شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، انتشار خبرهای مثبت سیاسی در روزهای گذشته باعث شده که خرید و فروش و معامله ارز در بازار پرریسک باشد و هماکنون خریداران، فرار را بر قرار در بازار ترجیح دهند. قیمت دلار در حالی در بازار ارز در کانال ۴۹ هزار تومان قرار گرفته که خریداران بازار با توجه به اخبار درگوشی و شنیدهها از احتمال توافق، برای خرید دست نگه داشتهاند.
در تازهترین خبر، یک رسانه آمریکایی با استناد به اظهارات وزیر خارجه عمان، ایران و آمریکا را در آستانه توافق بر سر تبادل زندانیان دانست. بنا به این گزارش، تارنمای رسانهای «المانیتور» به نقل از وزیر خارجه عمان نوشت که جمهوری اسلامی ایران و آمریکا فاصله اندکی تا توافق بر سر آزادی زندانیان آمریکایی دارند. به گزارش خبرآنلاین، سید بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، در مصاحبه ای با المانیتور گفت که جدیت واشنگتن و تهران همزمان با تلاش مذاکرهکنندگان آنها برای دستیابی به توافق بر سر پرونده هستهای احساس می شود.
المانیتور مدعی شده: به عنوان بخشی از توافق میان تهران و واشنگتن، ایران آزادسازی میلیاردها دلار از دارایی های خود را که در بانک های کره جنوبی هستند و ذیل تحریم های آمریکا مسدود شده اند، خواستار است. بر مبنای یک سازوکار پیشنهادی به ایران اجازه داده می شود که تنها برای اهداف بشردوستانه به این دارایی های خود دسترسی داشته باشد. کشورهایی نظیر عمان، قطر و انگلیس در مقاطع مختلف در تسهیل این گفتگوها نقش داشتند. وزیر خارجه عمان در خصوص توافق احتمالی ایران و آمریکا در موضوع زندانیان گفت: می توانم بگویم که آنها (به توافق) نزدیک هستند.
البوسعیدی همچنین درباره آزادسازی دارایی های بلوکه شده ایران افزود که دو طرف باید چارچوبی زمانی داشته باشند که چگونگی سازماندهی این اقدام را مشخص کند. تصور می کنم آنها در حال تهیه چنین چارچوبی هستند.
در همین حال، دو روز گفتوگوی انریکه مورا، معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و علی باقری، معاون وزیر خارجه ایران در دوحه ظاهرا به پیشرفتهایی در خصوص موضوع هستهای ختم شده است. تاجایی که یک منبع دیپلماتیک که نام وی فاش نشده به شبکه سیانان گفت که در گفتوگوهای انریکه مورا و علی باقری حرکت رو به جلویی برای احیای مذاکرات درخصوص برنامه هستهای ایران شکل گرفته است.
این منبع عنوان کرد که در مذاکرات روز چهارشنبه گذشته، گفتوگوها بر روی نکات کلیدی ازجمله سطح غنیسازی هستهای و همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی متمرکز بودهاند. بر همین اساس، فعالان بازار ارز اعتقاد دارند که این خبرها میتواند مسیر قیمت ارز را در هفته جاری مشخص کند، به طوری که احتمالا بازار ارز عقبنشینی کرده و قیمت دلار پایین آید. همین موضوع باعث شده که خرید و فروش و معامله ارز در بازار پرریسک باشد و خریداران، فرار را بر قرار در بازار ترجیح دهند.
باید از سلطه دلار خارج شویم
عبد المجید شیخی، اقتصاددان
ثبات بازار ارز نیازمند ارایه برنامه هایی است که شاهد هستیم در دولت به آن پرداخته شده است. دولت باید در کنار بانک مرکزی به سمت حذف سلطه دلار و یورو از بازار حرکت کند. به طور کلی ارتباط ریال با پول هایی که عامل سلطه بیگانگانگان بر اقتصاد ما شدند باید قطع شود. دولت توانست با تقویت بنیاد تولید داخلی و ایجاد زمینه مبادلات بین همسایگان و مشارکت بیشتر در پیمانهای منطقهای مانند شانگهای، پیمان خزر و اوراسیا، ارتباطات بین همسایگان در جنوب را توسعه دهد. به طور حتم این روند به کاهش نرخ ارز به دلیل عرضه بیشتر منتهی میشود.
به طور کلی دولت باید به سمت بازار ارزهای دیگر مثل روبل، یوان، روپیه … و حتی ریال برود. چرا که در همکاریهای دو جانبه مانند همکاری با روسیه تجار ما نیازی به دلار و یورو نخواهند داشت و کافی است ریال ببرند و با روسیه مبادله کنند. اگر بازار ارز تحت سلطه دلار و یورو به سمت بازاری قدم بردارد که هیچ ارز خارجی بر آن حاکم نباشد، با اقدامات تکمیلی میتوانیم امیدوار باشیم که ریال مسیر تقویت و افزایش ارزش خود را طی کند و پول ملی تقویت شود. ضمن اینکه عنان اقتصاد از تاثیرگذاری و تحمیل نرخ ارز خارج شود.
نرخ ارز باید از معادلات اقتصاد بیرون برود. ارزهای دلار و یورو باید از معادلات اقتصادی ایران کنار بروند و به جای آن، به دنبال افزایش قدرت خرید پول داخلی و تقویت ریال باشیم که خود به خود می تواند اقتصاد ما را تقویت کند. ارتباط ریال با دلار باید قطع شود و دلار را به یک امر حاشیه ای تبدیل بکنیم و آن را مثل پول کشورهای دیگر قرار دهیم.