ثمانه نادری
به گزارش کسب و کار نیوز، بعد از اینکه قیمت ها در بازار طلا و ارز ریزش کرد، کاهش قیمت مسکن نیز از سوی فعالان این حوزه پیش بینی شد و البته طی چند ماه اخیر قیمت مسکن در برخی از مناطق تهران کاهش پیدا کرد. بر اساس اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی از وضعیت بازار مسکن در تیرماه، در مناطق ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۸ ،۹، ۱۰، ۱۳ و ۲۲ شاهد کاهش اندک میانگین قیمت مسکن نسبت به ماه قبل از آن (خرداد ۹۸) بودیم. همچنین با توجه به رکود سنگینی که بر واحدهای با متراژ بالا و خانه های لوکس حاکم است، این واحدها نیز با افت قیمت رو به رو بوده اند. اما سوالی که در این راستا وجود دارد آن است که افق پیش روی بازار مسکن چه خواهد بود و آیا ریزش قیمتها تا جایی پیش خواهد رفت که به معاملات و وضعیت بازار جانی تازه ببخشد؟
با وجود افزایش ۷۷ درصدی قیمت اسمی مسکن در شهر تهران، مقایسه رشد قیمت این بخش با تورم عمومی نشان میدهد که در حال حاضر قیمت واقعی مسکن با ۳۷.۲ درصد رشد منفی مواجه شده است.
مرداد ۱۳۹۸ تورم سالیانه کل کشور ۴۲.۲ درصد و میانگین رشد قیمت مسکن شهر تهران در ۱۲ ماهه منتهی به مردادماه ۱۳۹۸ بالغ بر ۵ درصد بوده است. این دو شاخص گویای آن است که با وجود افزایش ۷۷ درصدی نقطه به نقطه قیمت مسکن تهران (با توجه به آمار دفتر اقتصاد مسکن) طی یک سال گذشته منحنی کلی رشد آن نزولی بوده و هماکنون قیمت واقعی مسکن ۳۷.۲ درصد در مقایسه با تورم عمومی کاهش یافته است
همچنین در شهر تهران آنطور که اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران گزارش داده تعداد معاملات مسکن در ۲۲ روز ابتدای شهریورماه ۲۲۲۱ مورد بوده که نسبت به زمان مشابه سال قبل ۷۹ درصد کاهش نشان میدهد. در این مدت همچنین ۸۱۶۱ اجارهنامه امضا شده که نشاندهنده افت ۲۲ درصدی نسبت به زمان مشابه سال قبل است. کاهش ۷۹ درصدی معاملات خرید و فروش ملک در پایتخت در شرایطی به ثبت رسیده که آمار اتحادیه از فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر و مردادماه به ترتیب کاهش ۴۰، ۴۰، ۶۲، ۶۶ و ۷۵ درصدی را نسبت به ماه مشابه سال قبل نشان میداد. بدین ترتیب بازار مسکن در شهریورماه که آخرین مهلت فصل جابهجایی محسوب میشود در مسیر افت قرار داشته است.
حسام عقبایی نایب رئیس اول اتحادیه املاک تهران
رکود عمیق خانههای لوکس
وضعیت معاملات مسکن در حال حاضر روند نزولی دارد. حجم معاملات تا ۸۰ درصد کاهش پیدا کرده و این کاهش بیسابقه باعث ریزش قیمت مسکن شده است. اما ضمن کاهش قیمتها رکودی در بازار مسکن وجود دارد که به نظر تا پایان سال بر این بازار حاکم خواهد بود. متقاضیان مسکن به دلیل افت قدرت خرید و همچنین نبود درآمد کافی برای خرید مسکن قادر به خرید مسکن نیستند و از سویی مبلغ تسهیلاتی که از سوی بانک مسکن پرداخت میشود، قیمت واقعی مسکن را پوشش نمیدهد. ب همین دلیل شاهد عدم ورود تقاضای مصرفی به بازار مسکن و افت شدید معاملات هستیم. واحدهای با متراژ بالا هم به دلیل همین شرایط وضعیت به مراتب بدتری دارند و رکود حاکم بر بازار این واحدها به مراتب عمیقتر است. بر همین اساس پیش بینی میشود این رکود عمیق تا پایان سال بر بازار مسکن حاکم باشد و در واحدهای لوکس و با متراژ بالا با عمق بیشتری ادامه پیدا کند. بر همین اساس امکان ورود خریداران جدید به بازار مسکن نیست و با وجود تداوم کاهش قیمت مسکن، رکود عمیق بر بازار حاکم خواهد بود. سیاست های مالیاتی البته در جان بخشی به معاملات مسکن اثر گذار است اما باید گامی از سوی دولت برای اجرایی شدن این سیاست ها برداشته شود.
همکاران دشمن درسایتهاقیمت مسکن را۳۰۰درصددلبخواهی ثبت کردندبایدقیمت مسکن به قبل برگرددو۳۰۰درصدکاهش یابد