صفحه اصلی / اسلایدر / تکاپوی دلار برای مرزشکنی
تکاپوی دلار برای مرزشکنی

ثبات قیمت دلار بعد از یک هفته با عبور نرخ آن از 26 هزار تومان شکست

تکاپوی دلار برای مرزشکنی

کسب و کار نیوز - دلاری ها در بازار روز سه شنبه موفق شدند مرز روانی دلار 25 هزار تومانی را بشکنند و آن را مماس بر 26 هزار تومان بالا ببرند.

به گزارش کسب و کار نیوز، دلاری ها در بازار روز سه شنبه موفق شدند مرز روانی دلار ۲۵ هزار تومانی را بشکنند و آن را مماس بر ۲۶ هزار تومان بالا ببرند. این در حالی است که در بازار دور جدیدی از حرکت قیمت دیده می شود که می رود چراغ خاموش نرخ را نوسانی کند. این بار حرکت آهسته‌تر بود و دلار قدم قدم خود را به کانال ۲۶ هزار تومان رساند؛ اما همچنان فضای سیاسی در بهتی قرار گرفته که هر لحظه امکان التهاب در بازارها به چشم می خورد.
قیمت دلار در بازار آزاد، امروز به ۲۶۰۵۰ تومان رسید که نسبت به روز دوشنبه افزایش ۰.۷۷ درصدی داشته است. دلار در بازار متشکل امروز با افزایش ۰.۰۱ درصدی، از ۲۵,۳۴۵ تومان به ۲۵,۳۵۰ تومان رسید.
یورو در بازار آزاد، به ۳۱,۱۰۹ تومان رسید که نسبت به روز دوشنبه، کاهش ۰.۶۱ درصدی داشت.
می توان دو سناریو برای حرکت دلار متصور شد. اول اینکه دلار وارد یک فاز اصلاح شود و در روندی کاهشی قرار بگیرد و دوم اینکه دلار پس از برخورد به ۲۴ هزار تومان افزایشی شود. این در حالی است که سکه همچنان به روند افزایشی خود ادامه می دهد.
بازار ارز در ماه های اخیر ثابت کرد که نه با خریداران عهد بسته و نه به فروشندگان امتیاز ویژه می‌دهد. بازار راه خود را می‌رود و آنچه در این بین، اهمیت بیشتری دارد، واقعیت های بنیادی است که اثر خود را پیش از وقوع بر بازار می‌ گذارد.
پس از آنکه دلار به ۳۲ هزار تومان رسید، صحبت از دلار ۴۰ هزار تومانی کم کم به گوش می‌رسید. اما دلار پیش از انتخابات آمریکا ترمز کشید و به محدوده ۲۸ هزار تومان هجرت کرد. پس از انتخاب بایدن دور تازه ای از گمانه زنی ها آغاز شد، این بار صحبت از ریزش فوری دلار تا مرز ۲۰ هزار تومان بود. اما دلار در یک حرکت برق آسا از ۲۸ تا ۲۴ رفت و به راحتی بار دیگر به کانال ۲۸ بازگشت.
مرور آخرین حرکت‌های قیمت دلار ثابت می‌کند که بازار ارز روی تعصب تحلیلگران و معامله‌گران کار نمی‌کند. اخبار بنیادی مهم ترین اثر را بر بازار دارد، واقعیت این است که در حال حاضر مهم ترین مسئله اقتصاد ایران، تحریم و محدودیت هایی است که کارکرد اقتصاد را از وضعیت عادی خارج کرده است.
هر خبر واقعی که دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی و عادی شدن حرکت چرخ های اقتصاد را نوید دهد، فروشندگان را در بازار ارز به صف می‌کند، در مقابل هر عاملی که احتمال ماندگاری شرایط فعلی را بیشتر کند، خریداران را به بازار ارز سوق می‌دهد. می‌توان گفت که فعلا خبرهای موجود، نرخ دلار را در مماس بر کانال ۲۶ هزار تومان به وضعیت آتش بس رسانده است. اگر اخبار بعدی در طول هفته های آینده نرسد، احتمال کاهش نرخ بیشتر از افزایش آن است. اما مهم ترین سیگنال احتمالا در زمان آغاز به کار رسمی دولت بایدن صادر خواهد شد.
«کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، چشم انداز بازار ارز را بررسی می کند.

