به گزارش کسب و کار نیوز ، محمدحسن متولیزاده، مدیرعامل شرکت توانیر در نشست خبری تامین آب و برق کشور در تابستان سال ۱۴۰۰، اظهار داشت: در دو روز اخیر به دلیل گرمای هوا شاهد ایجاد مشکلاتی در شبکه برق بودیم و قرار است که جداول خاموشی مطابق با آنچه اتفاق میافتد باشد. وی افزود: امسال گرمای بسیار شدید باعث شد تا مصرف برق افزایش یابد و این افزایش در ابعاد مختلفی صورت گرفته است؛ در دو هفته پیش رو نیز به علت افزایش دمای هوا، شرایط بسیار حساسی را در پیش خواهیم داشت که نیازمند مدیریت مصرف از سوی مردم هستیم.
متولیزاده با بیان اینکه “حدود ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ مگاوات مصرف چاههای کشاورزی است”، گفت: تفاهمنامههای خوبی با بخشهای صنعت و کشاورزی برای مدیریت بار به امضا رسید که این مدیریت بار و به عبارتی جابهجایی بار، تأثیر بسزایی در پایداری شبکه برق و کاهش خاموشی ها داشت. وی ادامه داد: مسالهی بعدی دستگاههای سرمایشی بوده که بسیار زودتر از موعد وارد مدار شدند و ۴۰ درصد از مصارف را به خود اختصاص دادند؛ هم اکنون به طور متوسط ۲۴ هزار مگاوات از مصرف برق پیک مربوط به وسایل سرمایشی است که مدیریت مصرف در این بخش، می تواند مشکل بروز خاموشی ها را حل کند.
مدیرعامل توانیر تصریح کرد: اگر پیک را ۶۰ هزار مگاوات در نظر بگیریم حجم زیادی از سوی وسائل سرمایشی به این بخش اختصاص یافته؛ همچنین مراکز استخراج رمزارز نیز که حجم آن بسیار گسترش یافته ۲۰۰۰ مگاوات از میزان مصرف را شامل میشود. متولیزاده، گرمای زودرس، افزایش مصرف برق و نبود تمام ظرفیت نیروگاههای برق آبی در مدار را دلیل فاصله تولید و مصرف برق دانست و گفت: شاهد افزایش ۲۰ درصدی مصرف برق و ایجاد فاصله ۱۰ هزار مگاواتی بین تولید و مصرف برق هستیم.
وی افزود: به دلیل سیاستهایی که از سالیان گذشته وجود داشته قادر به افزایش قیمت برق نیستیم و اکنون ارزانترین برق را داریم؛ در طول تاریخ صنعت برق، این تنها زمانی است که ارزانترین قیمت برق عرضه میشود که همین موضوع باعث شده انگیزه لازم برای مصرف بهینه وجود نداشته باشد. مدیرعامل توانیر با بیان اینکه “بعضا این سوال مطرح میشود که آیا اعمال خاموشیها از قبل قابل پیش بینی بوده یا خیر”، گفت: باید گفت این شرایط قابل پیش بینی نبود چرا که این میزان گرمای شدید و عوامل مصرف زیاد که رمزارزها یکی از آنها هستند، شرایط را برای ما بسیار دشوار کرد؛ علاوه براین برق ارزان موجب شده که افراد تجهیزات استخراج رمزارز را به صورت قاچاق وارد کشور و منجر به افزایش برق شوند.
وی ادامه داد: در کشوری همچون فرانسه ۳۶۵ روز را به سه رنگ تقسیم کرده است بدین گونه که ۳۰۰ روز رنگ سفید، ۴۰ روز آبی و ۲۰ روز قرمز است و به مردم اطلاع میدهند که در روزهای سفید قیمت برق ۹ سنت یورو، در روزهای آبی ۱۱ سنت یورو و در روزهای قرمز ۶۰ سنت یورو است و مردم میدانند که در آن روزها باید مبلغ بیشتری را برای برق پرداخت کنند که همین مساله موجب مدیریت مصرف میشود.
