نوذر شفیعی در گفتوگو با ایسنا در خصوص خروج آمریکا از برجام که از سوی رییسجمهور این کشور اعلام شد، اظهار کرد: به طور کلی پیامد این کار نوعی بیاعتمادی نسبت به آمریکا را به دنبال دارد به این معنی که دنیا دیگر نمیتواند در مورد توافقها به آمریکا اعتماد کند.
وی افزود: وقتی یک رییسجمهور توافقی را امضا میکند و بلافاصله رییسجمهور بعدی از آن خارج میشود این مساله در میزان همکاری دولتها با آمریکا تزلزل ایجاد میکند.
این کارشناس مسائل سیاسی همچنین بیان کرد: این اتفاق میتواند تنش در خاورمیانه و مسابقه تسلیحاتی را افزایش دهد یعنی اینکه رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی با اتکا به این تصمیم تلاشهای بیثباتکننده بیشتری را انجام میدهند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام میان اتحادیه اروپا و آمریکا فاصله میاندازد، گفت: هر چند اروپاییها تلاش میکنند این مساله را مدیریت کنند و از این وضعیت به وجود آمده هم اظهار تاسف کردند اما به هر حال این فاصله ایجاد میشود زیرا مشی اتحادیه اروپا مبتنی بر گفتوگو بوده در حالیکه آمریکا خواهان برخورد خشن است.
شفیعی در ادامه اظهار کرد: به طور کلی این اتفاق نگرانیهای جدی در داخل ایالات متحده آمریکا، در سطح اروپا، خاورمیانه و حتی سطح جهان فراهم کرده است و جهان با پدیدهای مواجه است که مغایر با هنجارهای بینالمللی عمل میکند.
این کارشناس مسائل سیاسی در مورد موضع و رویکرد ایران نسبت به تصمیم ایالات متحده آمریکا، گفت: ایران امیدوار است که از طریق کار با اروپاییها بتواند برجام را به پیش ببرد و با توجه به پیوستگیهای مالی و بانکی که اروپا با آمریکا دارد چندان دارای آزادی عمل نیست، اما در شرایط فعلی موضع اروپاییها نوعی آرامش روانی را برای ایران در بر داشته است و ایران میتواند با شرکتهایی از اروپا که کمتر مقابل تحریمهای آمریکا آسیبپذیر هستند تعامل داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: در واقع ایران در میان گزینههای مختلف فعلا ماندن در برجام بدون آمریکا را در نظر دارد اما این مساله هم منوط به ارزیابیهایی است که طی دو سه هفته آینده باید به عمل آید.
شفیعی در پایان اظهار کرد: اگر واقعا شرایط به گونهای باشد که برجام بدون آمریکا بتواند منافع ایران را تامین کند و فرصت برای ایران داشته باشد، ایران میتواند ادامه دهد و طبق اسناد این حق برای ایران محفوظ است.
انتهای پیام