نرخ ارز در انتظار یک شوک سیاسی

سید مرتضی افقه، اقتصاددان
متغیر سیاسی تعیین کننده اصلی نرخ ارز در کشور است. در واقع متغیر سیاسی خوش بینی و بدبینی کارگزاران بازار را تعیین می کند و آنها میزان عرضه و تقاضای ارز را مشخص می کنند.
با روی کار آمدن نامزد دموکرات ها در آمریکا انتظار این بود که نرخ ارز پایین بیاید و پایین هم آمد. ارز تا زمان استقرار «بایدن» در کاخ سفید و شروع به کارش کاهش تدریجی خود را دارد؛ اما همچنان این نرخ تابع تحولاتی است که از هم اکنون تا زمانی که «بایدن» مستقر شود رخ خواهد داد.
از آنجا که افراد زیادی پیش بینی کرده بودند که «ترامپ» قبل از رفتن از کاخ سفید ممکن است در منطقه تنشی ایجاد کند که راه «بایدن» را برای برگشت به توافق ببندد بازار ملتهب ماند؛ یعنی در آن کانالی که انتظار می رفت ثابت بماند، قرار نگرفت. در پی آن ترور اخیر دانشمند هسته ای نگرانی و اضطراب را بیشتر کرد. این اضطراب در آینده تحریم ها تاثیرگذار است و به دنبال آن مصوبه مجلس باز هم این بدبینی را تثبیت کرد. حالا چندر روزی است که با ثبات اخبار و رخدادها، همه منتظرند تا ببینند تا زمان آمدن «بایدن» به کاخ سفید اگر تحولی رخ ندهد قیمت ارز رو به پایین خواهد بود.
پیش بینی می کنم اگر هیچ اتفاقی در داخل و خارج نیفتد یا صحبتی نشود (گاهی سخنرانی هایی انجام می شود که منشأ بدبینی یا خوش بینی نسبت به آینده می شوند) نرخ دلار بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان ثابت می ماند تا «بایدن» مستقر شود؛ اما بعد از مدتی تا زمانی که تکلیف برجام روشن شود، احتمال اینکه دوباره نرخ ارز افزایش پیدا کند وجود دارد چون وقتی «بایدن» مستقر شد تازه مشخص می شود آیا برای برداشتن تحریم ها مسیر مهیاست یا نه چون بیان شده که شرط و شروطی خواهد گذاشت و ایران هم زیر بار شرط و شروط جدید نخواهد رفت و اگر این تنش و مذاکره ادامه پیدا کند، دوباره بازار ارز دچار مشکل خواهد شد. به هر حال تا زمانی که خوش بینی نسبت به برداشتن تحریم ها تداوم داشته باشد نرخ ارز کاهشی خواهد بود. اما اگر به محض اینکه مشخص شد که این خوش بینی دوامی ندارد و ممکن است به دلیل مشکلات سیاسی توافق برجام تداوم پیدا نکند و تنش ایجاد شود، احتمالا دوباره روند افزایشی نرخ ارز آغاز خواهد شد.
۱۴ دسامبر محمل یک شوک کاهشی نرخ ارز خواهد بود زیرا آرای الکترال «بایدن» تایید خواهد شد و دوباره بازار تا ۲۰ ژانویه که «بایدن» مستقر شود مقداری رو به پایین می رود مگر اینکه در این مدت جدل سیاسی رسانه ای بین ایران و آمریکا دال بر اینکه مذاکره نمی کنیم و مذاکره جدید نیاز است رخ بدهد که اگر این صحبت ها جدی شود روند کاهشی نرخ مهم ترین متغیر اقتصادی ما متوقف می شود.

همچنین مطالعه کنید:

رشد ۲۶ درصدی تامین ارز دارو در سال ۱۴۰۲

به گزارش کسب و کار نیوز، میزان ارز تأمین شده برای واردات دارو و تجهیزات …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.