صفحه اصلی / اشتغالزایی سرمایه می خواهد

اشتغالزایی سرمایه می خواهد

ثمانه نادری
 بار دیگر به این طرح در سراسر کشور جامه عمل بپوشاند.
به گزارش کسب و کار نیوز، بر همین اساس طرح کارورزی که معافیت بیمه‌ای کارفرمایان را دربر داشت، برای جذب دانش‌آموختگان دانشگاهی در گروه سنی ۲۳ تا ۳۲ سال به اجرا گذاشته شد، اما این طرح با وجود نیت خوبی که داشت در عمل با نقطه‌ضعف‌هایی نیز همراه بود که به اعتقاد کارشناسان، از جمله آن عدم ضمانت اجرایی این طرح است. طبق بررسی‌های موجود این طرح همچنین تهدیدی برای نیروی شاغل غیر تحصیل‌کرده به شمار می‌آید. ضمن آنکه در مورد مشکل بیکاری در حال حاضر تنها موضوع مهارت نیروی کار نیست، بلکه نیاز بنگاه‌ها به این نیرو نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. موضوع دیگر عدم استقبال دانش‌آموختگان از این طرح است. به گفته کارشناسان، از آن جایی که بسیاری از دانش‌آموختگان حقوق ۳۰۰ هزار تومانی را مناسب ندانسته و به دنبال مشاغل راحت و آسان‌ هستند، تعداد کمی از آنها در این مدت در سامانه طرح کارورزی ثبت‌نام کرده‌اند.
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی می‌گوید: امروز بیشتر فارغ‌التحصیلان در جستجوی شغل‌‌های کم‌دردسر و پردرآمد هستند. او تاکید دارد که اجرای طرح کارورزی برای ساماندهی فارغ‌التحصیلان بیکار نباید به تهدیدی برای امنیت نیروهای شاغل در بنگاه‌ها تبدیل شود.
فتح‌‌ا… بیات اظهار کرد: موضوع کسب‌وکار مقوله جامعی است که با اتخاذ یک راهکار یا شیوه نتیجه نمی‌دهد و برای آن به برنامه‌ریزی کلان نیاز است.
وی گفت: دولت و مجلس در بحث اشتغال باید همسو باشند تا اگر ضعف قانون‌گذاری یا مشکل اجرایی داریم با ورود و هماهنگی بین دو قوه برطرف شود.
بیات با اشاره به نیروی کار مازاد در کشور، گفت: در چهار سال گذشته اگر چه در بخش‌هایی جذب نیرو اتفاق افتاده ولی نیروی کار زیادی هم تعدیل شده است، یعنی اگر از یک طرف جذب بوده از طرف دیگر تعدیل یا اخراج هم صورت گرفته است. بنابراین معتقدم وزارت کار باید به اشتغال پایدار بیشتر توجه می‌کرد.
وی واردات بی‌رویه کالا را مانع اصلی تولید دانست و اظهار کرد: باید جلوی واردات کالاهایی که مشابه آن در داخل تولید می‌شود را بگیریم و گمرکات در این زمینه به‌طور جدی وارد عمل شوند.
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی افزود: بخش تعاون از جمله بخش‌هایی است که می‌توانستیم در چند سال گذشته اشتغال گسترده‌ای از طریق آن ایجاد کنیم ولی متاسفانه این بخش در اقتصاد نادیده گرفته شد و سهم کم‌رنگ تعاون به فلسفه تشکیل تعاونی‌ها لطمه زد.
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی در ادامه درباره اجرای طرح کارورزی از دهه اول تیر ماه گفت: این طرح ممکن است در جذب و ساماندهی بخشی از فارغ‌التحصیلان و جوانان بیکار موثر باشد ولی برای امنیت نیروهای شاغل در بنگاه یک تهدید محسوب می‌شود.
وی ادامه داد: کارفرما هیچگاه محیط و فضای کارش را در اختیار یک فرد بیکار قرار نمی‌دهد چون روی او حساب باز نمی‌کند ولی چند درصد فارغ‌التحصیلان بیکار حاضرند بدون بیمه و با حقوق اندک کارورزی کنند؟
به اعتقاد این مقام مسئول کارگری، امروز بسیاری از فارغ‌التحصیلان به دنبال شغل‌های پردرآمد و کم دردسر هستند و در فضای طرح کارورزی نهایت دو ماه بتوانند طاقت بیاورند چون کار با مدرک کارشناسی ارشد و حقوق ۳۰۰ هزار تومان را مناسب نمی‌دانند.
 بیات گفت: با وجود آنکه عنوان این طرح کارورزی فارغ‌التحصیلان است ولی آمار ثبت‌نام فارغ‌التحصیلان در سامانه حاکی از این است که تعداد کمی از دانش‌آموختگان از این طرح استقبال کرده‌اند.
محمود حقیقی‌نثاری‌فرد، کارشناس بازار کار:
فقدان سرمایه مورد نیاز برای اشتغال

مشکل اساسی ما در حال حاضر در موضوع اشتغال تخصص، توان و مهارت نیست که بخواهیم با کارهایی چون تربیت نیروی ماهر و افزایش تخصص نیروی‌های تحصیل‌کرده، آن را حل کنیم. وضعیت موجود گواه بر این است که حتی شرکت‌هایی که از نیروی تخصصی و نیمه‌ماهر هم استفاده می‌کنند به دلیل فقدان سرمایه مورد نیاز یکی‌یکی در حال تعطیل شدن هستند. به همین دلیل مشکل اساسی ما مهارت نیست. اشتغالزایی قبل از هر چیز زمینه می‌خواهد و بدون آن نمی‌شود اقدام دیگری کرد وگرنه بی‌اثر است.
آنچه به عنوان نیاز اولیه برای ایجاد شغل لازم است، سرمایه است. مهارت در درجه دوم قرار می‌گیرد. اما در کشور ما میزان سرمایه موجود برای اشتغالزایی جوابگو نیست. پولی در بازار نیست و به‌ویژه با مشکلاتی که بانک‌ها دارند حتی اگر کل نقدینگی موجود را در راه تولید و اشتغال صرف کنیم باز هم هدف مورد نظر ما در باب اشتغال برآورده نخواهد شد. سال‌های سال است که جوانان را به تحصیل و رفتن به دانشگاه تشویق می‌کنیم، اما در این مدت به این فکر نکرده‌ایم که فارغ‌التحصیلان بالاخره به بازار کار می‌آیند و شغل می‌خواهند. با سرمایه موجود که نمی‌شود شغل ایجاد کرد. یک راه بیشتر باقی نمی‌ماند و آن جذب سرمایه‌گذاری خارجی است که آن هم به روابط مستحکم و طولانی‌مدت نیاز دارد، یعنی لازم است سطح شفافیت اقتصادی کشور به آن درجه برسد که کشورهای خارجی به آن اعتماد کنند. در غیر این صورت ایجاد شغل ممکن نیست، بلکه با وجود ادامه یافتن چنین وضعیتی پیش‌بینی می‌شود مشکلات اجتماعی چون اعتیاد، طلاق و… افزایش پیدا کند. آن وقت است که همین سرمایه اندک نیز باید صرف رفع مشکلات اجتماعی شود.

همچنین مطالعه کنید:

صدور دسته چک با ثبت اطلاعات در سامانه ملی املاک و اسکان

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.