کلمه تالاب از نظر لغوی معادل(Wetland) زمینهای خیس بهکار برده میشود و از دو کلمه تال و آب تشکیل شده، کلمه تال در زبان هندی به معنی آبگیر است اما چگونگی وارد شدنش به زبان فارسی و قرار گرفتن آن در کنار آب به طور دقیق مشخص نیست.
تالابها محیطهایی هستند که مشخصاتشان چیزی میان خشکی و آب است، ممکن است همواره دارای آب باشند یا اینکه گاه خشک و گاه آبدار شوند. در پهنه جغرافیایی کشور ایران بیش از ۸۰ تالاب با ویژگیهای مختلف وجود دارد که ۶ تالاب در استان همدان واقع شده و در سطوح مختلف مدیریت و حفاظت میشوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان درباره تالابها به خبرنگار ایسنا گفت: تالابهای طبیعی و انسانساز، هر دو تحت حفاظت محیط زیست هستند.
سیدعادل عربی افزود: تالابهای شیرینسو، آبشینه و سد اکباتان تالابهای مصنوعی و به نوعی انسانساز هستند چرا که بر اساس تقسیمبندی کنوانسیون رامسر، سدهای مصنوعی نیز در زمره تالابها قرار گرفتهاند.
وی درباره تالابهای مصنوعی توضیح داد: این سه تالاب به عنوان منطقه شکارممنوع ثبت شده و از نظر گونههای جانوری تحت مدیریت و حفاظت ادارهکل حفاظت محیط زیست استان هستند.
عربی با بیان اینکه آقگل در ملایر ، چمشور(لبشور) و پیرسلمان در اسدآباد تالاب های طبیعی استان هستند، اظهار کرد: تالاب آقگل که بزرگترین تالاب استان است و تالاب چمشور فصلی هستند و احیای آنها منوط به نزولات جوی است اما پیرسلمان تالابی دائمی بوده و تأمین آب آن از کف و حاشیه چشمه انجام میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان ادامه داد: آقگل مهمترین تالاب استان است و به علت اینکه محل زادآوری و زیست گونهها است، اهمیت ویژهای دارد.
عربی بیان کرد: ۵۰ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی در این تالابها شناسایی شدهاند و در کنار این پرندگان، بسیاری از پستانداران حاشیه تالابها، حیاتشان به این محل وابسته است.
وی درباره وضعیت فعلی تالابها، تصریح کرد: تالابهای مصنوعی و تالاب پیرسلمان هماکنون دارای آب هستند و تالاب های آقگل و آبشینه به علت فصلی بودن در اسفندماه آبگیری میشوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه در حال حاضر تالاب چمشور خشک شده است، اظهار کرد: حدود ۷۰ درصد آقگل در محدوده جغرافیایی همدان و مابقی آن در استان مرکزی قرار دارد.
وی با بیان اینکه برای احیاء آقگل به اعتبار نیاز داریم، ادامه داد: آبی که وارد آقگل میشود، باید از ارتفاعات استان مرکزی تأمین شود که متأسفانه از سال ۸۸ تا ۹۴ این حقآبه تأمین نشده و این تالاب خشک شده است.
عربی تصریح کرد: تالاب آقگل در سال ۲ میلیون مترمکعب حقآبه دارد، این تالاب به مدت ۶ سال خشک بوده و در سال های ۹۴ و ۹۵ به علت بارندگیهای مطلوبی که وجود داشت تا حدودی آبگیری شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان اعلام کرد: امسال هیچ آبگیری در تالاب آقگل صورت نگرفته و اگر آبی در این تالاب مشاهده میشود به علت بارندگیهای امسال است.
وی تصریح کرد: پیگیریهای زیادی برای تأمین حقآبه آقگل انجام دادهایم، این آب از رودخانه قرهچای که در استان مرکزی قرار دارد باید تأمین شود اما این رودخانه در مرز همدان خشک میشود.
عربی یادآور شد: طبق بررسیها و پرسوجوهایی که از افراد قدیمی صورت گرفته، این تالاب از گذشته از طریق این رودخانه تأمین میشده و علت اینکه این رودخانه در همدان خشک میشود، مشخص نبوده و کسی جوابگو نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان عنوان کرد: وزارت نیرو که متولی احیای تالابها است، طرح تأمین حقآبه را تصویب و به استان مرکزی ابلاغ کرده است.
وی با بیان اینکه آب هیچ رودخانهای از همدان وارد آقگل نمیشود و تنها منبع آبگیری این تالاب رودخانه قرهچای استان مرکزی است، تصریح کرد: باید منتظر بود تا استان مرکزی به ابلاغیهها عمل کند، برای تعیین موقعیت جغرافیایی تالابها فقط مرزبندی مهم است و نباید ملاحظات سیاسی در آن راه پیدا کند به طوریکه اگر تصمیمات سیاسی در این زمینه ورود کند، تالابها خشک شده و تبعات آن نه تنها یک استان بلکه کل کشور را درگیر میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان خاطرنشان کرد: امسال حدود ۵۰۰ میلیون تومان بودجه به ادارهکل حفاظت محیط زیست استان اختصاص داده شده که انجام کارهای مطالعاتی و برگزاری دورههای آموزشی برای مردم از جمله اقداماتی است که باید انجام شود.
انتهای پیام