شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، در همین حال، واسطههای ملکی میگویند که با تعدیل نرخ ارز و فروکش کردن انتظارات تورمی، رونق شب عید بازار مسکن به رکود نسبی انجامیده است؛ به طوری که متقاضیان مصمم تبدیل به خریداران مردد شدهاند و معاملات خود را به بعد از عید موکول کردهاند.
به گزارش ایسنا، با فروکش کردن التهابات بازار ارز، سایه انتظارات تورمی از سر بازار مسکن برداشته شد و بررسیهای میدانی نشان میدهد در حال حاضر این بازار در فاز سردرگمی قرار گرفته است؛ به طوری که برخی فروشندگان واقعی نرخها را تا ۱۵ درصد کاهش دادهاند اما فروشندگان محتاط و کسانی که نیاز چندانی به نقدینگی ندارند نسبت به انطباق با شرایط موجود مقاومت نشان میدهند.
بازار مسکن در حال حاضر با دو معضل حباب قیمتی و رکود ناشی از عقبنشینی سفتهبازان مواجه شده است. واسطههای ملکی میگویند که معاملات از دی ماه مقداری رونق گرفته بود اما با کاهش قیمت ارز، طرف تقاضا خرید خود را به آینده موکول کرده و این مساله باعث رکود معاملات شده است. بررسی فایلهای عرضه شده به بازار هم گویای آن است که هنوز برخی فایلها با سطوح بالاتر از عرف قیمت مسکن مناطق مختلف عرضه شدهاند. با این حال برخی از فروشندگان که انعطاف بیشتری در قبال نوسانات اقتصادی دارند نرخها را تعدیل کردهاند. مشاوران املاک میگویند عمده معاملات در حال حاضر در آپارتمانهای بهقیمت انجام میشود.
یکی دیگر از عارضههایی که در مواقعی بازار مسکن به آن دچار میشود و هماکنون نیز دیده میشود هرج و مرج قیمتی است. تعیین قیمتهای دلخواه توسط برخی فروشندگان غیرواقعی باعث شده تا کشف قیمتهای واقعی دشوار شود. به این صورت که برخی مالکان که قصد فروش ندارند یا دست کم در حال حاضر فروشنده نیستند صرفا به منظور اطلاع از ظرفیت بازار و قیمت آپارتمان خود آن را آگهی میکنند و در زمانی که خریدار تماس میگیرد اعلام میکنند خانه فروخته شده یا از فروش منصرف شدهام.
از طرف دیگر در موارد بسیاری مشاهده میشود که برای دو آپارتمان مشابه در یک محله از تهران نرخهایی با اختلاف زیاد تعیین شده است. این رفتار باعث شده تا برآورد از قیمتهای واقعی توسط فروشندگان و خریداران دشوار شود. اما به طور کلی از صحبتهای فعالان بازار مسکن چنین استنباط میشود که بازار افت کرده و خرید و فروشها به بعد از عید موکول شده است. قیمتها نیز در یک شیب ملایم کاهشی قرار دارد.
توازن در عرضه و تقاضای مسکن
حسن محتشم، کارشناس مسکن
اصلی ترین و مهم ترین راهکار رونق بازار مسکن افزایش تولید است. دولت می بایست تمامی ابزارهای موجود را به کار گیرد تا بتواند با تولید مسکن به تقاضایی که در سالهای اخیر انباشته شده پاسخ دهد. رونق مسکن تنها با ساخت و ساز و توازن عرضه با تقاضا تحقق خواهد یافت. مشارکت بخش خصوصی می تواند در حل مشکلات بازار مسکن یک تسهیل گر باشد. سرعت ساخت و ساز با ورود بخش خصوصی و انبوه سازان شدت خواهد یافت. اما می بایست شرایط ورود این بخش نیز مهیا باشد. انبوه ساز بخش خصوصی نمی تواند در اوج گرانی بدون صرفه اقتصادی وارد گود ساخت مسکن شود. گرانی ارز به گرانی بی سابقه مصالح ساختمانی منجر شد. به طوری که بسیاری از پروژه های عمرانی خوابید. علاوه بر تولید مسکن عوامل بازدارنده مثل اخذ مالیات از خانه های خالی می تواند به تعادل سازی بازار و خروج سوداگران از بازار مسکن کمک کند. اخذ مالیات از خانه های خالی از سکنه می تواند به تعادل سازی بازار مسکن و کاهش التهاب کمک کند. اما باید فاصله ای که میان تولید مسکن با تقاضا ایجاد شده هر چه سریع تر جبران شود.
از سوی دیگر تمام بانک ها باید در کنار بانک مسکن اقدام به پرداخت تسهیلات کنند و به کمک بخش مسکن بیایند. افت شدید قدرت خرید متقاضیان مسکن باعث شده تا خرید و فروش مسکن دچار رکود شود. البته دولت باید هم باید تلاش کند تا تورم و به خصوص نرخ دلار را تثبیت کند تا شاهد رشد قیمت نهاده های تولید و بازارهای موازی مسکن نباشیم. مسکن چه بخواهیم چه نخواهیم یک کالای سرمایه ای است. بنابراین اگر سایر بخش ها دچار رشد قیمت شوند قطعا مسکن نیز نه بلافاصله اما با تاخیر حتی اندک رشد قیمت خواهد داشت.
اجاره بها هم با قیمت مسکن یک رابطه مستقیم دارد. اما چون قیمت ها بسیار بالا است و توان خرید متقاضیان کاهش یافته بنابراین تقاضا برای اجاره مسکن همواره بالا است و همین تقاضای بالا موجب رشد اجاره بها می شود. هرچند تورم را نیز باید به این موضوع اضافه کنیم.