از حضورم در مرکز، نتوانستم مصرف مواد را به طور کامل ترک کنم، افزود: از مصرف مواد پشیمانم ولی نمی‌توانم از مصرف آن دست بکشم تاکنون بعد از مراجعه به این مرکز، چهار مرتبه مصرف کردم و هنوز هم پاک نشده ام.   

وی ادامه می‌دهد: مهارت آموزی تاثیر مثبت برای من داشته است شاید در آینده من نیز مانند هم نوعان خود با اراده ای قوی بتوانم در این مسیر سرسختانه بجنگم.  

وی با بیان این‌که مصرف مواد سرنوشت شومی برای من رقم زد، افزود: کسی را جز خدا ندارم تا در این مسیر یاری ام کند و تنها امیدم به اوست تا روزی بتوانم بر غول اعتیاد غلبه کنم.   

با کمی گشت در این مرکز و شنیدن تنها بخش کوتاهی از زندگی این افراد، قلبم از این تلخی‌های زندگی به درد می آید، برخی‌ها خانواده خود را به عنوان اصلی‌ترین حامی و مشوق برای ترک اعتیاد می‌دانند ولی بالعکس برخی نیز خانواده خود را تنها عامل اعتیاد خود عنوان می‌کنند.   

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که مرکز ماده ۱۶ تبریز با ظرفیت ۵۰۰ نفر به عنوان مرکز نگهداری معتادان متجاهر بی خانمان است، اظهار می‌کند: در حال حاضر ۴۹۰ نفر معتاد متجاهر در مرکز ماده ۱۶ تبریز نگهداری، درمان و غربالگری می‌شوند. ۱۱ کارگاه برای حرفه آموزی و آموزش‌های لازم در این مرکز مستقر است که افراد براساس علاقه خود در کارگاه ها مشغول به کار شده و در قبال کار خود دستمزد نیز دریافت می‌کنند.   

بهروز مهدوی ادامه می‌دهد: نزدیک به ۲۵۰ نفر توانایی انجام کار دارند و مابقی تحت درمان و غربالگری هستند تا پس از سپری کردن دوره درمان، آموزش‌ها و مهارت‌های لازم را کسب کنند، در این مرکز دستگاه‌های مختلف از جمله شهرداری، بهزیستی، دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه فنی و حرفه ای پای کار آمده تا هزینه‌‍‌های آن را تامین کنند.   

وی با اشاره به این‌که در کشور ۱۸ مرکز ماده ۱۶ داریم ولی مرکز ماده ۱۶ در مقایسه با سایر مراکز کشور، دارای بخش آموزشی و حرفه آموزی است، می‌گوید: از سایر استان ها برای الگو برداری از این مرکز جهت بازدید مراجعه می‌کنند، وزارت کشور نیز به تمامی استان‌ها اعلام کرده تا از این مرکز بازدید و الگو برداری کنند. 

وی به استقرار ۲۸۰ کمپ سرپایی در استان برای درمان معتادان اشاره کرده و می‌گوید: تمامی معتادان در مرکز ماده ۱۶ دارای بیمه حوادث، سلامت و کارفرمایی هستند.   

مهدوی در خصوص درمان کامل افراد در مراکز ترک اعتیاد، اظهار می‌کند: اگر شرایط ایده آلی برای درمان فراهم شود در حالت خوشبینانه تنها ۲۰ درصد افراد به طور کامل مصرف مواد را ترک می‌کنند و در غیر اینصورت بیش از ۴۰ و ۶۰ درصد افراد، مجددا به مصرف مواد مخدر روی می‌آورند. بزرگ‌ترین کار معتاد پنهان کاری است و همواره به فکر مصرف مواد به دور از دید افراد است. 

وی با بیان این‌که بیشترین میزان اعتیاد در استان، براساس کشفیات و دستگیری‌ها مواد مخدر سنتی از جمله تریاک است، می‌گوید: با این‌که استان ما در مصرف مواد مخدر در جایگاه ۲۸ کشوری قرار دارد ولی اکنون اعتیاد جوانان و زنان نسبت به سال گذشته رشد زیادی داشته است.   

 دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی با تاکید بر این‌که اگر در خصوص اعتیاد اطلاع رسانی و آگاهی انجام نشود، در حق آینده سازان کشور خیانت می‌شود، بیان می‌کند: سن اعتیاد در کشور ما کاهش یافته است در مقابل این آسیب نباید از اطلاع رسانی دریغ کنیم.   

