صفحه اصلی / اسلایدر / نوسازی واحدهای مسکونی از ارکان نهضت ملی مسکن است/رشد صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده‌
نوسازی واحدهای مسکونی از ارکان نهضت ملی مسکن است/رشد صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده‌

نوسازی واحدهای مسکونی از ارکان نهضت ملی مسکن است/رشد صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده‌

کسب و کار نیوز- مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران از رشد صدور پروانه ساختمانی در بافت فرسوده‌ها با اجرای بسته تشویقی نوسازی خبر داد و گفت: اجرای این بسته در ۳۱ شهر از جمله کلان‌شهرهای تهران، کرج و تبریز اجرایی شده است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، محمد آئینی با تاکید بر اینکه شهرداری‌ها تا پایان خردادماه محلات مشمول بسته نوسازی بافت فرسوده را معرفی کنند، افزود: برنامه نوسازی واحدهای مسکونی در بافت فرسوده به عنوان یکی از ارکان نهضت ملی مسکن به شمار می‌رود و راهکار اساسی نوسازی بافت فرسوده بر مبنای مردمی‌سازی و تشویق ساکنان بافت‌ها با مشارکت سازنده‌ها با استفاده از بسته‌های تشویقی می‌باشدکه توسط دولت و شهرداری‌ها تدارک دیده شده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی مهمترین بسته تشویقی برای اجرا را بسته تشویقی ۱۹ بندی با رویکرد شهرسازی برشمرد و تاکید کرد: این بسته زمانی می‌تواند موثر باشد که شهرداری به عنوان دستگاه‌های اصلی اجرای این بسته نسبت به اجرای آن، صدور پروانه ساختمانی و اجرای آن اقدام کنند.

وی ادامه داد: نخستین گزارشی که از عملکرد شهرداری‌ها به دست آمده حاکی از آن است که از ۱۰۶ شهر بزرگ کشور که دارای محدوده مصوب بازآفرینی شهری هستند، ۳۱ شهر از جمله کلانشهرهای تهران، تبریز، کرج و کرمانشاه و شهرهای بزرگ کاشان، اراک، یزد و بروجرد نسبت به اعمال بسته اقدام کردند.

آئینی بیان کرد: ۲۰ شهر نیز با توجه به ظرفیتی که در مصوبه ۱۹ بندی شورای‌عالی شهرسازی و معماری تاکید شده بود که متناسب با شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیط زیستی شهر خود نسبت به بسته تشویقی موثرتری اقدام کنند، در حال تدوین بسته هستند که در کمیسیون ماده ۵ استان‌ها به تصویب برسد که کلانشهرهای شیراز و اهواز و مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ ارومیه،اردبیل،زاهدان،ساری،خرم‌آباد،بوشهر و سمنان از این دسته‌اند.

آئینی تصریح کرد: انتظار می‌رود تا شهرداری‌ها هرچه زودتر مقدمات اجرای بسته تشویقی را برای بهره‌مند شدن مردم از حق قانونی خود برای نوسازی بافت فرسوده فراهم کنند و در این‌کار سرعت لازم را ایجاد کنند.

وی ادامه داد: تنها شرطی که برای اجرای بسته وجود دارد این است که شهرداری‌ها محلات مشمول را مشخص کنند که عمده محلات بافت فرسوده مشمول این بسته هستند و طبق برنامه‌ریزی حداکثر تا پایان خردادماه محلات مشمول بسته ۱۹ بندی تشویقی توسط شهرداری‌ها احصا و در کمیسیون ماده ۵ استان مصوب کنند. معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در تمامی شهرهایی که اجرای بسته را شروع کردند شاهد رشد ۱۰ تا ۴۳۰ درصدی رشد صدور پروانه های ساختمانی هستیم.

