به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از اتاق ایران،رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با اشاره به پرشماری تشکلهای اقتصاد و موازی کاریهای احتمالی آنها، گفت: فهرست تمامی تشکلهای اقتصادی کشور احصاء شده و پیشنهاد ادغام تشکلهای موازی و ایجاد ساختار تشکلی در برخی عرصهها آماده شده است و تا دو ماه دیگر به مجلس ارائه خواهم شد.
غلامحسین شافعی در نشست کمیسیون کشاورزی و آب اتاق مشهد که با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس برگزار شد، افزود: مجلس شورای اسلامی در ماده ۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، ساماندهی تشکلهای اقتصادی را وظیفه اتاق ایران تعیین کرده و اتاق باید طبق قانون تشکلهای موازی را در هم ادغام کند، خلأهای احتمالی را جبران و در صورت نیاز تشکلهای جدید ایجاد نماید تا هماهنگی لازم حاصل شود.
او ایجاد تشکلهای متعدد از سوی مراکز مختلف حتی وزارتخانهها را یکی از مشکلات حوزه تشکلها دانست و تصریح کرد: مراکز متعددی در کشور هستند که تشکل ایجاد میکنند، حتی وزارتخانههایی مثل کشور، کار، صنعت و کشاورزی هم در حال ایجاد تشکل هستند، درحالیکه وظیفه دولت ایجاد تشکل نیست و مجلس باید راهحلی برای این موضوع پیدا کند.
رئیس اتاق مشهد گفت: هدف از ایجاد یک تشکل، گرد هم آمدن عدهای خاص در قالب یک گروه و پس از احساس نیاز است اما از تشکلهایی که دولت ایجاد میکند، گاهی استفاده ابزاری صورت میگیرد. این امر تضادی را رقم میزند، درحالیکه تأکید ما این است که تشکلهای اقتصادی باید از بطن بخش خصوصی شکل بگیرند.
شافعی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به مشکلات فراوانی که پیش روی فعالان اقتصادی است، گفت: فعالان اقتصادی هر شب در حالی سر بر بالین میگذارند که میدانند فردا یک غافلگیری جدید انتظار آنها را میکشد. یک تصمیم، ابلاغیه یا دستورالعمل که مسیر فعالیت آنها را دستخوش تغییر میکند و در چنین شرایطی فعالیت اقتصادی بسیار دشوار است.
او در ادامه از اعضای کمیسیونهای اتاقهای استانی خواست مشکلات و مسائل را بهخوبی رصد کنند و با توجه به مسائل هر استان، به برنامهریزی و اولویتبندی اقدامات بپردازند.
شافعی گفت: کمیسیونهای تخصصی اتاقها، نمیتوانند همه مشکلات کشور را حلوفصل کنند. برای افزایش بهرهوری و ایجاد یک خروجی مؤثر، از آنها درخواست کردهایم تا چند مشکل خاص را در اولویت قرار داده و راهکارهای رفع آن را تا مرحله تحقق پیش ببرند. این رویه، خروجی کارآمدتری را ایجاد خواهد کرد.
او در واکنش به بخشی از صحبتهای رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس مبنی بر اینکه بخش کشاورزی وزن لازم را در اتاق بازرگانی پیدا نکرده، تصریح کرد: این را قبول دارم که اتاق در مورد بخش کشاورزی دچار ضعفهایی است چراکه سالهای سال به مسئولیت خودش در این زمینه عمل نکرده و حال در جبران مافات باید سرعت عمل بیشتری داشته باشد.
رئیس اتاق ایران یادآور شد: البته در حال حاضر در اتاق بازرگانی علاوه بر کمیسیون کشاورزی، دفتر تخصصی این حوزه نیز فعال شده تا پیشبرد سریعتر این بخش را دنبال کند. این در حالی است که سایر بخشها دفتر تخصصی ندارند. در اتاق ایران نیز مرکز مطالعات راهبردی آب و کشاورزی را تشکیل دادیم تا در حوزه آب جبران مافات کرده باشیم. تأکید ما نیز سرعت دهی به امور در بخش کشاورزی اتاق است تا به نقطه مطلوب برسیم.
شافعی از فراهم کردن زمینهای برای حضور کشاورزان واقعی در اتاق بهعنوان یکی از مسائل مورد تأکید در پارلمان بخش خصوصی نام برد و گفت: در این زمینه دچار مشکل آییننامهای هستیم که باید آن را حل کنیم و آییننامه ویژهای برای حضور کشاورزان داشته باشیم و در واقع به دنبال تسهیل شرایط ورود و عضویت کشاورزان در اتاق هستیم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با استقبال از پیشنهاد رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس مبنی بر تشکیل جلسهای بین کمیسیونهای کشاورزی اتاقهای سراسر کشور با ساختار متناظر آن در مجلس، این پیشنهاد را معقول دانست و افزود: حداکثر ظرف دو ماه آینده این جلسه سراسری را با نظر آقای کیخا مطرح خواهیم کرد و اتاق مشهد هم آماده میزبانی این برنامه را دارد.
