به گزارش کسب و کار نیوز، شاهد این امر، صحبت های رئیس جمهور طی دو روز گذشته است که تاکید داشت «ارز مال دولت است.» در این میان صادرکنندگان در تیررس دولت قرار گرفتند. صادرکنندگانی که با باز شدن مرزها همچنان راه صادرات را در پیش گرفته اند و می بایست به سه روش، ارز خود را به کشور برگردانند. فروش به نیما، واردات در مقابل صادرات یا واگذاری امتیاز واردات به دیگری و فروش ارز برپایه نرخ سنا، سه روشی به شمار میرود که برای ایفای تعهدات ارزی صادرکنندگان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که اعلام می شود تاکنون از ابتدای تیرماه تاکنون حدود دو هزار و ۵۰۰ کارت بازرگانی که به تعهد ارزی خود عمل نکرده بودند، تعلیق شدند.
با افزایش قیمت دلار، عدم بازگشت ارزهای صادراتی یکی از عوامل این افزایش قیمت و نابهسامانی بازار ارز خوانده شد که در این زمینه بانک مرکزی به صادرکنندگانی که ارز خود را بازنگرداندهاند، اینگونه گوشزد کرد که مطابق مقررات، اسامی متخلفان در رسانهها منتشر میشود و رئیس جمهور هم مطمئنترین راه برای آرامش بازار ارز را ایفای تعهد صادرکنندگان برای برگشت ارز به چرخه اقتصاد و تلاشهای موفقیت آمیز برای بازگشت درآمدهای ارزی به کشور و همچنین عرضه ارز حاصل از صادرات از سوی صادرکنندگان دانست.
همچنین، در این زمینه طبق اعلام اتاق بازرگانی، دارندگان کارتهای بازرگانی که نسبت به ایفای تعهدات ارزی خود تاکنون اقدامی نکردهاند در دو زمانبندی جریمه خواهند شد و واحدهای غیرتولیدی که با داشتن کارتهای بازرگانی اقدام به صادرات کرده ولی ارز خود را باز نگرداندهاند، از تاریخ هفتم تیر امسال مشمول جریمه میشوند و کارتهای بازرگانی آنها معلق خواهد شد.
علاوه بر این، واحدهای تولیدی که به تعهد ارزی خود عمل نکردهاند نیز تا پایان تیر امسال زمان دارند نسبت به این تعهد اقدام کنند؛ در غیر این صورت، کارتهای این افراد نیز تعلیق خواهد شد.
چه میزان ارز برنگشته است؟
همچنین رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده که در دو سال گذشته معادل ۷۲ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتهایم که از این میزان نزدیک ۴۵ میلیارد دلار بازگشته است و مهلت دادهایم که تا پایان تیرماه، ۲۲ میلیارد دلار باقیمانده نیز بازگردد. همتی به تازگی گفته که خوشبختانه صادرکنندگان عمده که همان پتروشیمیها و صنایع فولاد هستند، ارز خود را به کشور بازگرداندهاند و امیدواریم سایر صادرکنندگان نیز نسبت به بازگشت ارز حاصل از صادرات خود اقدام کنند.
علاوه براین، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نیز از صدور ۲۰ هزار کارت بازرگانی خبر داده که طبق گفته وی، معادل ۱۵ هزار و ۳۰۰ کارت هیچ ارزی وارد کشور نکردهاند؛ بهطوریکه میزان ارزآوری هشت میلیارد دلار بوده است.
افزایش محدودیتهای گمرک برای کسانی که ارز صادراتی را برنگرداندند
در همین زمینه سخنگوی گمرک گفت: محدودیتهای گمرک برای کسانی که ارز صادراتی را بازگشت ندادند بیشتر میشود. سیدروح الله لطیفی اضافه کرد: اعمال محدودیت در خدمات گمرک یکی از اهرمهای فشاری است که میتواند به بازگشت ارزهای صادراتی به داخل کشور کمک کند. وی ادامه داد: سازمان گمرک، با تکیه بر اعلام و آمار بانک مرکزی محدودیتهای گمرکی را اعمال میکند.