صفحه اصلی / استان ها / مازندران / پیش روی سرزمین باخته‌ها به سوی مازندران!
پیش روی سرزمین باخته‌ها به سوی مازندران!

پیش روی سرزمین باخته‌ها به سوی مازندران!

"مازندران درگیر خشکسالی است"، این جمله را شاید در نگاه نخست باور نکنید چرا که این استان در ظاهر، یکی از استان‌های کشور محسوب می شود که با یک نگاه به هیچ عنوان چنین برداشتی از آن نمی‌شود.

تغییر کاربری

 این در حالی است که بر اساس نظر کارشناسان مختلف، تغییرات اقلیمی موجب بروز پیامدهای فراوانی در مازندران شده است که افزایش دما و کاهش میزان بارندگی بخشی از این پیامدها محسوب می‌شود.

 محمود رائینی استاد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به موضوع تغییرات اقلیمی در مازندران اشاره کرد و در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفته افزایش گازهای گلخانه‌ای اصلی‌ترین دلیل این تغییرات است و از آغاز این روند تاکنون دمای کره زمین کمی بیش یک درجه سانتی‌گراد افزایش یافته است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری معتقد بود که بروز تغییر اقلیم قطعی است اما در پیش‌بینی اقلیم آینده نمی‌توان به طور قطعی نظر داد.

وی افزود: جلوگیری از شدت تغییر اقلیم بسیار مهم و ضروری است چرا که گرمایش جهانی موجب تغییر اندازه و فراوانی رخداد آنها می‌شود، برای نمونه گرمایش فراگیر سبب افزایش دماهای بیشینه، کمینه و کاهش طول فصل‌های سرد خواهد شد. این پیش‌آمدها موجب افزایش نیازآبی گیاهان می‌شود بنابراین برای تولید گیاهی نیاز به آب بیشتری است، و کاهش دوره سرما به این معنی است که نیاز سرمایی درختان و گیاهانی که برای گل‌انگیزی به دماهای پایین نیاز دارند تامین نمی‌شود.

کوچ به دلیل تغییر اقلیم/ مازندران پذیرای میزبان کوچ‌کنندگان داخلی

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به پیامدهای این تغییرات اشاره کرد و توضیح داد: کاهش ذخیره آب آبندان‌ها، آب‌های زیرزمینی و کاهش انباشت برف در بالادست رودخانه‌ها رخ می‌دهد که در نتیجه بر تولید محصول اثرات کلانی می‌گذارد؛ ویرانی محیط زیست، تغییر سیمای گیاهی منطقه، کوچ گیاهان، آفات و بیماری‌های غیربومی نیز از پیامدهای این تغییر هستند.

وی تاکید کرد: پیامدهای تغییر اقلیم در مازندران را نمی‌توان جدا از پیآمدهای آن در دیگر نقاط ایران بررسی کرد، چرا که در کناره دریای مازندران، استان‌های گلستان، مازندران و گیلان، به دلیل بارندگی بیشتر، محلی برای کوچ سرزمین‌باختگان نواحی جنوبی کشور خواهد شد.

رائینی به کوچ مردم سیستان و بلوچستان به استان گلستان در سال‌های گذشته به دلیل خشکسالی و تغییر اقلیم اشاره کرده بود و معتقد بود هم‌اکنون به دلیل خشکسالی شدید در این سرزمین کوچ مردم از آبادی‌های به حاشیه شهرهای دیگر بسیار بالاست و در آینده نزدیک مازندران هم بی‌نصیب نخواهد ماند و باید پذیرای شمار کلانی از هم‌میهنان بی‌جا شده تغییراقلیمی باشد.

مازندران ظرفیت ورود هیچ مهاجری را ندارد

مسعود فرجاد، مدیرکل اسبق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان‌های تهران و سمنان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه گردشگری در فصل‌های مختلف، مهاجرت محسوب نمی‌شود، اظهار کرد: مهاجرت در زمانی صورت می‌گیرد که مسائلی چون مشکلات جوی، کمبود درآمد و مشکلات پس از آن در منطقه مبدا صورت گیرد.

وی با اشاره به اینکه اگر مهاجرت برنامه‌ریزی شده باشد، نه تنها مشکلی برای استان مقصد به وجود نمی‌آورد بلکه موجب شکوفایی آن نیز می‌شود، اظهار کرد: امروز مازندران از لحاظ زیرساختی با مشکلات فراوانی رو به رو است به طوری که با حدود جمعیت ۳٫۵ میلیون نفری، مردم با سختی‌های فراوانی رو به رو هستند.

وی با بیان اینکه مازندران با این شرایط زیرساختی ظرفیت پذیرش هیچ مهاجری را ندارد، تصریح کرد: اگر از این زیرساخت بهره‌برداری مضاعفی داشته باشیم با مشکل زیادی رو به رو می شویم، به عنوان مثال جمعیت مازندران در ایام تعطیل سال، به ۳ برابر می رسد اما با مشکلات زیادی رو به رو می‌شوند.

این کارشناس گردشگری با اشاره به اینکه اگر تمامی زیرساخت ها در مازندران درست تدوین و تهیه شود تا ۲۰ میلیون نفر جمعیت را در خود جای می دهد، گفت: یکی از تبعات ورود مهاجران به استان افزایش زباله است، زمانی که با ۳ میلیون نفر نتوانستیم این موضوع را درست مدیریت کنیم با چند میلیون هم نمی شود.

خشکسالی و افزایش مهاجرت به مازندران

همچنین سیدمحمدرضا رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران در هجدهمین همایش ملی برنج کشور در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه بخش عمده تغییر اقلیم در جهان به دست انسان صورت گرفته است، تصریح کرده پیامدهایی چون سیل، خشکسالی و تغییر روند بارش از آثار اساسی تغییر اقلیم در کشور است.

مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه خشسکالی موجب افزایش مهاجرت به استان‌های شمالی به ویژه مازندران شده است، تصریح کرد: خشکسالی پدیده های متفاوتی دارد که یکی از آنها کاهش ۳۰ درصدی بارش باران در مازندران است.

رضوی با بیان اینکه برخی می‌گویند کم آبی استان مازندران را تهدید نمی کند و این امر اشتباه است، اظهار کرد: کشورهای پیشرفته دنیا مانند یونان، هند، مالزی، انگلیستان و غیره احساس خطر کردند به طوری که در کابینه خود وزیر تغییر اقلیم دارند و در کشورمان تنها رئیس سازمان هواشناسی در برنامه های هیئت دولت حضور دارد.

وی با اشاره به اینکه در تمام کشور طی سال ۹۶ تا ۹۷، شاهد کاهش ۲۸ درصدی بارندگی بودیم، تصریح کرد: در برخی استان‌های مانند خوزستان و فارس که با کم آبی شدید رو به رو هستند برنج می کارند و ۵۰ درصد سطح زیر کشت آنها اضافه شد در حالیکه در همان مناطق ۵۰ درصد کاهش بارندگی داریم.

گزارش از سیداحمد حسینی، خبرنگار ایسنا

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

کرونا

تست کرونا ۲۵۰ بیمار مبتلا به کرونا مثبت در بابل اعلام شد

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا, از اول اسفند ماه تاکنون …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.