صفحه اصلی / اسلایدر / بحران در کمین منابع ارزی
بحران در کمین منابع ارزی

«کسب و کار» اتلاف منابع ارزی با تداوم سیاست توزیع ارز ترجیحی را بررسی می‌کند

بحران در کمین منابع ارزی

به گزارش کسب و کار نیوز، افزایش واردات کالای اساسی از جمله خبرهای خوبی بود که وزیر اقتصاد چندی پیش به مردم داد. اما مسئله این است که افزایش واردات کالای اساسی باعث افزایش تقاضای ارزی می‌شود و این موضوع با سیاست‌های بانک مرکزی در مهار نرخ ارز و همچنین سیاست رونق تولید که سعی در مهار واردات دارد، در تناقض است. کارشناسان معتقدند افزایش واردات کالای اساسی با تکیه بر ارزهای دولتی بیش از همه بحران ارزی کنونی اقتصاد را تشدید خواهد کرد و به هدر رفت منابع ارزی دامن خواهد زد و همین امر موجب شده خیلی‌ها از بخش خصوصی گرفته تا نمایندگان مجلس خواستار توقف توزیع ارز دولتی از دولت باشند. اما طبق آنچه در ظاهر امر پیداست، دولت هنوز برنامه‌ای برای توقف توزیع ارز دولتی ندارد. هر چند حذف برخی از کالای اساسی از لیست دریافت کنندگان ارزی می‌تواند، شروعی برای حذف ارز ترجیحی باشد.

ثمانه نادری

به گزارش کسب و کار نیوز، به گفته وزیر اقتصاد در سه‌ ماهه نخست سال ۹۸ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته واردات کالاهای اساسی رشد قابل‌توجهی داشته و در برخی از اقلام بیش از ۲ برابر واردات صورت گرفته است.
طبق گزارش‌های موجود اما افزایش واردات کالای اساسی آن هم با ارز دولتی، باعث کمبود منابع ارزی خواهد شد. و از یک طرف دیگر عرصه را برای رقابت کالای تولید داخل که هزینه تمام شده آنها به شدت بالا رفته است، تنگ می کند.
احتمال کمبود منابع ارزی در صورت ادامه سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی
در همین رابطهمرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد:سیاست اعطای ارز ارزان قیمت به کالاهای اساسی و سیاست‌هایی از این قبیل که موجب هدر رفت منابع ارزی کشور می‌شود، می‌تواند مجددا کشور را دچار کمبود منابع ارزی کرده و نوسان شدید نرخ ارز را در پی داشته باشد.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی با عنوان «برنامه اداره کشور بدون نفت» تاکید کرد خلع سلاح طرف مقابل از بازی تسلیحاتی سازی نفت علیه کشورمان راه اصلی پیروزی در نبرد تحریمی و فرصتی بزرگ برای اصلاح ساختار اقتصاد ایران است.

در بخشی از گزارش بازوی کارشناسی مجلس درباره ملاحظات و نکات مرتبط با عملیات بودجه آمده است: «نوسانات نرخ ارز که از عوامل بسیار اثرگذار بر نرخ تورم خواهد بود نیز به شدت تحت تأثیر سیاست‌گذاری‌ها قرار دارد. سیاست اعطای ارز ارزان قیمت به کالاهای اساسی و سیاست‌هایی از این قبیل که موجب هدر رفت منابع ارزی کشور می‌شود، می‌تواند مجددا کشور را دچار کمبود منابع ارزی کرده و مانند شهریور سال گذشته نوسان شدید نرخ ارز را در پی داشته باشد. اصلاح در نرخ ارز و سیاست ارزی باید از اولویت‌های سیاست‌گذاری در سال ۱۳۹۸ باشد».

در بخش دیگری از گزارش این مرکز پژوهشی درباره ملاحظات و نکات مرتبط با عملیات مرتبط با تراز پرداخت‌ها آمده است: «در کنار کارکرد نفت به عنوان درآمد ریالی برای دولت و نیز تعادل بخشی به تراز پرداخت ها، درآمد ارزی حاصل از صادرات نفت ابزاری در دست حاکمیت برای اعطای یارانه به صورت اختصاص ارز ترجیحی به واردات کالاهای اساسی به ویژه در سال گذشته بوده است. دولت به اتکای ارز حاصل از صادرات اقدام به تأمین ارز کالاهای اساسی به قیمت‌های ترجیحی می‌کرد و لذا صفر شدن درآمدهای نفتی این اقدام را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. البته بررسی های کارشناسی این مرکز حاکی از عدم موثر بودن این سیاست برای ثبات بخشی به قیمت کالاهای نهایی برای مصرف کننده بوده است».

همچنین مطالعه کنید:

تولید حداکثری گاز برای عبور از زمستان

به گزارش کسب و کار نیوز، محسن پاک‌نژاد وزیر نفت عصر (چهارشنبه، ۱۲ دی) در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.