متولی زاده با بیان اینکه “قطعا توسعه انرژی تجدید پذیر یک راهحل اساسی و متناسب است”، گفت: توسعه تجدید پذیرها رابطه متقابلی با تامین خواسته سرمایه گذاران در داخل کشور دارد؛ در ایران تمام کسانی که علاقه مند به فعالیت در این حوزه بودند به دنبال یک خریدار به اسم دولتاند که عملا این مساله برای ما قابل حل نبوده و نیست. وی ادامه داد: در حال حاضر ۵۰ درصد انرژی که در کشور مورد مصرف قرار میگیرد توسط کنتورهای هوشمند قرائت میشود و با ظرفیت قانون بودجه نیز این کار را با سرعت بیشتری پیش خواهیم برد.
مدیرعامل توانیر خاطرنشان کرد: برای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پول لازم است؛ تأمین این میزان برای صنعت برق مقدور نیست و این در حالی است که اگر مشترکان خانگی دمای منزل را روی ۲۵ و ۲۶ درجه تنظیم کنند بیش از ۴۰۰۰ مگاوات میزان مصرف برق کاهش مییابد.
وی افزود: ایران از نظر توان فنی و مهندسی هیچ مشکلی ندارد و اگر منابع مالی فراهم شود میتواند نیروگاه احداث کند اما باید به این مساله توجه کرد که با مدیریت مصرف نیز میتوان مصرف را کاهش داد. مدیرعامل توانیر در خصوص تغییر ساعات اداری در کشور گفت: برای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا برنامههای متعددی را در نظر گرفتهایم که یکی از آنها تغییر ساعت کاری بوده که البته این مساله در اختیار استانداران است؛ حتی تعطیلات ادارات در برخی استان ها به ویژه در استان خوزستان در چند روز گذشته اتفاق افتاد اما بخش عمده و اصلی موضوع همکاری صنایع و کشاورزان است که این موضوع را با جابهجایی بار مدیریت میکنیم.
وی افزود: صنایعی که امکان جابهجایی بار دارند امتیازات و مشوقهایی را برای آنها در نظر میگیریم که این کار انجام شده و این پاداشها به آنها پرداخت میشود. متولی زاده تصریح کرد: اعتقاد ما بر این است که ما به عنوان دولت نیروگاههایی که مدیریت میکنیم تمرکز آنها روی تامین برق برای مردم باشند و صنایع بزرگ خودشان تولید برق کنند در حال حاضر امکان این مساله را فراهم کردهایم و امیدواریم به زودی بتوانیم خبر خوبی را در این حوزه بدهیم و صنایع بزرگ بتواند بخش نیاز بزرگ خود را تامین کند.
مدیرعامل توانیر اظهار کرد: حدود یک ماه آینده شرایط اضطراری است و امید میرود با کمک مردم از این شرایط عبور کنیم. متولیزاده با اشاره به اینکه امسال بارها اعلام شد سال ۱۴۰۰ از چند جهت سالی استثنایی است، گفت: گرمای بیسابقه در ایران و اغلب کشورهای جهان عامل اصلی رشد مصرف برق بود؛ به ازای هر یک درجه افزایش دما حدود ۱۵۰۰ مگاوات به مصرف برق کشور اضافه میشود. در ایران به ویژه که ۴۰ درصد مصرف برق صرف وسایل سرمایشی میشود؛ این از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
مدیرعامل توانیر با بیان اینکه “در اغلب کشورهای دنیا گرما مسالهای جدی است، حتی در برخی کشورهای پیشرفته جهان هم منجر به آسیب و تلفات انسانی شده است”، گفت: مسئله بعدی ما برای روزهای آتی است که گرمای شدیدتری در تمام نقاط کشور اتفاق خواهد افتاد؛ بنابراین، حساسیت این هفته و هفته آتی بیشتر است و باید توجه دقیقتری صورت گیرد.