شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز ، به نظر می رسد اقدام فوری وزارت صمت و بانک مرکزی برای ترخیص برخی کالاها از گمرکات کشور ضرورت دارد. مواد اولیه، کالاهای واسطهای، ماشینآلات و تجهیزات مانده در گمرک باید روند ترخیص سریع تری داشته باشد. وزارت صکت می بایست برای تسهیل ترخیص کالاهای معطل مانده دست به کار شود.
در همین رابطه فرود عسگری، معاون امور گمرکی گمرک ایران، آخرین وضعیت موجودی کالاهای اساسی در گمرک و بنادر را اعلام کرد. طبق اعلام وی، تا ۱۷ فروردین ماه سال جاری در مجموع چهار میلیون و ۸۲۷ هزار و ۴۶۱ تن کالای اساسی شامل موجودی و کالاهای موجود در شناورهای پای اسکله و منتظر در لنگرگاه در گمرک و بنادر است که از این میزان حدود سه میلیون و ۳۲ هزار تن مربوط به کالاهایی است که در گمرک دپو شده و مابقی که حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن است، در پای اسکله و منتظر در لنگرگاه برای تخلیه قرار دارد.
طبق این گزارش، از موجودی سه میلیون و ۳۱ هزار تنی در ۱۳ بندر ایران، بیشترین میزان در بندر امام خمینی (ره) با حدود دو میلیون و ۲۷۰ هزار تن دپو شده و بعد از آن بندر شهید رجایی با حدود ۲۶۶.۷ هزار تن و امیرآباد با ۲۲۰.۹ هزار تن است. در سایر بنادر نیز ۹۷.۱ هزار تن در بندر نوشهر، ۷۳.۲ هزار تن انزلی، ۴۳.۵ هزار تن چابهار، ۲۲.۴ هزار تن آستارا، ۳۲.۷ هزار تن فریدون کنار، ۴.۷ هزار تن شهید باهنر ، ۸۳ تن در بندر خرمشهر و ۷۰ تن در بندر لنگه موجود است. در آبادان نیز موجودی صفر گزارش شده است.
گزارش معاون گمرک نشان میدهد که از مجموع حدود سه میلیون تنی کالاهای اساسی که در گمرک و بنادر موجود است ۲۰۵.۶ هزار تن گندم، ۱.۶ میلیون تن ذرت، جو ۱۸۵.۲ هزار تن، سویا ۱۸۷.۱ هزار تن، برنج ۶۳.۹ هزار تن، شکر ۶۷.۲ هزار تن، روغن خام ۳۸۷.۷ هزار تن، دانه های روغنی ۲۷۳ هزار تن است.
اما از حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن کالای موجود در شناورها، ۴۶۶.۶ هزار تن در شناورهای کنار اسکله است که اقلامی مانند گندم، ذرت، سویا، روغن و دانه های روغنی را در برمی گیرد. ۱.۳ میلیون تن نیز در شناورهای منتظر در لنگرگاه قرار دارد که شامل اقلامی مثل گندم، ذرت، دانه های روغنی و جو است. جریان ورود و خروج کالای اساسی در گمرک و بنادر حاکی از آن است که تقریبا میزان ثابتی در چند ماه اخیر طی شده است، گزارش بهمن ماه نیز بیانگر موجودی ۴.۹ میلیون تنی از مجموع موجود در بنادر و شناورها بود.
در همین رابطه یک کارشناس اقتصادی در گفت و گو با “کسب و کار” گفت: سیاستهای نادرست اقتصادی تورمزا هستند. باید دولت راهکارهای مناسبی اعم از تسهیل ترخیص کالاهای مانده در گمرک بخصوص کالاهای مرتبط با مصرف روزانه مردم داشته باشد.
حسن همتیان اضافه کرد: البته نقدینگی هم دیگر عامل اصلی تورم است. دلیل این اتفاق نیز سیاستهای نادرست اقتصادی در یک دهه اخیر بوده است. در شرایط فعلی عدم توانایی در کنترل بازار خوراکیها و خودرو و… را شاهد هستیم. دولت با قید فوریت باید سیاستهای اقتصادی خود را تقویت و یا تغییر دهد. کاهش تورم به خصوص در اقلام ضروری نیاز امروز مردم است.