به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از اتاق تعاون ایران، سفیر ترکیه و هیات همراه به منظور گسترش ارتباط و مبادلات تجاری دو کشور با بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران، به معرفی بخش تعاون پرداخت و گفت: براساس قانون اساسی، اقتصاد ایران بر سه بخش اصلی خصوصی، دولتی و تعاونی تقسیم می شود و سهم بخش تعاون از اقتصاد ۲۵ درصد برای ۵ سال آینده هدف گذاری شده است.
به گفته رئیس اتاق تعاون ایران، در کشور بیش از ۱۰۰ هزار تعاونی ثبت شده و براساس آمار بیش از ۱۲ میلیون نفر عضو تعاونیها هستند؛ همچنین بیش از ۴۰ میلیون نفر از خدمات تعاونیها استفاده می کنند.
عبداللهی ادامه داد: تعاونیها در بیش از ۱۲۰ رشته کشاورزی، صنعتی، خدماتی، حمل و نقل و … فعالیت می کنند و جزء فعال ترین بخشهای کشور محسوب می شوند.
وی با اشاره به جایگاه بخش تعاون در کشور ترکیه نیز گفت: با توجه به اینکه در ترکیه نیز تعاونیها حضور دارند به نظر میرسد که می توان بستر مناسبی را برای توسعه روابط دو کشور در بخش تعاون ایجاد کرد.
رئیس اتاق تعاون ایران به حجم مبادلات دو کشور ایران و ترکیه اشاره کرد: در نشست روسای جمهور دو کشور رسیدن به حجم مبادلاتی ۳۰میلیارد دلاری هدف گذاری شده است، به نظر می رسد تعاونیها می توانند در تحقق این هدف گام بردارند.
بهمن عبداللهی به سابقه روابط ایران و ترکیه اشاره کرد و افزود: ایران و ترکیه کشورهای همجوار بوده و سابقه دیرینهای در دوستی، برادری و مراودات تجاری داشته و در سالهای اخیر نیز این مراودات گسترش خوبی داشته است، انتظار میرود که با مساعدت سفیر ترکیه، در جهت ارتقا سطح همکاریهای بخش تعاون دو کشور، بتوانیم فعالیت بخش تعاون را در دو کشور گسترش دهیم.
رضا هاکان تکین سفیر ترکیه نیز در این دیدار گفت: اطلاعات، آمار و ارقامی که در بخش تعاون به دست آمد بسیار تاثیرگذار بود و به نظر می رسد که ۱۵ درصد از جمعیت ایران عضو بخش تعاون هستند.
وی گفت: وظیفه و مسئولیت من این است که فعالیت های شما را به بخش تعاون در ترکیه ارتباط داده و در جهت گسترش همکاری ها کمک کننده باشیم.
رضا هاکان تکین سفیر ترکیه به حجم مبادلات دو کشور اشاره کرد و گفت: روسای جمهور دو کشور، رسیدن به حجم مبادلات ۳۰ میلیارد دلاری را هدف گذاری کرده اند و در حال حاضر تا تحقق این رقم فاصله هست اما باید اشاره کرد که در سال اخیر حجم مبادلات ایران و ترکیه حدود ۱۰ میلیارد دلار برآورده شده است.
وی ادامه داد: ما در ۵ ماهه نخست سال ۲۰۱۷، از رقم ۴.۵ میلیارد دلاری در حجم مبادلات دو کشور عبور کردیم که نشان میدهد ظرفیت و پتانسیل دو کشور بالاست.
سفیر ترکیه گفت: ما در زمینه توسعه همکاری در کشور فعالیت می کنیم و حرکت رایزنی بازرگانی رو به جلو است. مرکز تجارت جهانی ترکیه به وسیله بخش خصوصی راه اندازی شده و این مرکز میتواند به عنوان کانال ارتباطی میان دو کشور عملکرد خوبی ارائه کند. سفیر ترکیه با اشاره به بخش تعاون در کشور متبوعش ابراز داشت: تا جاییکه می دانم در ترکیه نهاد تعاونی مانند ایران گسترده و صاحب نفوذ نیست، اما این بدان معنا نیست که دو طرف نتوانند فعالیت کنند.
وی افزود: نتیجه فعالیت هایی که از ۳۵ سال قبل آغاز کردیم در حال حاضر به اینگونه است که تمام اقتصاد ما در اختیار بخش خصوصی است و نهاد تعاونی بیشتر در بخش کشاورزی فعال است. تعاونیهای ترکیه در زمینه ساختمان و ساخت و ساز فعالیت کمتری دارد اما ساخت ویلاها و بناها به صورت تعاونی صورت می گیرد.
سفیر ترکیه در خصوص همکاری های اتاق تعاون با سایر کشورها سوال کرد که رئیس اتاق تعاون ایران در این خصوص گفت: در کشور ما، دولت درصدد کاهش حضور خود در اقتصاد بوده و برای مهیا کردن فضای مناسب اقتصادی حضور بخش خصوصی تلاش می کند، به این دلیل هم اتاق بازرگانی که متعلق به بخش خصوصی است و هم اتاق تعاون که نمایندگان بخش تعاون کشور هستند، در تمام شوراهای ملی و اصلی کشور که معمولا ریاست آن به عهده شخص رئیس جمهور است، عضو صاحب رای هستند که می توان گفت نقش اقتصاد غیردولتی چه در قالب تعاون و چه در قالب بخش خصوصی در حال پررنگ شدن است.
وی ادامه داد: این رویکرد ناشی از آن است که در کشور ما بنا هست مانند ترکیه و سایر کشورها اقتصاد عمدتا در اختیار بخش غیردولتی قرار گیرد.
عبداللهی ادامه داد: با توجه به اینکه ایران با ترکیه از سالها قبل مراودات تجاری داشته است میتواند با بهره گیری از این مدل برای گسترش فعالیت های تجاری با ترکیه اسفتاده کند.
رئیس اتاق تعاون ایران گفت: اتاق تعاون ایران این آمادگی را دارد که هیات تجاری به ترکیه اعزام کند و هم میزبان گروههای تجاری، صنعتی و بازرگانی کشور ترکیه بوده و هم نمایشگاههای اختصاصی در هر دو کشور برگزار کنیم همچنین دو کشور میتوانند در کشورهای ثالث نیز برای ارائه توانمندیهای بخش نمایشگاه برگزار کنیم.
سفیر ترکیه با ابراز رضایت از پیشنهادات مطرح شده گفت: به طور حتم در این زمینه همکاریها صورت خواهد گرفت و تشکیلات و نهادهای متناظر را به اتاق تعاون ایران معرفی خواهیم کرد.