او در بخش دیگری از سخنانش بر لزوم جلوگیری از ورود به مسائل سیاسی توسط تشکلهای اقتصادی تأکید و تصریح کرد: ما تشکل اقتصادی هستیم و ورود ما به مسائل سیاسی یعنی نابودی تشکل و اهداف مورد نظر آن. وظیفه اصلی اتاق مشورت دادن به قوای سهگانه است.
شافعی بخش کشاورزی را یکی از مزیتهای کشور برای ورود به رقابت جهانی خواند و گفت: هیچ بخشی بهاندازه کشاورزی نمیتواند در اقتصاد مقاومتی مؤثر باشد اما در بسیاری از مواقع این بخش مظلوم واقع شده و باید تلاش کنیم که این وضعیت تغییر کند.
تشکلهای کشاورزی، صدای مطالبهگر کشاورزان باشند
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مجلس نیز در این نشست با تأکید بر اهمیت مطالبه گری در بخش کشاورزی گفت: از انجمنها، خانهها و نظامهای تخصصی در بخش کشاورزی انتظار داریم تا به معنای واقعی صدای کشاورز باشند و در موضوعات مرتبط با این حوزه در سطح ملی، اعلام موضع کرده و مطالبه گری نمایند. این صدا در حال حاضر ضعیف است و این رویه جای گلایه دارد.
احمدعلی کیخا افزود: در مجلس هشتم عدهای از نمایندگان و برخی از بیرون مجلس با توجه به احساس نیاز در کشور به دنبال تأسیس اتاق کشاورزی بهصورت مستقل بودند؛ اما ریاست وقت اتاق ایران در آن برهه پیشنهاد کرد تا بهجای شکلگیری ساختار مستقل که نیازمند صرف زمان طولانی بود، بخش کشاورزی به ساختار اتاق بازرگانی اضافه شود که در آن مقطع، این مسئله موردپذیرش قرار گرفت اما امروز میبینیم هنوز سهم و اثری که این بخش در سیاستگذاریهای اتاق دارد، در نقطه مطلوب آن نیست.
او تأکید کرد: یکی از اقدامات اتاق باید این باشد که کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست بهصورت یکپارچه در عنوان این کمیسیون پارلمان بخش خصوصی دیده شود چون ساختار متناظر آن در مجلس فعال است.
این نماینده مجلس، با تأکید بر اهمیت آغاز فعالیت کمیسیونهای کشاورزی در دوره نهم اتاقهای سراسر کشور، از اتاق ایران خواست تا با ایجاد دبیرخانهای برای این کمیسیونها، این دبیرخانه را با کمیسیون کشاورزی مجلس مرتبط کند.
او همچنین اعلام آمادگی کرد: نشستی میان روسای کمیسیونهای کشاورزی اتاق ایران با کمیسیون متناظر آن در مجلس و حتی با حضور رئیس قوه مقننه برگزار شود و عنوان کرد: به دنبال این هستیم که این موضوع در کشور جا بیافتد که در کنار مجلس، در پارلمان بخش خصوصی همچنین کمیسیونی هست و حرفهایی برای گفتن دارد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه رویکرد کشور در امر توسعه کشاورزی در سنوات گذشته اشتباه بوده است، گفت: در سالهای گذشته بدون آنکه در عرصه بازار، تبدیل و فرآوری محصولات کشاورزی اقدام مؤثر و بلندمدتی صورت بگیرد، بخش عمده مالی در بخش آبوخاک صرف شده و طبیعتاً امروز باید جبران مافات کنیم و به فکر بهبود بازار باشیم.
کیخا خاطرنشان کرد: برای قریب به ۴۰ سال نرخ ارز بهصورت تصنعی پایین نگه داشته شد و این امر عاملی بود که فعالیتهای کشاورزی را از جنبه انتفاع و وجه اقتصادی بودن خارج کرد. امروز اتاق بازرگانی باید با تعریف بازارهای جدید و هدایت کشاورزان و تولیدکنندگان، این مسیر را به شکل بهتری راهبری کند.
او استخراج لیست اسامی اتاقهای مشترک ایران با سایر کشورها برای بررسی اهداف آنها در بخش کشاورزی و اقداماتی که برای شناسایی بازارهای هدف بخش کشاورزی صورت میدهند را ضروری خواند و گفت: حاضریم ظرفیت مجلس را در خدمت این تشکلها قرار دهیم تا خروجی مطلوبی در این عرصه حاصل شود.
کیخا تأکید کرد: روسای کمیسیونهای کشاورزی باید در سطح ملی با توجه به سند چشمانداز توسعه، اسناد بالادستی و برنامه ششم، مجموعهای از سیاستها و خطمشی اتاق را مشخص کنند تا همه کمیسیونهای کشاورزی اتاق در سطح کشور در آن چارچوب کار کنند.