به گزارش کسب و کار نیوز، دستور هشت مادهای رییس جمهور به وزیر صنعت، معدن و تجارت برای «بهبود وضعیت صنعت خودروسازی کشور» به طور رسمی در تاریخ ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ ابلاغ شد. آیتالله سید ابراهیم رئیسی در یکی از بندهای این دستور در حوزه تولید خواستار افزایش دست کم ۵۰ درصدی تولید خودرو در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ شد و دستور داد، سازوکارهای لازم به منظور تولید و عرضه حداقل یک «خودروی اقتصادی» با ساختار به روز، فراهم شود.
رئیسی همچنین بیان داشت: در سال ۱۴۰۱ حداقل تولید سه خودروی قدیمی متوقف و سه خودرو جدید با کیفیت مطلوب، تولید و عرضه شوند. رییس جمهور در تولید خودروهای جدید و پیشرفته، دستور داد خودروهای برقی، متصل و خودران گسترش یابد و سرمایه گذاری و بسترسازی برای ورود دانش و فناوری موجود در صنایع دفاعی و فضایی و ظرفیت شرکتهای دانش بنیان برای ایجاد تحول در صنعت خودروسازی «در مقیاس اقتصادی» فراهم شود.
رئیسی بیان داشت: نسبت به تامین قطعات مورد نیاز و ترخیص و عرضه فوری خودروهای دپوشده در انبار شرکتهای خودروساز به بازار، تا نصاب استاندارد، حداکثر ظرف دو ماه آینده اقدام شود. وی همچنین به منظور افزایش رقابت پذیری و رفع شائبه انحصار، متناسب سازی قیمت خودرو و جبران کمبود تولید به میزان مورد نیاز بازار، دستور داد تا موانع قانونی و اجرایی واردات خودرو در سال ۱۴۰۱، حداکثر ظرف سه ماه آینده رفع شود و با افزایش صادرات خودرو و قطعات، نسبت صادرات به واردات در صنعت خودرو افزایش یابد.
* رشد ۴۰ درصدی تولید انواع خودرو
به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت صمت پیرامون تحقق دستور رئیس جمهور اقدامات خود را برای تحول در صنعت خودرو کشور که از سال ۹۶ و بعد از وضع تحریمهای یک جانبه آمریکا دچار مشکلاتی شده بود را آغاز کرد، به طوری با اقدامات انجام شده رشد تولید ۳۶ درصدی در تولید خودرو سواری در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ حاصل شد و همچنین تولید انواع خودرو در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن ۴۰ درصد رشد کرد.
* کسب رتبه ۱۴ تولید خودرو در دنیا توسط ایران
با توجه به اقدامدات انجام شده، علیرغم وجود تحریمهای ظالمانه، در سال ۲۰۲۲ میلادی، ایران رتبه ۱۴ تولید خودرو در دنیا را کسب کرد و براین اساس کشورمان در لیست ۱۶ کشور برتر تولید خودرو در جهان قرار گرفت.
۶ تولید کننده برتر خودرو در دنیا براساس میزان تولید به ترتیب چین، آمریکا، ژاپن، هند، کره جنوبی و آلمان است که در چین در سال ۲۰۲۲ در مجموع بیش از ۲۷ میلیون و ۲۱ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است.
آمریکا بعد از چین به عنوان دومین تولید کننده برتر خودرو ۱۰ میلیون و ۵۸ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است و ژاپن با ۷ میلیون و ۸۳۶ هزار دستگاه خودرو در سال ۲۰۲۲ سومین تولید کننده برتر دنیا بوده است.
ایران به عنوان چهاردهمین تولیدکننده برتر خودرو در سال ۲۰۲۲ در مجموع یک میلیون و ۲۷ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است.
در سال ۱۴۰۱ شاهد رشد تولید خودرو بودیم، طوری که تولید خودرو در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ در مجموع ۴۵ درصد رشد داشته است.
تولید کامل خودرو در سال ۱۴۰۰ در مجموع ۸۵۸ هزار دستگاه بود که در سال ۱۴۰۱ در مجموع به یک میلیون و ۲۴۲ هزار دستگاه رسید.
تولید خودرو سواری نیز در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ در مجموع ۳۶ درصد رشد داشته است.
بنابراین با توجه به رشد تولید خودرو در کشور که در حال استمرار است، وزیر صمت گفته است که خودروسازان برای امسال (۱۴۰۲) وعده تولید ۲ میلیون دستگاه خودرو را دادهاند، اما ما روی عدد ۱.۷ میلیون دستگاه حساب میکنیم و این نشان میدهد که به لحاظ وضعیت تولید تا حد زیادی جوابگوی تقاضاها در سال جاری خواهیم بود.
موضوع واردات خودرو نیز که رئیس جمهور در دستور هشت مادهای به آن تاکید داشت، در سال ۱۴۰۱ محقق شد.