پارک مدرس
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس از تدوین برنامه راهبردی این پارک برای افزایش تعداد واحدهای فناور تا سال ۱۴۰۰ خبر داد و تأکید کرد: در پارک مدرس به ازای هر ۵ میلیون تومان از مبلغ بودجه یک شغل ایجاد میشود.
فتحالله اُمی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس را تحت عنوان پارک مدرس معرفی کرد و با بیان اینکه این مجموعه در سال ۸۲ و در قالب مرکز رشد تأسیس شده است، افزود: این مرکز با پذیرش ۱۰ واحد فناور آغاز به کار کرد.
وی زمان اخذ مجوز برای احداث پارک مدرس را سال ۸۴ اعلام و تصریح کرد: بنا شد که این پارک در زمینی به وسعت ۶۰ هکتار واقع در اتوبان شهید بابایی تأسیس شود. این زمین که سابقه آن به مراتع و جنگلداری برمیگردد، متعلق به سپاه بوده؛ اما بنا به فرموده مقام معظم رهبری به دانشگاه تربیت مدرس واگذار شده است.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه زمین مذکور به مدت ۲۵ سال است که بی استفاده مانده، تصریح کرد: هم اکنون نیز در پیچ و خم دادگاه و دادگستری برای باز پسگیری این زمین از سپاه هستیم. این در حالی است که به ما چنین اعلام شده که آن منطقه کمربند سبز است و باید به پارکی تبدیل شود که کمترین ساخت و ساز را داشته باشد.
اُمی افزود: بدین منظور نقشه راهبردی جامع خود را تغییر داده و به جای ۲۴ هکتار، تنها ۴ هکتار را برای انجام ساخت و ساز در نظر گرفتیم. علی رغم آن که مجوز احداث پارک و نیز اختصاص این مساحت از فضا به ساخت و ساز را دریافت کردهایم، شهرداری در هماهنگی با سپاه به ما اجازه هیچ گونه کار عمرانی را نداده و در صورت اجرای آن، با برخورد شهرداری مواجه خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه تربیت مدرس ۵ هکتار زمین از دانشکده کشاورزی واقع در بلوار پژوهش را به پارک علم و فناوری مدرس اختصاص داده است٬ از مستقر شدن ۷۰ واحد فناور در ساختمان کنونی این پارک خبر داد و اضافه کرد: هماکنون مشغول انجام ساخت و ساز در زمین دانشکده کشاورزی هستیم و امیدواریم که در سال جاری بتوانیم ۳۴ واحد فناور دیگر پارک را در آنجا مستقر کنیم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس بر همین اساس٬ مجموع واحدهای فناور این پارک را ۱۰۴ واحد اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۲۸ شرکت دانشبنیان هستند که هر یک دارای محصولاتی بوده که بعضاً در داخل و نیز خارج از کشور عرضه میشوند.
اُمی با بیان اینکه این شرکتها در ۶ گروه شامل گروه شرکتهای مهندسی٬ علوم پایه٬ بهداشت و پزشکی، هنر و نیز در حیطه علوم انسانی و علوم کشاورزی سازماندهی شدهاند، اشاره کرد: برخی از محصولات شرکتهای فوق همچون روغنهای گیاهی در بسیاری از کشورها با استقبال زیادی مواجه شده و به آنها صادر میشود. این در حالی است که تعدادی از شرکتهای ما اعلام آمادگی کردهاند که در تجاریسازی محصولات، کمکرسان برخی شرکتهای کوچکتر باشند.
وی در همین زمینه، با تأکید بر عملی نشدن نقشه راهبردی پارک طی سالهای ۸۷ تا ۹۳، توضیح داد: از زمان اخذ مجوز تأسیس پارک در سال ،۸۴ یک موافقت اصولی دریافت کردیم که به ازای آن باید یک برنامه راهبردی ارائه میکردیم. در این برنامه چنین پیشبینی شده بود که تعداد واحدهای فناور پارک تا سال ۸۷ به ۴۰ و تا پایان سال ۹۳ به ۴۰۰ واحد برسد. این در حالی است که پارک مدرس طی سالهای ۸۷ تا ۹۳ سیر نزولی داشت و تعداد واحدهای فناور آن از ۴۰ واحد در سال ۸۷ به تنها ۴ واحد در ابتدای سال ۹۴ تقلیل پیدا کرد.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس در همین زمینه به استعفای خود در سال ۸۷ اشاره کرد و با بیان اینکه در آن زمان پارک هیچگونه اختیاراتی نداشته است، ادامه داد: بودجه ما در اختیار دانشگاه قرار میگرفت و دانشگاه کمتر از ۱۰ درصد آن را به ما اختصاص میداد.