بر اساس این گزارش، «مهرداد بذر پاش» وزیر راه و شهرسازی یکی از اولویت های تولید مسکن را نوسازی بافت فرسوده و تولید مسکن در این بافت‌ها به جهت داشتن تمامی خدمات زیربنایی و روبنایی به عنوان بهترین روش تولید مسکن عنوان کرده است. مقرر شده است تا بخشی از طرح نهضت ملی مسکن در بافت های فرسوده باشد که در این خصوص شرکت بازآفرینی شهری ایران در همکاری با شهرداری‌ها و سایر ارگان‌ها و مشارکت مردم گام‌هایی برداشته و نیاز است تا در این بخش همکاری مردم تقویت شود.

شرایط ورود سرمایه گذاران به نوسازی شهری

فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن

بار منفی کلمه بافت فرسوده موجب شده تا سرمایه گذاران رغبتی به نوسازی این مناطق از خود نشان ندهند. در گام نخست می بایست جایگزینی برای نام این مناطق داشته باشیم. انگیزه ورود انبوه ساز و سرمایه گذار به دلیل نام منفی کمتر شده و اهداف مورد نظر حتی با وجود بسته های تشویقی تحقق پیدا نکرده است. از سوی دیگر می بایست در طراحی و معماری این مناطق تغییر بزرگی اتفاق بیفتد. مادامی که شاهد بازآفرینی نقطه به نقطه و یا همان پلاک به پلاک و ساخت لکه ای هستیم، نوسازی این مناطق دور از دسترس خواهد شد.

لازم است حتما به صورت جامع، چند کوچه را با هم تجمیع کرده و ساختار جدیدی به محله بدهیم. با این نقطه ای و لکه ای عمل کردن همانطور که در سالهای اخیر شاهد  بودیم، اتفاقات جدیدی نخواهد افتاد. نیاز به معماری خاص داریم تا هویت جدیدی به شهر بدهیم. به عبارتی طراحی و نوسازی باید به شکلی باشد که در آن بلوک های بزرگ ساخته شود و تجمیع کوچه ها در هم اتفاق بیفتد.

از سوی دیگر این طرح‌های تشویقی راهکارهای جدیدی نیست که شهرداری‌ها ارائه می‌دهند. طرح‌های تشویقی برای اصلاح بافت‌های فرسوده به درد نمی‌خورد. حتی ساختمان سازی در این بافت‌های فرسوده کوچه‌ها را شبیه به دندان کرده است. این نوع طرح‌های تشویقی راهکار مناسبی برای جبران کمبود مسکن نخواهد بود.

به جای تجمیع خانه‌ها و طرح‌های نقطه‌ای بهتر است که کوچه‌ها با هم تجمیع شود. به طور مثال چند کوچه تخریب شود و شهرک سازی شود تا مشکل بافت‌های فرسوده برطرف شود. در غیر این صورت تراکم بخشیدن یا تخفیف در پرداخت عوارض راهکارهای مناسبی برای جبران کمبود مسکن نیست.

مدلی که شهرداری و دولت در راستای احیا و نوسازی بافت‏های فرسوده به کار گرفته است، اعطای تسهیلات نقطه ای است در حالی که در این مدل نه تنها افت اصلاح نمی‏شود بلکه یک نقطه از آن احیا  و چند پلاک تجمیع می‏شود. نهاد توسعه گر باید به طور یکپارچه یک طرح را برای آن بافت طراحی و متناسب با آن کل بافت را احیا کند. اگر این مدل پیاده سازی نشود، روند فعلی بافت‏های فرسوده تداوم پیدا خواهد کرد.

در حال حاضر در زمینه احیای بافت‏های فرسوده اقدامی انجام نشده و تنها به اعطای تسهیلات بسنده شده است. تنها لکه هایی در بعضی از این نقاط احیا شده اما عملا بافتی احیا نشده است. حتی  تعدادی از معابر در بافت‏های فرسوده اصلاح نشده و اگر حالت قدیمی آن حفظ می‏شد، زیباتر به نظر می‏رسید.

همچنین مطالعه کنید:

کاهش بسیار جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت

به گزارش کسب و کار نیوز ، در هفته منتهی به ۵ اردیبهشت ماه نرخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.