محمدرضا بیجاری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهارکرد: ۲۷ خردادماه روز جهانی مقابله با بیابانزایی امسال با شعار ” سرزمین ارزشمند است، برای حفظ و احیای آن سرمایه گذاری کنیم” است .
وی بیان کرد: خراسان جنوبی با مساحت ۱۵ میلیون و ۷۹ هزار و ۷۱۷ هکتار، حدود ۹ درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده است.
معاون ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: حدود ۹۶٫۵ درصد از کل مساحت استان معادل ۱۴ میلیون و ۵۶۲ هزار و ۹۵۰ هکتار را عرصههای طبیعی دربرمیگیرد که در قالب حوضههای آبخیز با رویکرد جامع و سیستمیک مدیریت میشود.
بیجاری ادامه داد: این استان با قرار گرفتن بر روی کمربند خشک و نیمه خشک نیمکره شمالی دارای ذخایر منابع آبی ضعیف و نزولات جوی کم، تبخیر سالانه بسیار شدید و میزان پوشش گیاهی اندک است.
وی با بیان اینکه این شرایط باعث شده تا ۳۶ درصد از عرصههای طبیعی استان را عرصههای بیابانی و ۵۰ درصد را مراتع کم تراکم بیابانی تشکیل دهد، اظهار کرد: ۸۶ درصد از مساحت استان را بیابان تشکیل میدهد.
معاون ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی تصریح کرد: خراسان جنوبی با ۱۲ میلیون و ۹۸۹ هزار و ۲۸۴ هکتار اراضی بیابانی و مراتع کم تراکم بیابانی، دومین استان بیابانی کشور است.
بیجاری بیان کرد: بیابانزدایی مجموعهای از دانشهای شناخت علمی و تجربی از تمامی عناصر تشکیل دهنده اکوسیستمهای بیابانی و فنون مبارزه با گسترش آن و مدیریت بیابان است.
وی با بیان اینکه در راستای مقابله با بیابانزایی و کاهش سطح اراضی بیابانی و خسارات وارده به منابع زیستی و اقتصادی، سیاستهای بیابانزدایی این ادارهکل شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: تعیین فاکتورهای موثر در در بیابانزایی و تعیین سطوح فعالیتها و برنامههای اجرایی برای مبارزه با بیابانزایی و تثبیت تپههای ماسهای روان در مناطق بحرانی و تبدیل اراضی شنی و لم یزرع به اراضی تولیدی از جمله این اقدامات است.
معاون ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: تهیه و اجرای طرحهای مقابله با کانونهای بحرانی فرسایش بادی اولویتدار استان، کنترل و استحصال رواناب و بهرهبرداری از آبهای سطحی در راستای احیای اراضی بیابانی و تهیه نقشه پهنه بندی بیابانزایی استان در قالب برنامههای محوری دفتر بیابان برای تمامی استانهای بیابانی کشور از دیگر این اقدامات است.
تخصیص ۱۳ میلیارد تومان برای بیابانزدایی در استان
بیجاری از تخصیص ۱۳ میلیارد تومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی برای بیابانزدایی طی سال گذشته در استان خبر داد و افزود: از محل صندوق توسعه ملی در سال گذشته ۲۱ میلیارد تومان مصوب شد.
وی با بیان اینکه طرح بیابانزایی در ۱۱ شهرستان استان اجرایی شده است، خاطرنشان کرد: منابع آبی محدود و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی، وزش بادهای فرساینده ازجمله باد ۱۲۰ روزه سیستان در قالب نقاط استان و بروز پدیده گرد و غبار به خصوص در فصل تابستان از جمله محدودیتهای مناطق بیابانی استان است.
معاون ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی یادآور شد: خشکسالیهای متمادی و کاهش بیوماس در سطح عرصههای طبیعی و ضعف آگاهیهای عمومی از اهمیت منابع طبیعی از دیگر محدودیتهای مناطق بیابانی استان است.
انتهای پیام