چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اصلی / اسلایدر / بحران فقر و تورم در پساکرونا
بحران فقر و تورم در پساکرونا

کرونا معیشت خانوارها و حیات بنگاه ها را تهدید می کند

بحران فقر و تورم در پساکرونا

کسب و کار نیوز - هفته ها از آمدن مهمان ناخوانده به کشور ما می گذرد و حالا با تحت تاثیر قرار گرفتن بازار شب عید از کرونا و رکود کسب و کارهای مختلف، کسبه، بنگاه ها و دستمزدبگیران نگران هستند که چطور با جیب خالی می توانند حساب و کتاب پایان سال خود را تسویه کنند.

به گزارش کسب و کار نیوز، در آستانه سال جدید هستیم و «سالی که نکوست از بهارش پیداست» چهره دیگری را به ما نشان می دهد. این در حالی است که صاحبان بنگاه ها و شرکت ها نگران معوقات و چک های برگشتی خود هستند و کارگران در آستانه شب عید، نگران گذران امور خود؛ چراکه حداقلی بگیران در کشور ما کم نیستند. این در حالی است که دیگر آرام آرام بیماری کرونا سایه خود را بر بازارهای مختلف کشور انداخته و اکنون همه نگران معیشت خود هستند.
در این وضعیت طبیعی است که این رکود باعث می‌شود مشاغل کوچک و کسبه درآمد خود را از دست بدهند و هم کارکنان دستمزدبگیر در بسیاری از مشاغل بخش خصوصی با عقب افتادن حقوق یا از دست دادن کار روبه‌رو شوند. هرچند پیش بینی شده ویروس کرونا دست‌کم تا اواسط بهار میهمان ما باشد پس باید فکری به حال انبوهی از خانوارهایی کرد که در وضعیت لب مرزی فقر هستند و تحت پوشش حمایت‌های بهزیستی و کمیته امداد و… قرار ندارند. بنا بر آمار دهک‌های سوم تا هفتم کمابیش در چنین وضعیتی هستند. یعنی تقریبا نیمی از خانوارهای کشور در وضعیتی هستند که با افت محسوس درآمد به مدت سه ماه کاملا دچار فقر شده و نیازمند کمک‌های حمایتی هستند.

رئیس سابق بانک مرکزی:

با شیوع کرونا، تورم ۵۰ درصد می شود

محمود بهمنی، رئیس کل سابق بانک مرکزی معتقد است اگر کرونا مدیریت نشود، تورم تیر ماه ۵۰ درصدی می شود. از سوی دیگر علی فرحبخش، اقتصاددادن نیز معتقد است که رکود ناشی از تورم دامنگیر بخش خدمات می شود و زمینه ساز بحران.

استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد:

یارانه کرونایی در نظر گرفته شود

استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: برای حمایت از اقشار آسیب پذیر در برابر کرونا یک یارانه جداگانه بدهید. جعفر خیرخواهان ادامه داد: لازم است تا وام‌های بدون بهره‌ یا با بهره کمتر به تولیدکنندگان آسیب دیده از شیوع این ویروس داده شود تا نقدینگی مورد نیاز این اشخاص برای ادامه فعالیت تامین شود. علاوه براین، در این چند ماه مبلغ یارانه‌ها را هم افزایش دهند. بهتر است در این شرایط به جز یارانه همیشگی، یک یارانه کرونایی هم برای حمایت از افراد آسیب دیده از شیوع کرونا درنظر گرفته شود.

نامداری، اقتصاددان:

ضرورت پیشگیری از بحران فقر ناشی از کرونا

نیما نامداری، کارشناس اقتصاد گفت: متاسفانه تاثیر منفی کرونا بر معیشت خانوار به مراتب شدیدتر از افزایش قیمت بنزین است و تبعات آن در روزهای آینده پدیدار خواهد شد. احتمالا ویروس کرونا دست‌کم تا اواسط بهار میهمان ما خواهد بود پس باید فکری به حال انبوهی از خانوارهایی کرد که در وضعیت لب مرزی فقر هستند و تحت پوشش حمایت‌های بهزیستی و کمیته امداد و… قرار ندارند. بنا بر آمار دهک‌های سوم تا هفتم کمابیش در چنین وضعیتی هستند. این در شرایطی است که دولت هم درآمدهای خود را از دست داده ‌است. ضروری است دولت و دیگر ارکان حاکمیت به‌صورت اضطراری و فوری به فکر پیشگیری از بحران فقر ناشی از کرونا باشند. هیچ بعید نیست این بحران، تبعاتی بدتر و عمیق‌تر از کرونا به دنبال داشته باشد.

