صفحه اصلی / اسلایدر / بازگشت صف های خرید به بورس
بازگشت صف های خرید به  بورس

اعتماد سهامداران خرد به بورس بر می گردد؟

بازگشت صف های خرید به بورس

کسب و کار نیوز - تحلیل های خوشبینانه بسیاری از کارشناسان بورسی هرچند می رود تا مرهمی بر دل پردرد سهامداران متضرر باشد و از تجمع های گاه و بیگاه آنها در مقابل مجلس و تالار شیشه ای بکاهد اما وعده و وعیدهای بی سرانجام مسئولان بورس «آب رفته را به جوی برنمی گرداند»؛ که هیچ، برای سهامداران متضرر پول نمی شود.

به گزارش کسب و کار نیوز، روز شنبه پس از کاهش مداوم شاخص بورس، رشد ۲۶ هزار و ۵۱۶ واحدی شاخص کل (۲.۱ درصد) آن را در ارتفاع یک میلیون و ۲۴۷ هزار واحدی قرار داد.
افت شدید شاخص بورس بعد از رشد نجومی و حبابی آن سرمایه های خرد بسیاری را از بین برد همین امر نارضایتی شدیدی در بین مردم، افکار عمومی و نمایندگان مجلس ایجاد کرده است. آن هم در شرایطی که مسئولین در سال جدید تمام قد از بورس حمایت و مردم را به سرمایه گذاری در آن دعوت کرده اند. از این رو وزیر اقتصاد مورد انتقاد جدی است.
حال به نظر می رسد سونامی تغییرات مدیریتی در بدنه وزارت اقتصاد در راه است. چرا که شنیده ها حاکی از آن است، قربانی بعدی شرایط کنونی، رئیس سازمان بورس است. براین اساس برخی از خبرها حاکی از آن است که عزل حسن قالیباف، رئیس کنونی سازمان بورس دور از انتظار نیست.

اعتمادسازی، لازمه ورود دوباره سرمایه‌گذاران به بورس

یک کارشناس بورس با بیان اینکه در وضعیت فعلی، خطر زیادی معاملات بورس را تهدید نمی‌کند، گفت: اعتمادسازی لازمه ورود دوباره سهامداران به بورس به شمار می‌رود، بازار اکنون در انتظار اتفاقی مثبت است تا بتواند به مسیر صعودی خود بازگردد. به عقیده این کارشناس، قرار گرفتن شاخص بورس در مسیر صعودی ناشی از حمایت‌هایی بود که برای ورود سرمایه‌های مردم به این بازار صورت گرفت و سرمایه‌گذاران به منظور کسب سود در بورس که روند معاملات آن در سال جاری قابل مقایسه با دیگر بازارها نبود، وارد این بازار شدند.
وی ادامه داد: مردم به پشتوانه اعتمادسازی هایی که صورت گرفت سرمایه های خود را وارد این بازار کردند، اما به مرور و به دلیل وجود برخی از اختلاف نظرها در زمینه عرضه صندوق پالایشی یکم، ترسی بازار را فرا گرفت و سهامداران برای جلوگیری از ضرر و زیان‌های احتمالی، تصمیم به خروج سرمایه های از بازار گرفتند.
او خاطرنشان کرد: بعد از روشن شدن اختلاف نظرهای موجود در بازار، سهام وابسته به صندوق پالایشی یکم در کنار دیگر صنایع بزرگ که به عنوان سهام بنیادین بازار تلقی می شوند در مسیر نزولی قرار گرفتند و زمینه ضرر و زیان سنگین برای سهامدارانی که با اعتمادسازی‌های صورت گرفته وارد این بازار شده بودند فراهم شد.
وی خاطرنشان کرد: در صورت رشد و قوت گرفتن شرکت‌های بزرگ بورسی مانند پتروشیمی و پالایشی‌ها می‌توان در انتظار بازگشت رشد به معاملات بازار بود.

آیا بازگشایی «شستا» و صندوق «پالایشی یکم» موجب رونق بورس می شود؟

یکی از عرضه های اولیه که به پرحاشیه ترین سهم بازار تبدیل شده شستاست. تامین اجتماعی با عرضه اولیه شستا ۵.۷ هزار میلیارد تومان و با عرضه سهام به صورت خرد دربازار در روزهای بعد جمعا ۱۴ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار بورس خارج کرده و در حال حاضر بیش از ۳۳ هزار میلیارد تومان درا ین سهم حبس شده است.
درحالی که این سهم یکی از موثرترین سهم ها در روزهای رشد بازار بود، از نیمه شهریور نماد آن بسته و وظیفه اصلاح شاخص را بر دوش مابقی بازار گذاشته و احتمال بازگشایی منفی آن مانند چکشی بر بالای سر بازار نگاه داشته شده است. پیش بینی میشود حداکثر تاثیر منفی بازگشایی شستا به شاخص کل ۴۰ هزار واحد باشد.
صندوق پالایشی یکم آخرین مورد تامین بودجه دولت ازبازار سرمایه بود که تجربه تلخی را برای اعتمادکنندگان رقم زده است. این صندوق که با ورودش با حرف وحدیث های فراوان همراه شد قرار بود ۶۲ هزار میلیارد تومان برای دولت تامین نقدینگی کند اما با توجه به شرایط بازار و ریزش بازار اعتمادها تنها موفق به جذب ۱۳.۸ هزار میلیارد تومان شد. خریداران صندوق پالایشی یکم با نرخ های فعلی ۲۶ درصد در زیان هستند و هنوز دسترسی به پول یا دارایی خود ندارند.
«کسب و کار» در گفتگو با یک کارشناس، چشم انداز بازار سرمایه را بررسی می کند.

