مقرر شد مواردی مانند تسهیل در صدور ویزا برای تجار، پرهیز از اخذ مالیات مضاعف، برقراری و توسعه روابط بانکی، امضای موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین دو کشور و بهروزرسانی موافقتنامه حملونقل هوایی در دستور کار قرار گیرد.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل ازپایگاه خبری اتاق ایران، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران که در صدر یک هیئت تجاری ۳۵ نفره به بلژیک سفر کرده، بعدازظهر دیروز با خانم آنیک ون کاستر، مدیرکل سیاسی و رئیس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک دیدار کرد. حسین پیرموذن و کیوان کاشفی، اعضای هیئترئیسه اتاق ایران و همچنین محمدرضا کرباسی، معاون بینالملل اتاق ایران، شافعی را در این سفر همراهی میکنند.
در این نشست ضمن بررسی راههای گسترش همکاریها میان بخشهای خصوصی دو کشور، هر دو طرف بر زمینهسازی برای رفع مشکلات و محدودیتهای موجود تأکید کردند و مقرر شد مواردی مانند تسهیل در صدور ویزا برای تجار، پرهیز از اخذ مالیات مضاعف، برقراری و توسعه روابط بانکی، امضای موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین دو کشور و بهروزرسانی موافقتنامه حملونقل هوایی در دستور کار قرار گیرد.
رئیس اتاق ایران، گفت: واقعیتی که دولت ایران هم بر آن تأکید دارد، این است که دیپلماسی سیاسی و دیپلماسی اقتصادی دو محور مرتبط هستند که همدیگر را تقویت میکنند بهگونهای که هم تقویت روابط اقتصادی میتواند به پایداری روابط سیاسی کمک کند و هم روابط سیاسی نزدیک میتواند مبادلات اقتصادی بین دو کشور را تقویت کند ازاینرو دیدار بین هیئتهای اقتصادی با مقامات دستگاه دیپلماسی میتواند برای توسعه این رابطه متقابل راهگشا باشد.
غلامحسین شافعی، با اشاره به اینکه تجار و صنعتگران ایران و بلژیک از دیرباز با هم آشنا هستند، تصریح کرد: این مسئله باعث شده است تجار و صنعتگران در فضای همکاریهای بین دو کشور کاملاً مسلط باشند چراکه ما از گذشته دور روابط قابلتوجهی ببین دو کشور وجود داشته است.
شافعی افزود: البته در طول چند سال گذشته به دلیل محدودیتهای تحریم، روابط اقتصادی ایران و بلژیک تحت تأثیر قرار گرفت اما آشنایی بخشهای اقتصادی دو کشور، زمینه مساعدی را فراهم کرده که در شرایط جدید از فرصتهای به وجود آمده استفاده کنند و روابط اقتصادی را ارتقا دهند.
رئیس اتاق ایران با اشاره به رفتوآمدهای بین دو کشور در ۱.۵ سال گذشته، تصریح کرد: این رفتوآمدها درنهایت باعث شد به اقدامات عملی هم دست پیدا کنیم ازجمله اینکه در زمینه حملونقل دریایی کارهای خوبی انجام شد و بخشهای خصوصی دو کشور در زمینه مسائل بهداشت و درمان نیز به کارهای عملی رسیدند. همچنین در بخش نفت و گاز و پتروشیمی هم اقدامات خوبی انجام شده که زمینه را برای توسعه همکاریها در آینده نزدیک مساعد کرده است.
شافعی با اشاره به لزوم تدوین موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین دو کشور، از مدیرکل سیاسی و رئیس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک درخواست کرد زمینه امضای این موافقتنامه در آینده نزدیک را فراهم کند.
او افزود: ما همچنین نیازمند امضای موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف بین دو کشور هستیم.
رئیس اتاق ایران ادامه داد: موافقت حملونقل هوایی نیز که قبلاً بین دو کشور امضا شده باید بهروز شود و مورد مطالعه مجدد قرار گیرد.
شافعی همچنین با اشاره به مشکلات اخذ روادید برای تجار، گفت: ویزا یکی از مواردی است که در رفتوآمدها فعالان اقتصادی بسیار مؤثر است ازاینرو از وزارت امور خارجه بلژیک درخواست میشود تمهیداتی بیندیشد که در این فضای جدید همکاری، فعالان اقتصادی ایرانی برای رفتوآمد به بلژیک از تسهیلات لازم برای صدور روادید برخوردار شوند.