دهک های ضعیف نیازمند حمایت دولت در بحران کرونا

حسین محمودی اصل، اقتصاددان
ویروس کرونا در حال حاضر ابعاد جهانی به خود گرفته و اقتصاد جهان را متأثر کرده است. این امر باعث خواهد شد که گاه اقتصاد کشورهایی که حتی بیماری در آنها کم اثر بوده یا وارد نشده نیز تحت تاثیر قرار بگیرند؛ چراکه قیمت های جهانی نفت، دلار و… پایین می آید. از طرفی میزان تولید و درخواست ها برای تولید پایین می آید. این در حالی است که در کشور ما هم تعطیلی کسب و کارها و بحث الزام بر ماندن در خانه باعث شده که بسیاری از کسب و کارهای رسمی و غیررسمی آسیب ببینند.

وقتی مدارس، دانشگاه ها و برخی از ادارات تعطیل می شوند یا ساعت های کاری کاهش می یابد اقلام مورد نیاز این بخش ها نیز از گردونه درخواست ها خارج می شود. در نهایت کل کسب و کارها از پوشاک و آجیل شب عید گرفته تا بقیه درخواست ها کنسل می شود. در این حالت دولت بایستی هم به فکر کمک به کسب و کارهای شناسنامه دار باشد و هم به فکر کسب و کارهایی که شناسنامه ندارند.؛ مثلا آنهایی که دستفروشی می کنند، کسب و کارهایی که جایی ثبت نمی شوند و کسب و کارهایی که خرد هستند.

درست است اوضاع درآمدی دولت خوب نیست؛ اما نیاز است دولت حتی از صندوق توسعه ملی نیز کمک بگیرد تا از این بحران اندکی رها شویم. بنابراین لازم است دولت حمایت هایی را برای دهک های پایین درآمدی در نظر بگیرد. این حمایت ها می تواند معافیت های مالیاتی باشد یا حتی دادن بیمه بیکاری به نیروهای تعدیل شده بنگاه ها. همچنین باید وام های قرض الحسنه در اختیار دهک های پایین درآمدی قرار بگیرد. از سوی دیگر دولت باید کمک های معیشتی و نقدی را نیز در دستور کار قرار بدهد زیرا اکنون وقت آن است تا مردم بدانند پشتوانه ای هست و کارگران و افرادی که جزو دهک های ضعیف هستند نیز در خانه بمانند و تا حدودی خیالشان راحت باشد که در این دو، سه ماه دولت معیشت آنها را تامین خواهد کرد.

از سوی دیگر آرامشی که اقشار ضعیف از تامین معیشت خود احساس خواهند کرد، باعث خواهد شد که میزان ایمنی بدن آنها نیز بالا رود. افرادی که دغدغه معیشت، استرس کار، استرس درآمد و پرداخت اقساط دارند مطمئنا در مقابل ویروس ایمنی کمتری دارند. پس لازم است دولت سریع تر طرح های مدون را آماده و اعلام کند که همه مردم با آرامش بتوانند در خانه بمانند. از طرف دیگر بخشی از صنایع بزرگ با الزامات خاصی در کارخانه هایی که معمولا در محدوده شهر نیستند می توانند با رعایت الزامات بهداشتی به فعالیت خود ادامه بدهند. از طرف دیگر در مورد تولید مواد ضدعفونی کننده، ماسک و دستکش هم به هر حال کارخانه هایی که قابلیت و انعطاف لازم برای تغییر خط تولید دارند بایستی سریع تر وارد فاز تولید اقلام بهداشتی شوند. ما حداقل دو سه ماه با این موضوع درگیر هستیم. بنابراین باید پیش بینی های لازم از سوی دولت در این خصوص انجام بگیرد. در کنار آن، بحث فرهنگسازی هم باید صورت بگیرد که مردم در این چند ماه رعایت یکدیگر را کرده و سعی کنند چک های دیگران را برگشت نزنند. بنابراین دولت می تواند با قوه قضائیه هماهنگ کند که درخصوص پرونده هایی که مربوط به این تاریخ است قضات محترم فرصت بدهند تا شیوع این بیماری کاهش یابد و کسب و کارها به حالت عادی خود برگردند و سپس پرونده این کسب و کارها در جریان بیفتد.

همچنین مطالعه کنید:

تخلیه‌ و بارگیری ۱۷.۵ میلیون تن کالا در بنادر/ رشد ۹ درصدی عملیات کانتینری

به گزارش کسب و کار نیوز ، براساس اعلام سازمان بنادر و دریانوردی؛ میزان تخلیه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.