صفحه اصلی / استان ها / فارس / مدرسه خان؛ مدرس ملاصدرای شیرازی+ تصاویر
مدرسه خان؛ مدرس ملاصدرای شیرازی+ تصاویر

مدرسه خان؛ مدرس ملاصدرای شیرازی+ تصاویر

مدرسه خان، از بناهای تاریخی شیراز محسوب می‌شود؛ بنایی که گفته می‌شود امکانی بود برای تدریس ملاصدرای فیلسوف. بزرگترین مدرسه شیراز که در محدوده خیابان لطفعلی خان زند، محله اسحاق بیگ قرار دارد.

مدرسه خان

‌به گزارش کسب و کار نیوز‌، بنای تاریخی مدرسه خان‌ از ابعاد مختلف قابل بررسی و تامل است؛ یکی از این ابعاد، عناصر معماری استفاده شده در آن است.

در این مدرسه، دو کتیبه، یکی بر سردر و دیگری در دهلیز ورودی قرار دارد که هر دو تاریخ ۱۰۲۴ نشان می‌دهد.

در وقفنامه مدرسه خان، به قصد الله وردی‎خان برای ساخت این مدرسه اشاره شده است، موضوعی که عمر او کفاف عمل به آن را نداد و امام قلی خان، پسرش، نیت پدر را به انجام رسانید.

کتیبه موجود، معمار بنا را استاد حسین شماعی شیرازی و خطاط کتیبه‌ها را صیرفی معرفی کرده است.

مدرسه خان دارای صحنی به طول ۵۱ و عرض ۴۵ متر است. در هر چهار طرف مدرسه حجره‌هایی در دو طبقه ساخته شده که تعداد آن به ۷۰ حجره می‌رسد‌ که تماما دو رویه بوده، با جانب باغ و مدرسه باز می‌شده‌اند. از چهارباغ مذکور امروزه جز محوطه‌ای بی درخت در شمال و میدانی در شرق مدرسه‌ اثری باقی نمانده است‌.

در جریان جنگ بین کریمخان زند با محمدحسین قاجار، به این مدرسه لطماتی وارد آمد و دو مناره آن ویران شد.

بعدها صادق خان به دستور برادرش کریمخان به تعمیر و احیاء سردر بزرگ مدرسه پرداخت. در سال ۱۲۳۹ قسمتی از عمارات فوقانی مدرسه در اثر زلزله ویران شد و سپس حاجی لطفعلی تاجر شیرازی به مرمت و بازسازی مدرسه مبادرت کرد که این اقدامات در سال ۱۲۴۹ به پایان رسید.

بار دیگر در سال ۱۲۶۹ حجرات فوقانی مدرسه در اثر زلزله تخریب شد و این بار حاجی میرزا علی اکبر قوام الملک شیرازی طی سال های ۱۲۷۳ و ۱۲۷۴ مدرسه را مرمت کرد.

در دوره ناصرالدین شاه قاجار مقرنس کاری سردر تعمیر شد که نام این پادشاه در میانه این مقرنس دیده می شود. از این پس بنای مدرسه و تزیینات کاشی کاری آن رو به خرابی گذاشت و وضع بالای هشتی و دهلیز ورودی، بسیار نامطلوب شد.

اداره باستان شناسی طی سال های ۱۳۳۷ تا ۱۳۳۹ شمسی، به ترمیم کاشی کاری نماهای غربی، شمالی و جنوبی مدرسه، تعمیر حجرات فوقانی و کاشت درختان نارنج در مدرسه اقدام کرد.

طی این اقدامات، مدرس ملاصدرا با کاشی فیروزه ای مفروش و کتابخانه ی کوچکی در آنجا دایر شد اما در جریان جنگ تحمیلی به دیوارهای مسجد و کاشی کاری آن آسیب زیادی وارد شد .

از ویژگی‌های طرح مدرسه خان، بنا شدن برخی اندام‌ها بر پایه اعداد مقدس است. شمار حجره‌های آن ۹۲ است که به حروف جمل، نام مبارک پیامبر اکرم(ص) در می‌آید، پنج مدرس و دوازده راهرو داشته برابر پنج تن و دوازده امام. راهرو هم فضایی است که انسان را به سویی هدایت می‌کند.

دو اتاق و اتاق‌های درس خارج آن روی هم ۱۴ تا بوده و با افزودن شماری از این اندام‌ها بر هم عدد ۱۱۰ بدست می‌آید.

افزون بر آن چهار اتاق دیگر یعنی اتاق گیاه شناسی، اتاق خادم، اتاق چراغدار و اتاق موذن هم هست که روی هم عدد ۱۱۴ بدست می‌آید که تعداد سوره‌های قرآن است.

این گزارش تصویری با هدف نشان دادن بخشی از عناصر معماری بنای مدرسه خان، مدرس ملاصدرای شیرازی، تهیه و منتشر شده است.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

فاصله گذاری اجتماعی

اجرای فاصله گذاری اجتماعی به معنی بحرانی بودن وضعیت نیست

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا, روح‌الله حسینی شنبه ۹ فروردین …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.