شایلی قرایی
به گزارش کسب و کار نیوز ، یوسف کاووسی افزود: برجام دیگر نمی تواند آن تاثیری که باید را در کاهش قیمت ها در بازار سکه و طلا بگذارد. سکه در خوشبینانه ترین حالت از ۱۰ میلیون تومان به ۹ میلیون تومان و دلار از ۲۴ هزار تومان به ۲۱ هزار تومان کاهش خواهند داشت. کاهش قیمت بیشتر از این ارقام بسیار دور از انتظار است.
فعالان بازار ارز، طلا و سکه در کمتر از یک هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشته اند که در صورتیکه رئیس دولت سیزدهم از اصولگرایان باشد، پس از اتمام انتخابات و تحویل دولت از جناح اصلاحطلب به جناح اصولگرا، شاهد کاهش مقطعی قیمت دلار داخلی باشیم. اما در میانمدت شاهد افزایش ۲۰ درصدی قیمتهای دلار خواهیم بود. از سوی دیگر پیشبینی میشود در صورتیکه رییسجمهور منتخب مردم از اصلاحطلبان باشد، آهنگ رشد ارزش دلار داخلی با شیب کمتری آغاز شده و در میانمدت رشد یکنواختی را تجربه کند.
این در حالی است که برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که اکنون هم باید دید دولتی که بر سر کار میآید چه نگاهی به اقتصاد دارد و از آن مهمتر چه برنامهای برای به نتیجه رساندن مذاکرات دارد. اگر بازار به این نتیجه برسد که ارز جدیدی به اقتصاد تزریق میشود و به بهبود شرایط امیدوار باشد، میتوان به کاهش قیمت سکه در کنار کاهش قیمت طلا و ارز هم امیدوار بود. اما اگر چنین نباشد باید منتظر افزایش قیمت سکه در سال جاری باشیم.
چشم انداز بازار طلا و سکه با حصول توافق
یوسف کاووسی، کارشناس اقتصادی
طولانی شدن روند مذاکرات موجب شده تا اثرات احتمالی توافق و یا عدم توافق در بازار طلا و سکه پیش خور شود. بنابراین با توجه به اینکه انتخابات ریاست جمهوری را نیز پیش رو داریم و مذاکرات نیز به نتیجه نرسیده نمی توان انتظار تغییر چندانی در بازار طلا و سکه داشت. حتی اگر در این مدت هم مذاکرات به نتیجه برسد نمی توان تاثیر زیادی برای بازار طلا و سکه پیش بینی کرد. همچنین بستگی دارد این مذاکرات تا چه اندازه موفقیت آمیز باشد.
شنیده ها حاکی از این است که تنها برای رفع تحریم های هسته ای تلاش می شود و سایر تحریم ها سر جای خودش قرار دارد. در همین زمینه بارها وزیر امور خارجه آمریکا هم اعلام کرده است که که ممکن است برخی از تحریم ها لغو نشود و بسیاری از تحریم های وضع شده در زمان ترامپ همچنان اعمال خواهد شد. بنابراین در انتهای این مذاکرات در صورت حصول توافق تنها می توان به آزادسازی بخشی از پول های بلوکه شده کشور امید داشت. این اتفاق در بازار طلا و سکه می تواند اثرات مقطعی و موضعی داشته باشد و نمی توان انتظار تغییر قیمت ها به صورت ریشه ای و عمیق را داشت.
بنابراین حتی اگر توافق انجام نشود، بهدلایل زیادی از جمله وضعیت بازارهای داخلی و بورس، دلار، طلا و سکه از حد مشخصی پایینتر نمیآید. جدای از موضوع حصول توافق، ما با موضوع FATF هم مواجه هستیم. آینده تصویب این قانون در کشور بسیار مبهم است. در صورت ادامه مخالفت ها با پیوستن به این قانون بانک های خارجی نمی توانند با بانک های ما ارتباط موثری داشته باشند. بنابراین برجام هم نمی تواند آن تاثیری که باید را در کاهش قیمت ها در بازار سکه و طلا بگذارد. سکه در خوشبینانه ترین حالت از ۱۰ میلیون تومان به ۹ میلیون تومان و دلار از ۲۴ هزار تومان به ۲۱ هزار تومان کاهش خواهند داشت. کاهش قیمت بیشتر از این ارقام بسیار دور از انتظار است.
از سوی دیگر در بدترین حالت اگر توافقی انجام نشود، دلار نرخهای بالاتر از ۲۵ هزار تومان را نخواهد دید. زیرا در شرایط فشار زیاد نیز تنها برای یک یا دو روز، قیمت دلار بالای ۳۰ هزار تومان بود و در مجموع در محدوده ۳۰ هزار تومان قرار داشت. اکنون حتی اگر توافقی صورت نگیرد، از آنجایی که فشار زیاد را پشت سر گذاشتهایم بهنظر نمیرسد قیمت دلار به بیش از ۲۵ هزار تومان برسد.
این در حالی است که با توجه به اظهارات کاندیداهای ریاست جمهوری هم نمی توان انتظار خوشبینی به ادامه مذاکرات در صورت عدم نتیجه گیری در دولت فعلی را داشت. تمامی این اخبار و انتظارات بر بازار طلا وسکه تاثیرگذار هستند اما نباید فراموش کرد که تمام موقعیت ها قبل از حصول نتیجه نهایی در بازار تاثیرات خود را داشته اند. البته لازم به ذکر است اگر مشکلاتی مانند روابط با کشورهای خارجی به ویژه کشورهای همسایه و سیاستهای نادرست داخلی برطرف شود، تازه میتوان امیدوار بود که مسیر حل مشکلات اقتصادی در اواخر دولت سیزدهم هموار شود و در دولت چهاردهم، مردم بتوانند آثار آن را ببینند.