وی ادامه می‌دهد: کسی که برای اولین بار تریاک مصرف می‌کند لذت فراوانی را به دست می‌آورد ولی بعد از مصرف چندین مرتبه‎ ای، مجددا تلاش می‌کند تا همان حس مطلوب اولیه را به دست آورد، ولی هرگز چنین حسی را مجددا تجربه نکرده و فرد به شدت وابسته‌ی مواد مخدر می‌شود.   

وی در بخش دیگر سخنان خود با بیان این‌که کار اطلاع رسانی در حوزه درمان در جامعه به خوبی انجام نشده است، گفت: داروها و روان گرانی که در داروخانه ها وجود دارد، همگی دارای نوعی مواد اعتیادآورهستند ولی پزشکان آن را براساس روش علمی به بیمار تجویز می‌کنند، برخی خودسرانه داروهایی مانند ترامادول، ریتالین و انواع پام‌ها را خریداری و مصرف و نوعی وابستگی در فرد ایجاد می‌شود. 

وی با بیان این‌که اعتیاد صنعتی و برخی داروها در دنیا خطرناک‌ترین بخش است، بیان می‌کند: معتقدم برگشت ازاعتیاد، اعجاز است، چرا که اگر تمام شرایط از جمله آموزش، تغذیه مناسب و استاندارد فراهم شود می‌توان تاحدودی به بهبودی افراد امیدوار شد. اکنون زمان پنهان کاری نیست چرا که نیاز است عواقب اعتیاد برای همگان آشکار شود. 

اکثر خانواده ها در وضعیت حال حاضر از اعتیاد فرزندان خود اطلاعی ندارند  

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر آذربایجان شرقی نیز در گفت‌و گو با ایسنا با بیان این‌که اکثر خانواده ها در وضعیت حال حاضر از اعتیاد فرزندان خود اطلاعی ندارند، اظهار می‌کند: برخی با دستگیری فرزندان خود توسط پلیس از اعتیاد آن‌ها آگاه می‌شوند.   

سرهنگ قاسم دهقانی با بیان این‌که در سال جاری دو هزار و ۱۲۲ نفر توزیع کننده خرد مواد مخدر در استان شناسایی و دستگیر شدند، بیان می‌کند: تعداد دستگیر شدگان خرد در استان نسبت به سال گذشته هشت درصد افزایش یافته است.    

وی به  شناسایی و دستگیری بیش از ۹ هزار نفر معتاد متجاهر و مصرف کننده مواد مخدر در استان اشاره کرد و ادامه می‌دهد: تعداد دستگیری افراد نسبت به سال گذشته ۳۶ درصد افزایش یافته است.    

وی در خصوص نارضایتی برخی از معتادان که مدعی هستند حضور در مرکز ماده ۱۶ روی درمان آن‌ها تاثیری ندارد، اظهار می‌کند: معتادانی که تحت درمان قرار می‌گیرند از حالت روانی خوبی برخوردار نیستند و هر موقع از آن‌ها سوال کنی که درمان تاثیری  دارد یا نه؟ ادعا می‌کند، هیچ تاثیری ندارد،  در حالی که فرد رو به بهبود است و تنها از لحاظ روانی احساس می‌کند که درمان نشده است.   

وی ادامه می‌دهد: اگر فرد معتادی بیرون از مرکز  ماده ۱۶ حضور داشته باشد، به مدت یک روز هم نمی تواند از مواد مخدر دوری کند ولی در مرکز با انجام تست ها و طبق تشخیص پزشک افراد ترخیص می‌شوند. 

بر اساس این گزارش، اعتیاد بلایی خانمانسوز است که هر روز بیشتر از دیروز خانواده ها را درگیر خود می‌کند و تنها راه چاره برای پیشگیری از نفوذ این پدیده شوم به داخل خانواده ها، آگاه سازی آحاد جامعه به ویژه نسل جوان از پیامدهای وحشتناکی است که در پس ظاهر زیبای مصرف اولین ماده مخدر، پنهان شده است.  حفظ کانون خانواده و ارتباط خوب والدین با فرزندان سدی بزرگ در برابر آسیب اعتیاد است.

گزارش از لیلا جلیلی، خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

کمیته امداد

مردم آذربایجان شرقی به “رزمایش بخشش ایرانیان” در ماه رمضان بپیوندند

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا, محمد کلامی اظهار کرد: در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.