شروط بازگشت رونق به بورس

پیمان مولوی، کارشناس بورس
زمانی که در مورد بازار سرمایه صحبت می کنیم، در واقع در مورد اقتصاد ناخودآگاه صحبت می کنیم.
دو نوع چشم انداز می توانیم برای بازار سرمایه ایران به نظر اقتصاد کلان در نظر بگیریم: ۱٫ اقتصاد ایران از رکود خارج شود، رشد اقتصادی داشته باشد، تحریم ها از روی اقتصاد ایران برداشته شده و چشم انداز اقتصاد ایران مثبت شود. در این حالت شک نکنید که بازار سرمایه ایران هم رشد خواهد داشت؛ رشدی با ثبات و متوازن. ۲٫ نوع دیگر رشدی که خیلی ها برای بازار سرمایه متصور هستند براساس رشد نقدینگی است که در اقتصاد ایران در حال روی دادن است. میزان نقدینگی در مهر ماه از ۲۹۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرد و رکورد رشد نقدینگی را در ۴۰ سال بعد از انقلاب به خود اختصاص داد. این در کنار عدم رشد اقتصادی یعنی تورم بالای ۵۰ درصد بود. یکی از عواملی که خیلی از شرکت های بورسی ناخودآگاه مثل خیلی از کسب و کارها با آن درگیرند متورم شدن دارایی هایشان به خاطر تورم، متورم شدن فروششان و متورم شدن سودشان است. این هم یک چشم انداز است.
آنچه باعث حرکت بورس به سمت بالا می شود، روند ورود پول حقیقی است. از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان پول حقیقی که امسال وارد بازار شده ۸۰ هزار میلیارد تومان آن کلا خارج شده است. آیا مردم به این رویکرد رسیده اند که بازار سرمایه جای امنی برای سرمایه گذاری است؟ اینجا مردم را به دو دسته تقسیم می کنم. یک سری افرادی که سر بزنگاه و در زمان درست براساس بازده خود توانستند از بازار خارج شوند و یک سری افراد هم هستند که در بازار گیر کرده اند. بسیاری از افرادی که در بازار گیر کرده اند به دنبال مفری برای خروج هستند. امروز برای اولین بار در طور ۱۷ روز گذشته ما شاهد این بودیم که روند ورورد حقیقی ها و خالص خرید آنها به حدود ۶۳۴ میلیارد تومان رسیده و روی یک سری از سهام های خاص رفته است. اگر این روند ورود حقیقی ها و مثبت بودن آن تا یک هفته کاری یعنی تا یکشنبه هفته بعد ادامه دار باشد می توانیم خوشبین باشیم که بورس به مدار حرکت به سمت بالا بازگشته است. اگر این روند با حرکات سینوسی و بالا و پایین همراه باشد مطمئن باشید که استراتژی خیلی ها در بازار نوسان گیری است.
نکته ای هم که در مورد چشم انداز اقتصاد گفتیم در مورد مکانیزم های بازار نیز مصداق دارد. به ضرس قاطع معتقدم دامنه نوسان و حجم مبنا بازار را دچار مشکل کرده اند و چه خوب است که ما در چنین شرایطی بتوانیم حجم مبنا و دامنه نوسان را حذف کنیم که روند طبیعی حاکم باشد. «مرگ یک بار، شیون یک بار» و در نهایت بازار بتواند با مکانیزم خود، حرکت را شروع کند اما بیشتر از آن چیزی که خوشبینی باشد یا بدبینی، به نظر می رسد که چشم انداز اقتصاد ایران مهم است. اگر چشم انداز اقتصاد ایران مثبت باشد بازار سرمایه رشد باثباتی را خواهد داشت و اگر چشم انداز اقتصاد مثبت نباشد ولی مبتنی بر تورم بخواهد رشد کند که باز تجربه سال ۹۹ تکرار خواهد شد. در ابتدا بازار سرمایه رشد می کند و بعد از آن بازارهای موازی هم رشد می کنند و نقدینگی از این بازار به آن بازار در حرکت خواهد بود.
به سبب اینکه خیلی از افراد در بازار سرمایه گیر کرده اند علاقه مندند که مثبت فکر کنند که اتفاق مثبتی بیفتد؛ ولی عوامل بنیادی در اقتصاد ایران الزاما چنین چیزی را نشان نمی دهد. از آن طرف یک اتفاقی که در مرداد ماه افتاد تورم بازارهای موازی و حرکت ذی نفعان بازارهای موازی بود که باعث تخلیه پول حقیقی ها و به ضرر آنها شد. این برگشت اطمینان از حقیقی ها برای ورود به بازار زمان بر است و ممکن است طولانی تر از مدت یک هفته باشد. به همین دلیل معتقدم بورس را نمی توان با خوشبینی مثبت کرد، بلکه باید عوامل بنیادی روی آن سوار شود. نکته دیگری که وجود دارد این است که خیلی از افراد دچار سوگیری پس نگر هستند. سوگیری پس نگر به این معنا که فکر می کنند روزی مانند فروردین ۹۹ بارخواهد گشت اما بنده چنین اعتقادی ندارم.

همچنین مطالعه کنید:

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از ۲۰۶ همت گذشت

به گزارش کسب و کار نیوز، این تسهیلات را ۹۵۱ هزار و ۱۲۷ نفر از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.