صفحه اصلی / اسلایدر / عقب نشینی خریداران دلار
عقب نشینی خریداران دلار

چانه زنی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منجـر به ادامه رونـد کاهشی نرخ دلار می‌شود؟

عقب نشینی خریداران دلار

کسب و کار نیوز- نوسانات بازار ارز نشان می دهد که تاثیرپذیری این بازار از اخبار منتشر شده و تحولات سیاسی و اقتصادی بسیار زیاد است. با ورود رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران شاهد ریزش نامحسوس قیمت دلار هستیم. قیمت این ارز با ریزش ۳۰۰ تومانی به ۲۷ هزار و ۴۷۰ تومان رسید. بازار ارز معمولا به این اتفاقات سیاسی واکنش مثبت نشان می دهد و افت قیمت دلار را می‌توان یکی از احتمالات حضور این مقام ارشد در تهران ارزیابی کرد.

شایلی قرائی

به عقیده کارشناسان بازار ارز، صرف حضور مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران بازار ارز را نزولی کرد. شنبه قیمت دلار روی عدد ۲۷ هزار و ۷۲۰ تومان ایستاد اما قیمت دلار با افت ۳۰۰ تومانی به ۲۷ هزار و ۴۷۰ تومان رسید.  اگرچه برخی از کارشناسان معتقدند دلار مرز روانی ۲۷ هزار تومان را به سادگی از دست نمی‌دهد و بعید است قیمت دلار وارد کانال ۲۶ هزار تومانی شود.

یک کارشناس اقتصادی در این رابطه می گوید: ارز هم مانند هر کالای دیگری تحت تاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی قرار دارد. میزان عرضه و تقاضای ارز تحت تاثیر تحولات و اخبار منتشر شده سیاسی و اقتصادی در نوسان است البته میزان عرضه ارز توسط دولت در شرایط فعلی برای کنترل بازار به دلیل تداوم تحریم ها بسیار محدود شده بنابراین از طرف عرضه زیاد امیدواری وجود ندارد. از طرف تقاضا اما در شرایط فعلی، افزایش تقاضا دلار را در مسیر گرانی قرار داده است.

مرتضی افقه اضافه کرد: اگر تحریم ها برداشته شود، برجام احیا شود و مذاکرات نتیجه مثبتی داشته باشد بازار ارز باز هم خود را منطبق با این نتایج مثبت کرده و پالس های مثبت را دریافت می کند. به هر ترتیب اگر مذاکرات تمام شود، تاثیر نتیجه آن بر بازار غیرقابل انکار است. نتیجه مثبت به کاهش قیمت دلار منجر خواهد شد و نتایج منفی به ادامه روند افزایشی قیمت ارز کمک می کند. بنابراین در شرایط فعلی متغیر فعال و تاثیرگذار در بازار ارز اخبار و تحولات سیاسی است. هر چند این ریزش ناچیز نیز قابل اعتماد نبوده و ادامه روند ریزش ارز به چانه زنی بین ایران، کشورهای دیگر و آژانس بین المللی انرژی اتمی بستگی دارد.

به هر ترتیب، تلاش‌های دلار برای عبور از مرز ۲۸ هزار تومان به در بسته خورد و نهایتا در ساعات پایانی معاملات روز شنبه، تابلو صرافی‌ها نشان می‌داد اسکناس آمریکایی در مقایسه با هفته قبل فقط ۱۳۰ تومان ارزان شده و نوسان زیادی نداشته است. البته آخرین توصیه تحلیل گران به معامله گران این بود که اقدام به خرید دلار نکنند. با این حال، همین دسته از تحلیل گران، به بازیگران ارزی پیشنهاد می کردند که «خالی فروشی» را در نیز در دستور کار قرار ندهند.

با توجه به این توصیفات می توان گفت که تحلیل گران تصور می کنند استراتژی احتیاطی داشتن در روزهای جاری می تواند اقدام عقلانی تری برای ماندگاری در بازار باشد. شرایط روزهای اخیر نشان داده است که بازار بیشتر با اخبار روز جهت خود را هماهنگ می کند. در صورتی که خبر منفی از سفر گروسی به ایران منتشر شود، ممکن است بار دیگر دلار به سوی شکست مقاومت ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی حرکت کند.

چشم انداز دلار تا پایان سال 

مرتضی افقه، اقتصاددان

ارز هم مانند هر کالای دیگری تحت تاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی قرار دارد. میزان عرضه و تقاضای ارز تحت تاثیر تحولات و اخبار منتشر شده سیاسی و اقتصادی در نوسان است البته میزان عرضه ارز توسط دولت در شرایط فعلی برای کنترل بازار به دلیل تداوم تحریم ها بسیار محدود شده بنابراین از طرف عرضه زیاد امیدواری وجود ندارد. از طرف تقاضا اما در شرایط فعلی، افزایش تقاضا دلار را در مسیر گرانی قرار داده است. این در حالی است در شرایط فعلی نگاه کارگزاران اقتصادی و تجار که با روابط اقتصادی سروکار دارند، می تواند در خوشبینی و بدبینی در بازار ارز تاثیرگذار باشد. خوشبینی نسبت به بهبود شرایط اقتصادی و معاملات می تواند پالس مثبتی در بازار ارز ایجاد کند. از طرف دیگر بدبینی نسبت به آینده و روابط اقتصادی می تواند اثر خوبی در بازار نداشته باشد و نرخ ارز را دچار نوسانات کند.

البته اگر تحریم ها برداشته شود، برجام احیا شود و مذاکرات نتیجه مثبتی داشته باشد بازار ارز باز هم خود را منطبق با این نتایج مثبت کرده و پالس های مثبت را دریافت می کند. به هر ترتیب اگر مذاکرات تمام شود، تاثیر نتیجه آن بر بازار غیرقابل انکار است. نتیجه مثبت به کاهش قیمت دلار منجر خواهد شد و نتایج منفی به ادامه روند افزایشی قیمت ارز کمک می کند. بنابراین در شرایط فعلی متغیر فعال و تاثیرگذار در بازار ارز اخبار و تحولات سیاسی است. هر چند این ریزش ناچیز نیز قابل اعتماد نبوده و ادامه روند ریزش ارز به چانه زنی بین ایران، کشورهای دیگر و آژانس بین المللی انرژی اتمی بستگی دارد.

اگر چانه زنی به سمت حل مشکل برود می توان به ادامه روند ریزش امید داشت. در غیر این صورت اگر چانه زنی ها به سمت حل مشکل نرود روند افزایشی باز خواهد گشت. بعد از این بازدید و مذاکره نتیجه اگر نتایج مثبت نباشد احتمال افزایش قیمت ارز بسیار زیاد است. البته این احتمال قوی تر است و بنابراین نمی توان زیاد به ادامه ریزش قیمت دلار امیدوار شد. به طور کلی تا زمانی که مساله تحریم حل نشود یا به عبارت دیگر مشکل منابع دریافت ارز ما که همان تجارت خارجی است حل نشود نمی‌توان قیمت دلار را کنترل کرد. سیاست‌های پولی هم تنها می‌تواند سرعت افزایش قیمت را کم کند. ساختارهای ناکارآمد فعلی هم آن‌ را همراهی می‌کند. پیش بینی این است که وزرای جدید باید به مذاکره و حل مشکل برجام بپردازند. اما این مدت حداقل تا پایان امسال طول خواهد کشید. بنابراین نباید منتظر ارزانی دلار در کوتاه باشیم.

همچنین مطالعه کنید:

کاهش بسیار جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت

به گزارش کسب و کار نیوز ، در هفته منتهی به ۵ اردیبهشت ماه نرخ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.