به گزارش کسب و کار نیوز، به وضعیت فناوریهای مورد استفاده در بهرهبرداری از پتانسیلهای تجدید پذیر در کشور اشاره کرد و ادامه داد: برخورداری از منابع خدادادی برای توسعه کافی نیست و قطعا یکی از مهمترین عوامل توسعه، برخورداری از فناوری استحصال و تبدیل منابع تجدیدپذیر به انرژی است که باید با استفاده از یک برنامهریزی دقیق، دانش فنی آن را به دست بیاوریم.
وطنخواه ادامه داد: متاسفانه وضعیت فعلی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر تناسبی با منابع ندارد و شاید در بیش از ۲۰ سالی که تلاشهای زیادی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر صورت گرفته، نتوانستیم در این زمینه پیشرفت قابل توجهی داشته باشیم.
دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی دلیل این امر را عدم توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و فناوریهای مرتبط با آن دانست و توضیح داد: یکی از کارکردهای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، توسعه دانشبنیان انرژیهای تجدیدپذیر است. ما به لحاظ تسلط به دانش فنی و فناوری، قابلیت و توانمندی لازم برای بهرهبرداری از منابع تجدیدپذیرها را باید در کشور داشته باشیم تا اگر روزی منابع سوختهای فسیلی و نفت و گاز با مشکلی مواجه شد، بتوانیم از غیر منابع انرژیهای فسیلی و از طریق انرژیهای تجدیدپذیر، انرژی مورد نیاز را تولید کنیم.
وی با بیان اینکه از ۲۵ سال قبل توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در دستور کار مسوولان قرار گرفته است، یادآور شد: بازیگر اصلی این حوزه در این ۲۵ سال وزارت نیرو بوده که با تشکیل سازمان انرژیهای نو که این سازمان با سازمان بهرهوری انرژی ادغام شد و سازمان جدیدی به نام “ساتبا” تشکیل شد، اقداماتی را در این زمینه اجرایی کردند.
وطنخواه، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را یکی از اهداف این سازمان نام برد و ادامه داد: علیرغم همه تلاشهایی که در کشور صورت گرفته است، میزان تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر کشور حدود ۲۵۰ مگاوات بوده که با اقداماتی که در سال ۹۶ انجام شد، این میزان به حدود ۳۰۰ مگاوات رسیده است.
به گفته وی، ۳۰۰ مگاوات برق تولیدی انرژی تجدیدپذیر معادل یک سوم نیروگاه اتمی بوشهر (با ظرفیت هزار مگاوات) است که این عدد نشان میدهد کشور در این حوزه توسعه زیادی نداشته است.
وی با بیان اینکه منابع تجدیدپذیر انرژی رایگان نیستند و باید بر آن قیمت تعیین کرد، یادآور شد: در این صورت هرگز تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر نمیتواند رقابت جدی با اقتصاد رایگان نفت و گاز داشته باشد.
وطنخواه یادآور شد: ایران کشوری است که توسعه آن مبتنی بر نفت و گاز با بودجه دولتی است، لذا بخش خصوصی که سردمدار و بازیگر اصلی در توسعه و سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدید پذیر است، نمیتواند به راحتی با پتانسیلهای دولتی رقابت کند؛ چراکه در حوزه سوختهای فسیلی کشور بیش از ۱۰۰ سال است که یارانه میپردازد، ولی توسعه انرژیهای تجدیدپذیر تنها با بودجه بخش خصوصی صورت میگیرد و تنها مکانیزم حمایتی از آن خرید تضمینی برق است.
وی عدم بینش درست نسبت به انرژیهای تجدیدپذیر در کشور را از دیگر دلایل توسعه نیافتگی این حوزه ذکر کرد و افزود: عدهای لزومی برای توسعه این منابع انرژی نمیبینند، چون معتقدند منابع نامحدود نفت و گاز کشور میتواند در اقصی نقاط توسعه یابد و در مقابل عدهای دیگر ادعا میکنند که همه پتانسیل کشور در حوزه تجدیدپذیرها بلا استفاده مانده است که به نظر من این ادعا خیلی منطقی نیست.
وطنخواه، منطقیترین راهکار برای توسعه منابع تجدیدپذیر را توسعه متوازن حاملهای انرژی موجود در کشور دانست و گفت: بی شک انرژیهای تجدید پذیر در آینده کوتاه مدت نمیتواند جایگزین صد در صدی سوختهای فسیلی شود، چون نیاز به زیر ساختهای زیادی دارد و در این مسیر باید از هر منبع انرژی به صورت بهینه و درست استفاده شود.
ورود شرکتهای دانشبنیان در حوزه تجدیدپذیرها
بر اساس آخرین آمارها بیش از ۸۰ شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف تجدیدپذیرها فعال هستند که بیشتر این شرکتها نوپا بوده و شرکتهای بزرگی نیستند که دلیل این امر در اختیار نداشتن بازار بزرگ برای محصولات حوزه تجدیدپذیر در کشور است.
دبیر ستاد توسعه فناوری انرژیهای تجدید پذیر با بیان اینکه با اقدامات صورت گرفته رغبت و تمایل شرکتها برای ورود به این عرصه بیشتر شده است، خاطر نشان کرد: به گونهای که در سال گذشته برای اولین بار در کشور یک شرکت دانشبنیان اقدام به طراحی و ساخت نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی کرد که این اقدام مهمی است که برای اولین بار شرکتها به حوزه فنی و مهندسی وارد شدند.
گرم شدن هوا، افزایش خاموشیها و دستهای ناتوان برای تامین انرژی
اکنون تابستان پرحرارت ۱۳۹۷ است و با افزایش دمای هوا و رسیدن دما به مرز ۵۰ درجه سانتیگراد، شدت مصرف انرژی، خارج از توان نیروگاهها شده است؛ ولی در عوض از سوی وزارت نیرو جداول خاموشیها اعلام شد. این جداول در حالی این روزها دست به دست میشود که به باور متخصصان حوزه تجدید پذیرها، راهکار رفع این چالش توسعه نیروگاههای پراکنده خورشیدی و بادی و تقویت شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه است.
بالا بودن شدت انرژی و پایین بودن بهرهوری انرژی در ایران در مقایسه با کشورهای همتراز، پایین بودن ضریب بازیافت مخازن نفتی و عدم اجرای کامل طرحهای ازدیاد برداشت، بالا بودن عمر مخازن نفت و گاز کشور و افت تولید طبیعی آنها، بالا بودن تلفات در بخشهای تولید، تبدیل و عرضه انرژی در کشور، محدودیت در دسترسی به منابع مالی بینالمللی و فناوریهای نوین، ناکافی بودن حضور بخش غیر دولتی در سرمایه گذاریهای بخش انرژی و بالا بودن نرخ انتشار گازهای آلاینده هوا ناشی از رشد بیرویه مصرف انرژی و بهکارگیری فناوریهای قدیمی و انرژیبر در بخشهای صنعتی، تجاری و خانگی از جمله چالشهای موجود در بخش انرژی است.
بر این اساس در سند ملی راهبرد انرژی کشور در بخش راهبردهای بخش برق بر بهبود و ارتقای بازار برق و عملکرد آن در تامین مطمئن برق برای تضمین روند توسعه پایدار در کشور، ارتقای سطح امنیت و پایایی در شبکه سراسری برق و افزایش سهم انرژیهای تجدید پذیر و پاک در ظرفیت تولید برق کشور تاکید شده است.
انتهای پیام