صفحه اصلی / اسلایدر / با افزایش قیمت دلار حضور خریداران در بازار بیشتر شد/بازار ارز در فاز احتیاط/فشار سیگنال های افزایشی به بازار ارز
با افزایش قیمت دلار حضور خریداران در بازار بیشتر شد/بازار ارز در فاز احتیاط/فشار سیگنال های افزایشی به بازار ارز

با افزایش قیمت دلار حضور خریداران در بازار بیشتر شد/بازار ارز در فاز احتیاط/فشار سیگنال های افزایشی به بازار ارز

کسب و کار نیوز- حساسیت بازار ارز برای دولت بر کسی پوشیده نیست. به همین دلیل دولت از تمامی ابزارهای لازم برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز استفاده می کند. خاصیت حیثیتی قیمت دلار در کشور در شرایط فعلی موجب شده قیمت دلار از قیمت واقعی خود عقب تر باشد. فعالان اقتصادی قیمت دلار را بالاتر از محدوده کنونی فعلی عنوان می کنند. اما سیاست های دولت مدتی است نرخ ارز را در کانال 32 تا 33 هزار تومان در نوسان نگاه داشته است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، ارز پاشی یکی از اقداماتی است که بازار ساز این روزها برای کنترل بازار ارز به کار گرفته است. طی دو روز گذشته قیمت ارز از کانال ۳۳ هزار تومان عبور کرد اما سیاست گذار توانست قیمت ارز را به یک کانال پایین تر عقب براند. برخی کارشناسان بازار معتقدند بازار ساز تلاش خواهد کرد محدوده قیمتی دلار را تا جایی که می تواند کاهش دهد. اما حفظ قیمت دلار و ثبات آن نیازمند چه شرایطی است. آیا سیاست گذار قادر به کنترل قیمت ارز خواهد بود.

نااطمینانی از آینده بازار ارز و پیش بینی ها در رابطه با آن به دلیل اتفاقات داخلی و خارجی تمایل برای خرید را نیز افزایش داده است. یکی دیگر از دلایل رشد قیمت ارز استقبال خریداران در بازار برای خرید دلار است. همچنین این در حالی است که بازار ارز سهمیه‌ای همچنان پرطرفدار است و صف‌های بلند، مقابل درب صرافی‌ها در میدان فردوسی تهران نشان از استقبال مردم از این رانت دولتی است. به نظر می‌رسد تلاش نهاد بازار ساز برای حفظ محدوده ۳۲ هزار تومان همچنان ادامه دارد. با وجود اخبار نامساعد سیاسی از مذاکرات هسته‌ای برجام و ریزش ۵.۳ درصدی شاخص کل بورس در هفته اول آبان اما بازار همچنان تحت کنترل است.

بر اساس گفته های برخی فعالان، بازار ساز برای جلوگیری از عبور دلار از محدوده ۳۳ هزار و ۳۰۰ تومان از تمام ابزارهای خود استفاده خواهد کرد. باید دید معامله گران سعی می کنند در دامنه ۳۲ هزار و ۲۰۰ تا ۳۳ هزار و ۳۰۰ تومان نوسان گیری کنند یا با ورود پرمخاطره تر سعی خواهند کرد که این ارز را به بالای مرز ۳۴ هزار تومان هدایت کنند. شرایط بیشتر نشان می دهد که معامله گران روش اول را انتخاب کرده اند. ولی به دلیل بالا رفتن سعی خریدها دشوار است که قیمت تا کف بازه قیمتی یاد شده عقب نشینی کند.

نظارت مستمر بر بازار ارز

وحید شقاقی، اقتصاددان

بانک مرکزی همواره تلاش دارد تا بتواند فشار وارده از سوی بازار ساز بر بازار ارز را خنثی کند. به همین دلیل مدیریت بازار ارز را در دستور کار قرار داده است. در ماههای اخیر به دلیل رشد صادرات نفتی، فرآورده های آن و افزایش قیمتها در بازارهای جهانی منابع ارزی تقویت شد. دست بازار ساز هم برای اعمال تغییرات قیمتی باز شد.

به عبارتی در حوزه صادرات نفتی و غیر نفتی عملکرد بهتری را مشاهده کردیم. صادرات نفت نسبت به شش ماهه مشابه سال گذشته افزایش داشته و از سوی دیگر صادرات غیرنفتی نیز بهتر شده است. افزایش جهانی قیمتهای انرژی و بهبود و گسترش تبادلات با کشورهای همسایه دلیل رشد صادرات شد. هرچند عامل اصلی افزایش صادرات و درآمد ارزی، رشد قیمت نهایی انرژی بوده است. کشور در مدت یاد شده عمدتا صادرکننده نفت و فرآورده های نفتی بوده است.

از طرفی دیگر در یک سال اخیر در کنار رشد قیمتهای جهانی انرژی به دلیل جنگ روسیه و اکراین قیمت نفت نیز رشد کرد. در یک سال اخیر قیمت نفت از ۳۵ دلار برای هر بشکه به ۹۰ دلار افزایش یافت. حتی در برخی ماه ها قیمت نفت به بالای ۱۰۰ دلار نیز رسید. با این افزایش، قیمت فرآورده ای نفتی هم رشد کرد. کشور از وضعیت وخیم صادرات نفت زیر ۳۰۰ هزار بشکه به بالای ۷۰۰ هزار بشکه رسید. در یک ساله اخیر و به خصوص در هفت ماه سال ۱۴۰۱ روند صادرات غیر نفتی نیز بهبود یافت.

این اتفاقات موجب بهبود وضعیت منابع ارزی شد. مجموعه این عوامل موجب شد دست بازار ساز بازتر از گذشته شود و راحت تر در بازار مداخله کند. هرچند دولت با مداخله خود توانست دلار را در کانال ۳۲ هزار تومان نگاه دارد. اما در هفته آینده یعنی هفدهم آبان ماه انتخابات میان دوره ای آمریکا را خواهیم داشت. درصورت پیروزی جمهور ی خواهان، تکانه هایی به بازار ارز وارد خواهد شد. همین اتفاق ضرورت نظارت و مدیریت بیشتر بازار را توسط بانک مرکزی آَشکار می سازد. هر چند اتفاقات اخیر داخلی هم در رشد نرخ ارز بی تاثیر نبوده اما سیگنال افزایش تحریم ها و چالش های جهانی بیشتر اثر داشته است.

توصیه این است که بانک مرکزی مدیریت ارزی را در هفته اخیر با شدت و جدیت بیشتری دنبال کند چراکه تکانه های عبور دلار از کانال ۳۳ هزار تومان  می تواند تبعات بدتری داشته باشد. نباید اجازه داد در اتفاقات هفته های پیش رو قیمت دلار نوسانات بیشتری را تجربه کند چراکه عقب راندن از کانال های بالاتر بسیار مشکل تر و غیرممکن تر می شود.

 

همچنین مطالعه کنید:

صادرات نفت ایران به بالاترین رکورد ۶ ساله صعود کرد

به گزارش کسب و کار نیوز ، روزنامه فایننشیال تایمز با استناد به گزارش شرکت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.