به گزارش کسب و کار نیوز و به نقل از میزان، براساس آمار گمرک در یازده ماهه سال ۹۵، بیش از ۵۳ هزار تن پنبه از کشورهای مختلف جهان بهویژه ازبکستان وارد کشور شده که حدود ۱۰۳ میلیون دلار ارز به واسطه آن از کشور خارج شده است.
این در حالی است که با توجه به دارا بودن توان تولید انواع محصولات کشاورزی در کشور به خصوص پنبه، هرساله زمینهای زیرکشت این محصول به دلیل نبود صرفه اقتصادی در حال کم شدن است و کشاورزان انگیزهای برای تولید این محصول ندارند.در همین راستا محمدحسین کاویانی مدیرعامل صندوق پنبه در رابطه با وضعیت تولید پنبه در کشور اظهار کرد: در سال گذشته حدود ۴۰ هزار تن پنبه تصفیه شده در داخل کشور تولید شد که این میزان نیاز داخل را تامین نمیکند. زیرا صنایع نساجی کشور در سال حدود ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تن پنبه نیاز دارند که کمتر از نصف نیاز بازار در داخل تولید و الباقی از کشورهای مختلف وارد کشور میشود.
مدیرعامل صندوق پنبه با بیان اینکه حداقل ۵۰ هزار تن واردات پنبه در سال برای تامین نیاز بازار لازم است خاطرنشان کرد: برای تامین نیاز ۱۰۰ هزارتنی صنایع، پنبه با رقمهای بالاتر از قیمت تضمینی وارد کشور میشود.
کاویانی در ادامه به مشکل کشاورزان در تولید این محصول استراتژیک اشاره کرد و گفت: بیشتر کشاورزان در شهرهای شمالی از جمله گلستان و مازندران از تولید پنبه دست کشیدهاند و در عوض تولید محصولاتی چون برنج که سود بیشتری دارد را انتخاب کردهاند.
وی افزود: تولید پنبه در شمال کشور و در برخی شهرهای دیگر برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد و همین امر تولید پنبه را از ۱۸۰ هزار هکتار به ۱۲ هزار هکتار کاهش داده است.مدیرعامل صندوق پنبه در ادامه گفت: به صرفه نبودن تولید پنبه در استان گلستان سطح زیرکشت این محصول مهم و ضروری را از ۵۰ هزار هکتار به هزار هکتار کاهش داده است که رقم قابل توجهی است.کاویانی در رابطه با نرخ خرید تضمینی پنبه و انگیزه کشاورزان برای تولید پنبه خاطرنشان کرد: کشاورز هرکیلو پنبه را با قیمت تضمینی حدود ۳هزار و ۲۰۰ تومان به فروش میرساند که در کنار قیمت ۱۲ هزار تومانی هرکیلو برنج که در شمال کشور تولید میشود صرفه اقتصادی برای کشاورز ندارد.وی در خصوص افزایش قیمت خرید پنبه در بازار گفت: بالابردن قیمت پنبه در بازار نمیتواند راه حل مناسبی برای ایجاد انگیزه در کشاورزان باشد چون باعث فشار به نساجیها شده و تولید را با مشکل مواجه میکند.
مدیرعامل صندوق پنبه حمایت از پنبهکاران در راستای افزایش تولید را در گرو پرداخت یارانه به آنها عنوان کرد و افزود: دولت باید برای حمایت از کشاورز در راستای افزایش تولید، یارانه دهد تا برداشت پنبه با ماشینآلات مکانیزه انجام شود.کاویانی در ادامه گفت: با مکانیزه کردن مراحل برداشت پنبه تولید محصول افزایش پیدا کرده و از طرفی واردات پنبه کاهش پیدا میکند که در کنار افزایش اشتغال، تولید داخل تقویت خواهد شد.
وی یکی دیگر از راهحلهای افزایش تولید پنبه در داخل کشور را افزایش واردات بذرهای مرغوب دانست و گفت: برای به صرفه کردن تولید پنبه در شهرهای مختلف با واردات بذرهای باکیفیت میتوان تولید پنبه در هر هکتار را از ۲ تن به ۶ تن افزایش داد که این امر میتواند برای کشاورزان انگیزه خوبی باشد.
با این تفاسیر افزایش تولید پنبه در کشور که هرساله ارز قابل توجهی صرف واردات آن میشود از جمله اقدامات مهم در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی خواهد بود که کمتر به آن توجه میشود و از این رو اقدامات دولت و تدابیر مسئولین در راستای حمایت از پنبهکاران میتواند تولید پنبه در کشور را با توجه به نیاز داخل افزایش دهد.