به گزارش کسب و کار نیوز، آنتی بیوتیکها گروهی از ترکیبات شیمیاییاند که به صورت بیولوژیکی توسط برخی از گیاهان و یا میکروارگانیزمهایی مانند قارچها تولید شده و خاصیت آنتی باکتریال یا بازدارنده رشد باکتری ها رادارند.
بررسی تاریخچه استفاده از آنتی بیوتیکها نشان میدهد که از زمانهای بسیاردور خواص ضد باکتریایی برخی مواد شناخته شده بودند.
در سال ۱۹۴۹ مشخص شد که استفاده از آنتی بیوتیکها به مقدار کم (تقریبا ۵ تا ppm 10 ) میتواند سرعت رشد را در طیور افزایش دهد و از این زمان به بعد استفاده گستردهای از آنتی بیوتیکها برای درمان، پیشگیری و بهبود راندمان تغذیه و عملکرد در انسان و حیوان آغاز شد.
در صنعت مرغداری استفاده از آنتی بیوتیک و داروهای شیمیایی کاربرد بسیاری دارد و این در حالی است که پسماند این داروها در بدن مرغ میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامت انسانها به عنوان مصرف کنندگان این محصولات، بر جای بگذارد.
به گفته کارشناسان استفاده از آنتیبیوتیکها در مرغداریهای صنعتیِ آسیا طی یک دهه بیش از دو برابر شده است که این شرایط میتواند بر تشدید معضل مقاومت آنتیبیوتیکی در سراسر جهان تاثیر داشته باشد.
کارشناسان همچنین اظهار داشتند: در صورتی که روند فعلی ادامه پیدا کند مصرف آنتیبیوتیکها در مرغداریها و سالنهای صنعتی پرورش برخی دیگر از احشام تا سال ۲۰۳۰ میلادی در آسیا بیش از ۱۲۰ درصد افزایش پیدا میکند.
سرطانزا بودن یکی از مهمترین مشکلات آنتی بیوتیکها
فاطمه صباغزاده رییس اداره تشخیص و درمان اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی در این رابطه گفت: تغذیه دام و طیور با داروها و مکملها باید طبق ضوابط و شرایط خاصی انجام شود و استفاده از هرنوع دارو چه بعنوان مکمل، چه بعنوان درمان تابع شرایطی از جمله علمی بودن آن، محدودیت استفاده، مجازبودن داروها و نیزنظارت برمصرف باشد.
وی اظهار کرد: متاسفانه در برخی موارد نادر در مزارع پرورش طیور به بهانه کاهش تلفات، صرفه اقتصادی و جلوگیری و یا کنترل بیماریها، در پرورش طیور، از آنتی بیوتیک استفاده میشود.
صباغزاده تصریح کرد: یکی از مهمترین مشکلات آنتی بیوتیکها علاوه بر ایجاد مقاومتهای آنتی بیوتیکی، سرطانزا بودن داروست بویژه این اتفاق زمانی میافتد که مرغدارها از آنتی بیوتیکهایی استفاده میکنند که عوارض آنها در دنیا شناخته شده و عمدتا از چرخه فارماکوپه یا دارویی خارج شده است و همچنین بصورت غیرمجاز و یا قاچاق وارد کشور میشود.
مصرف مستمر از آنتی بیوتیک به بهانه جلوگیری از بروز بیماریهای ویروسی
وی با اشاره به اینکه پرورش طیور نیازمند داشتن برنامه پرورشی و مدیریتی صحیح همراه با تغذیه مناسب و براساس استانداردهای تولید است، گفت: مرغداران نباید بر استفاده مستمر از آنتی بیوتیک به بهانه جلوگیری از بروز بیماریهای ویروسی تاکید کنند. بلکه میتوان با استفاده از راهکارهای دیگر از جمله رعایت مسائل بهداشتی و قرنطینهای و در مجموع به کارگیری و اعمال یک مدیریت صحیح و کاربردی و نیز با نظارت دقیق، از بروز بیماریها پیشگیری کنند تا با این کار بتوان علاوه بر پرورش طیور، گوشت سالم و بدون عوارض را در اختیار مصرف کننده قرار دهند.
محمد اصغرزاده مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی نیز اظهار کرد: از ابتدای امسال ۶۸۳ تن گوشت مرغ بدون آنتی بیوتیک تحت نظارتهای بهداشتی دامپزشکی وارد بازار مصرف شد.
وی با اشاره به اینکه هفت شهرستان دارای واحدهای پرورش مرغ بدون آنتی بیوتیک هستند، افزود: مقدار ۶۸۳ تن مرغ بدون آنتیبیوتیک از پرورش بیش از ۴۲۷ هزار قطعه مرغ تولید شده است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی بیان کرد: از مجموع ۴۲۷ هزار مرغ پرورش یافته در مرغداریهای استان، تعداد ۱۶۵ هزار قطعه در کشتارگاههای طیور داخل استان تحت نظارتهای بهداشتی و شرعی ذبح شده و مابقی به استان خراسان جنوبی صادر شده است.
اصغرزاده با بیان اینکه تمام گوشتهای مرغ تولیدی در استان بهداشتی و استاندارد هستند، یادآور شد: گوشت مرغ بدون آنتی بیوتیک از کیفیت بیشتری برخوردار است از این رو دامپزشکی همه جانبه از تولیدکنندگان برای تولید این نوع مرغ حمایت میکند.
گزارش از: سپیده قلندری اسفدن
انتهای پیام