شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، چند روز پس از آغاز اجرایی شدن دستور دولت برای استفاده اجباری از ماسک در مکانهای عمومی و سرپوشیده، گزارشها حاکی از کمبود و گرانفروشی در نقاط مختلف کشور است. همزمان پلیس نیز از ورود دوباره به مساله و کشف انبارهای احتکار خبر میدهد. نادر مرادی، معاون نظارت بر اماکن عمومی پلیس تهران، روز دوشنبه ۱۶ تیرماه از کشف بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار ماسک و بیش از دو میلیون جفت دستکش به همراه سایر کالاها از جمله الکل و مواد ضدعفونیکننده تنها از یک انبار احتکاری در غرب تهران خبر داد. مرادی اعلام کرد پلیس برای مقابله با احتکار و گرانفروشی ماسک ورود کرده است.
نایب رییس انجمن داروسازان ایران نیز در این رابطه گفت: کنترل و نظارت بر روی زنجیره تامین ماسک در اختیار سازمان غذا و دارو است. در شهرستانها مشکل توزیع ماسک وجود دارد و سیستم توزیع تکافوی نیاز را نمیکند. علی فاطمی ادامه داد: خبرهایی میرسد مبنی بر اینکه در حوزه ماسک به دلیل اختلاف قیمت و گرانی دلار، قاچاق معکوس وجود دارد. اما روز گذشته خبری مبنی بر ممنوعیت صادرات ماسک نیز اعلام شد. دبیر کارگروه مقابله با کرونا وزارت صمت، با اشاره به مصوبه الزام استفاده از ماسک در کشور و با توجه به شرایط قرمز در برخی استانها، گفت: طبق مصوبه کارگروه، فعلا صادرات انواع ماسک به خارج از کشور ممنوع اعلام شد. اما به گفته فاطمی، به دلیل اختلاف قیمت «قاچاق معکوس» شکل گرفته و برخی به علت گرانی دلار، بخشی از ماسکها را از کشور خارج میکنند. مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، با اشاره به مراجعه پرتعداد مردم برای تهیه ماسک و ژل های ضد عفونی کننده گفت: ژل و ماسک به اندازه کافی در داروخانهها وجود دارد.
مردم گرانفروشی ماسک را گزارش دهند
غلامحسین مهرعلیان نیز در رابطه با گرانی ماسک افزود: در روزهای اخیر شاهد مراجعه پر تعداد مردم برای تهیه ماسک، ژل ضد عفونی کننده دست و سطوح، الکل، پد الکلی و مکملهای دارویی به داروخانهها هستیم که البته متأسفانه در مواردی شاهد تعرض به همکاران نیز بودهایم. وی ادامه داد: در سرکشی به تعداد زیادی از داروخانههای سطح شهر تهران و شهرستانها خوشبختانه، همکاران ما با رعایت اخلاق حرفهای اقلام مورد نیاز مردم (ماسک، ژل ضد عفونی کننده دست و…) را به نرخ متعارف عرضه میکردند. مهرعلیان با اشاره به هماهنگیهای صورت گرفته با تأمین کنندگان، اظهار کرد: از ابتدای هفته آتی نیز توزیع مناسبی از اقلام مذکور صورت خواهد گرفت و نگرانی برای تأمین وجود ندارد. وی خاطرنشان کرد: مردم در صورت مشاهده تخلف و گرانفروشی، موارد را از طریق سامانه ۱۹۰ و یا اپلیکیشن «تی تک» اطلاعرسانی کنند تا در اسرع وقت به آن رسیدگی شود.
مجازات متخلفان در نظام سلامت
یاسر رایگانی، سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی
به طور کلی برای مقابله با گرانفروشی در هر بازاری آمادگی وجود دارد و در حال حاضر به دلیل شرایطی که بحران کرونا ایجاد کرده نظارت ها بر بازار لوازم بهداشتی اعم از ماسک و دستکش افزایش خواهد یافت. تخلفات بسیاری در این زیمنه البته در همه گیری موج اول کرونا داشته ایم که با تمام آنها برخورد کرده و پروانه برخی از داروخانه ها نیز باطل شده است. در این مرحله به لحاظ اهمیتی که دستورالعمل دولت دارد نظارت ها افزایش خواهد یافت و هیچ تخلفی قابل چشم پوشی نیست.
بنابراین با توجه به اینکه شیوع بیماری کرونا باعث لزوم استفاده از ماسک و دستکش یکبار مصرف برای پیشگیری از ابتلا شده، با کسانی که بهدنبال سودجویی و به خطر انداختن سلامت مردم باشند، بدون چشم پوشی و برابر قانون در اسرع وقت برخورد میکنیم. گرانفروشی در هر بازاری که تقاضا برای آن زیاد باشد وجود دارد و این ضعف باید برطرف شود. حقوق مصرف کننده در تمام بخش های اقتصادی و اجتماعی قابل احترام و غیرقابل چشم پوشی است و متخلفان باید در انتظار جرایم سنگین و غیرفابل بخشش باشند. در این زمینه قیمت های اعلامی اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت برای ما مبنا است و چنانچه سقف قیمت براساس کیفیت کالاهای موجود در بازار مشخص باشد، قطعاً با این تخلفات رسیدگی میکنیم.
اولویت ما این است که ماسکها بلافاصله توزیع و برای متخلفان تشکیل پرونده شود و طبق هماهنگی با قوه قضائیه امیدواریم محتکران و گرانفروشان ماسک که به هموطنان ظلم میکنند به عنوان اخلالگران در نظام سلامت کشور مجازات شوند.