اُمی از افزایش ۲۵ درصدی بودجه پارک علم و فناوری مدرس در سال ۹۷ نسبت به سال گذشته خبر داد و تصریح کرد: در سال ۹۳ و انتصاب مجدد من به رییس پارک، از دانشگاه قول گرفتیم که بودجه در نظر گرفته شده در سازمان برنامه و بودجه کشور را به طور کامل در اختیار ما قرار دهد. در حال حاضر بخشی از این بودجه دریافت شده و بخشی از آن را نیز از گذشته طلب داریم.
وی با اعلام اینکه در سال ۹۶ کمتر از ۵۰ درصد بودجه محقق شده و بودجه ۹۷ نیز هنوز ابلاغ نشده است، به برخی تفاوتهای موجود میان پارکهای مستقل و پارکهای وابسته به دانشگاه پرداخت و گفت: پارکهای مستقل بودجه مربوط به خودشان را به صورت مستقیم دریافت میکنند و اختیار استخدام و اختیار سرمایهگذاری دارند. این در حالی است که پارکهای وابسته به دانشگاه چنین اختیاراتی نداشته و زیر مجموعه دانشگاه به شمار میروند.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس سپس به ارائه برخی آمار اعلام شده در زمینه پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد در جشنواره خوارزمی سال گذشته پرداخت و گفت: در کشور مجموعاً ۴۲ پارک علم و فناوری با ۱۹۰ مرکز رشد، ۴۷۰ شرکت و ۵۰۰۰ واحد فناور وجود دارد که بودجه آنها از ابتدای تأسیس تاکنون، ۱۸۰۰ میلیارد تومان بوده که ۹۵۰ میلیارد تومان آن محقق شده است.
اُمی با بیان اینکه این میزان بودجه توانسته است ۷۰ هزار شغل در کشور ایجاد کند، ارزش تقریبی هر شغل را ۱۲٫۸ تا ۱۳ میلیون تومان اعلام و تأکید کرد: تاکنون در پارکهای علم و فناوری به ازای هر ۱۳ میلیون تومان یک شغل ایجاد شده است. این در حالی است که بر طبق برآورد سازمان برنامه و بودجه، ایجاد هر شغل حدود ۵۰ میلیون تومان هزینه دارد.
وی خاطرنشان کرد: پارک مدرس تنها پارکی است که توانسته تنها به ازای هر ۵ میلیون تومان، یک شغل ایجاد کند. بنابراین میتوان گفت که ما با کمترین میزان سرمایهگذاری بیشترین تعداد شغل را ایجاد کردهایم.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس از برنامه این پارک برای افزایش تعداد شرکتهای مستقر خبر داد و اضافه کرد: برنامه راهبردیمان تا سال ۱۴۰۰ را تعیین کردهایم که البته هنوز به تصویب وزرات علوم نرسیده است. شرکتهای تازه تأسیس میتوانند از طریق سایت mstpark.com وارد سیستم شده و فرمهای مربوطه را پر کنند. این نیز حائز اهمیت است که چنین شرکتهایی حتماً باید دارای یک ایده محوری باشند و آن ایده را مورد ارزیابی داوران قرار دهند.
اُمی همچنین از برنامه این پارک برای احداث یک ساختمان چند مستأجره در سایت غربی پارک مدرس در بلوار پژوهش خبر داد و اظهار کرد: اُمیدوار هستیم که شرکتهای داخلی و خارجی بتوانند تحت شرایطی که برای آنها در نظر گرفته شده، در این ساختمان مستقر شوند و نیز بتوانند با پیش بردن برنامههای خود، در رونق اقتصادی کشور مؤثر باشند.
وی، وزارت علوم را پشتیبان خوبی برای پارکها توصیف کرد و با اشاره به اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی ساختمانی را تحت عنوان «برج فناوری» برای شرکتهای دانشبنیانی که در فرآیند «اسپین اف» (spin-off) مستقل شدهاند، خریداری کرده است، تصریح کرد: معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری تاکنون هیچ حمایتی از ما نکرده است.