شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، آمارهای رسمی و سخنان کارشناسان حکایت از تقاضای ۱۰ میلیون موبایل سالیانه در بازار ایران حکایت میکند اما از سال قبل که هیجانات اقتصادی به تمام بازارها از جمله بازار موبایل تسری پیدا کرد و کماکان این هیجانات دامنه بیشتری پیدا کرده که حکایت از بحرانیتر شدن وضعیت در بازار میکند. در حال حاضر بسیاری از موبایلفروشان تبدیل به تعمیرکار یا تعویضکار این صنف شدهاند و فروشندگان موبایل دست دوم از وضعیت بهتری برخوردارند. درک این وضعیت بسیار سخت نیست و دیگر تبلیغی در روزنامهها یا بیلبوردهای شهری دیده نمیشود و بزرگترین مراکز خرید و فروش موبایل پر از آگهیهایی شده که نشان از تغییر کاربری، فروش یا اجاره دارند یا دریافت سفارش را منوط به گروههای تلگرامی خود کردهاند. یک مغازه دار فعال در پاساژ علاء الدین در این رابطه گفت: نزدیک به ۲۰ روزی است که اصلا گوشی نو خرید و فروش نکرده ایم و بیشتر مشتریان به دلیل گران بودن گوشیهای دست دوم میخواهند.
نوسانات نرخ ارز بازار بسیاری از تلفن های همراه از رده خارج را بار دیگر داغ کرده و با قیمت های بالایی به فروش می رسند. به طور معمول با عرضه مدلهای به روزتر از تلفن همراه، سایر مدلهای قدیمی با افت قیمت مواجه میشوند، رویهای که طی دو سال گذشته خلاف این قاعده را تایید میکند. با جهش قیمت ارز در سال ۹۶ قیمت بسیاری از کالا و خدمات رشد شتابانی کرد، این افزایش قیمت به بازار لوازم برقی به ویژه تلفن همراه نیز تسری پیدا کرد به گونهای که بسیاری از مدلهای قدیمی و از رده خارج تلفن همراه با قیمت گزافی به فروش میرسد.
این افزایش قیمت ناشی از جهش ارزی در حالی صورت میگیرد که در دی ماه امسال نزدیک به یک میلیون و ۶۰۰ هزار تلفن همراه وارد کشور شد با این وجود قیمت این کالا تغییر چندانی نداشته است. محمدرضا عالیان سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل با اشاره به قیمت گذاری تلفن همراه در کشور اظهار کرد: قیمت تلفن همراه تابعی از قیمت ارز است و با نوسانات نرخ ارز شاهد بالا و پایین شدن قیمت این کالای استراتژیک هستیم.
سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی در عدم کاهش قیمت تلفن همراه که مدل جدیدتر آن به بازار آمده همین نوسانات نرخ ارز است، در برخی از فصول سال تولیدکنندگان تلفن همراه برای فروش مدلهای پایینتر اقدام به ارائه تخفیف برای فروش محصول میکنند. وی افزود: به دلیل تحریمهای بین المللی، امکان خرید کالا به صورت مستقیم از نمایندگی وجود ندارد به همین دلیل بسیاری از تخفیفها و گارانتیهای تعویض شامل خریدهای ایران نمیشود. عالیان بیان کرد: برخی از فروشندگان ایرانی برای افزایش سهم خود از فروش تلفن همراه اقدام به ارائه خدماتی از قبیل تعویض تلفن همراه تا یک هفته میکنند که این موضوع ارتباطی به کارخانه تولید تلفن همراه ندارد.
کسی متقاضی خرید گوشی آک بند نیست
مهدی محبی، رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی
افزایش شدید قیمت گوشی های موبایل و همچنین بی نداشتن گارانتی معتبر این محصولات باعث شده که هم خریدار و هم فروشنده متضرر باشند. در حال حاضر خیلی از فروشنده های سابق موبایل به فکر انتقال سرمایه به کشورهای همسایه هستند. یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود مردم تمایل بیشتری نسبت به خرید گوشی دست دوم از خود نشان دهند، تعمیر راحت تر این محصولات در سال های اخیر است. در حال حاضر می توان به راحتی باتری یک دستگاه و حتی نمایشگر آن را با هزینه ای مناسب تعویض کرد، البته دسترسی به قطعات داخلی دستگاه ها در سال های اخیر سختتر شده است.
با توجه به مشکلات فراوانی که در بازار تلفن همراه وجود دارد بسیاری از فروشندگان ناچار به تغییر شغل و یا روی آوردن به تعمیرات و یا فروش موبایل های دست دوم شده اند. بسیاری حرکت به سمت بازار دست دوم موبایل را به صرفه دانسته و بسیاری از موبایلفروشان تبدیل به تعمیر کار یا تعویض کار این صنف شدهاند چراکه فروشندگان موبایل دست دوم از وضعیت بهتری برخوردارند.
در شرایطی قرار داریم که فروشندگان موبایل از کاهش درآمد خود ناشی از گرانی ها، گلایهمند هستند چراکه فروش آنها اُفت پیدا کرده است. به طور مثال اگر این افراد در گذشته ماهانه میتوانستند ۴۰ گوشی همراه به فروش رسانند حال این تعداد به شدت کاهش پیدا کرده است. به دلیل گرانی گوشیهای همراه تمایل مردم به خرید موبایل دست دوم افزایش پیدا کرده که این امر نه تنها مصرف کننده را تحت تاثیر قرار میدهد بلکه تهدیدی نیز برای فروشندگان موبایل محسوب میشود چراکه کشش تقاضا محدود است و مردم تا رده قیمتی مشخصی به دنبال خرید هستند.