او موضوع توسعه روابط بانکی و بیمهای بین دو کشور را نیز دارای اهمیت عنوان و ابراز امیدواری کرد در این زمینه نیز توجه ویژهای شود و دستگاه دیپلماسی بلژیک کمک کند که روابط بانکی بین دو کشور توسعه یابد.
او در پایان با اشاره به اینکه دولت ایران کاملاً از بخش خصوصی حمایت میکند، گفت: مجموعه دولت جمهوری اسلامی ایران توجه ویژهای دارند که توسعه مناسبات اقتصادی در سطح بینالمللی افزایش پیدا کند بر همین اساس در کلیه سفرهای رئیسجمهوری و وزیر امور خارجه ایران، هیئتهای اقتصادی نیز آنها را همراهی میکند و در فضای ایجاد شده، همهچیز برای توسعه همکاریها مهیاست و فرصت قابلتوجهی نیز برای توسعه روابط بین ایران و بلژیک وجود دارد که باید از آن استفاده کرد.
مدیرکل سیاسی و رئیس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک در این دیدار روابط اقتصادی ایران و بلژیک در سال گذشته را خوب توصیف کرد و گفت: گرچه این روابط به میزان روابط دو کشور در سال ۲۰۱۰ نیست اما جای امیدواری است که با افزایش تعاملات بخش خصوصی دو کشور، مناسبات دو کشور دوباره به وضع سابق برگردد.
خانم آنیک ون کاستر با اشاره به سفر هیئت اقتصادی بلژیک به ایران در سال گذشته، افزود: در ماه نوامبر نیز دوباره یک هیئت تجاری از بلژیک به ایران و بهویژه شهرهای تهران و اصفهان سفر خواهند کرد و اگر بتوانیم این استمرار را در روابط تجاری دو کشور حفظ کنیم بسیار خوب خواهد بود.
او همچنین با اشاره به برقراری پرواز مستقیم قشم ایر به بلژیک که ماه ژووئیه افتتاح شد، گفت: هنوز نمیتوان درباره میزان تأثیر این اتفاق در روابط اقتصادی دو کشور نظر داد اما این پرواز برای کوتاه کردن مسیر و تسهیل رفتوآمد فعالان اقتصادی دو کشور مفید است.
ون کاستر، با تائید اینکه همکاریهای دو کشور در حوزه حملونقل دریایی و هوایی، بهداشت و درمان و همچنین حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اهمیت بالایی دارند، اظهار کرد: بلژیک میتواند در زمینه تکنولوژیهای پاک و مدیریت آب نیز همکاریهای خوبی با ایران داشته باشد.
به گفته او چالشهای دیگری که اغلب کشورها هم با آن مواجه هستند وجود دارد که ایران و بلژیک میتوانند برای رفع آن همکاری کنند.
مدیرکل سیاسی و رئیس اداره خاورمیانه وزارت خارجه بلژیک در مورد موافقتنامه حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و بلژیک که رئیس اتاق ایران بر آن تأکید داشت، تصریح کرد: ما هم در این زمینه علاقهمند هستیم و در حال حاضر متنی را تدوین میکنیم که پس از تبدیل آن به موافقتنامه میتوانیم آن را به امضا برسانیم اما این متن هنوز آماده نشده تا مذاکره را برای امضای آن آغاز کنیم.
ون کاستر در مورد توافقنامه مالیات مضاعف هم اظهار کرد: فعلاً دو سازمان مربوط به این حوزه مشغول بررسی این موضوع هستند و بهمحض اینکه بررسیها به پایان برسد نتیجه را به اطلاع طرف ایرانی میرسانیم.
او در مورد بهروزرسانی موافقتنامه حملونقل هوایی بین دو کشور نیز گفت: در سال ۱۹۶۰ یک موافقتنامه بین دو کشور منعقد شده و ازآنجاکه شما خواهان بهروز کردن آن هستید، ما با وزارت حملونقل صحبت میکنیم.
این مقام مسئول بلژیکی، در مورد صدور ویزا برای تجار نیز با قبول کُند بودن روند صدور روادید در سفارت بلژیک در ایران، ابراز امیدواری کرد مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، حل شود و همانگونه که با بسیاری از کشورها برای روادید تجار کار میکنیم امیدواریم با ایران هم این اتفاق بیفتد.
به گفته او فعلاً یک نفر به نیروهای واحد صدور روادید سفارت بلژیک در ایران افزوده شده و یک نفر نیز در ماه اوت اضافه میشود و امید است از این طریق ویزاهای بیشتری به متقاضیان ایرانی داده شود.
ون کاستر در مورد مسائل بانکی و بیمهای نیز اظهار کرد: بلژیک نیز برای حل این مشکلات علاقهمند است.