مصطفی حاجی آقائی کشتلی که در نمایشگاه گلفود ۲۰۱۹ در دبی شرکت کرده است در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: برای جراحی های اقتصادی باید برنامه ریزی، استفاده از نگاه و تجربیات خبرگان اقتصادی، بررسی فرصتها و تهدیدها، نگاه جامع و آینده نگر در نظر گرفته شود.
حاجی آقایی به بخشنامه اخیر گمرک ایران در رابطه با ممنوعیت صادرات مرغ تا پایان ماه مبارک رمضان اشاره کرد و افزود: بی شک، این امر حتی در زمان کوتاه، موجب ضربات مهلک به صنایع و بخصوص اشتغال زایی می شود چرا که مجوز صادرات مرغ تنها برای چهار دهم درصد کل تولیدات کشور است که رقمی بی نهایت ناچیز بوده و آثاری در بازار برای کنترل قیمت ایجاد نخواهد کرد.
وی در ادامه اضافه کرد: شرکتی که پس از سالها مطالعه و سرمایه گذاری، مشتریان اروپایی جذب کرده و هزاران دلار در نمایشگاه های خارجی با آخرین متدلوژی برندینگ و بازاریابی سرمایه گذاری کرده است اکنون پس از صدور این بخشنامه که ناشی از عدم کارایی مدیران مربوطه است، چگونه خود را در بازار بین المللی حفظ کند.
مدیر امور بین الملل دانشگاه علم و فناوری مازندران از دیگر معایب این بخشنامه سخن گفت و اظهار کرد: چنانچه مشتری خارجی منبع تامین خود را عوض کند دیگر سراغ گزینه قبلی نخواهد رفت و این به معنای پایان اشتغال در بلندمدت، پایان ورود ارز و همچنین ورشکستگی صاحبان صنایع تخصصی و مادر در این حوزه بوده که محصول تصمیمات غلط مشابه سالهای گذشته است.
حاجی آقایی با اشاره به اینکه کشورهای همسایه و مجاور ایران، مرغ را از برزیل، روسیه و اوکراین تامین میکنند، تاکید کرد: این فرصتی مقتضی است تا با تولید و صادرات مرغ، نه تنها مصرف داخل تامین شود، بلکه کل بازار منطقه در اختیار ایران قرار گرفته و موجبات اشتغال و نشاط اقتصادی در این حوزه برای کشورمان بوجود آید.
عضو انجمن صنایع غذایی و دارویی استان مازندران، پیامدهای ناشی از صادرات نکردن مرغ را گسترده توصیف و تصریح کرد: این تصمیم منجر به افزایش قیمت مرغ در ماه های آتی خواهد شد چرا که هزینه های صادرات از دست رفته، بر بروی قیمت تمام شده تاثیر گذاشته و در کنار آن نیز باعث کاهش ظرفیت و کیفیت تولید و نیز ناامیدی تولیدکننده از ناامنی تصمیمات اقتصادی می گردد.
وی در ادامه افزود: حضور نداشتن صنایع غذایی کشور در بازارهای بین المللی تا سالیان طولانی و اوضاع نابسامان وضعیت اشتغال کشور که خروجی یک فرایند مملو از تصمیمات اشتباه اقتصادی است نه تنها موجبات فلج کردن صنعت مرغ در کشور را فرآهم آورده بلکه آتش این بی تدبیری، دامن دیگر صنایع غذایی و غیر غذایی را خواهد گرفت و بازار منطقه را از دست خواهیم داد.
حاجی آقایی بر صحت انجام وظایف وزارتخانه های اقتصادی در جلوگیری از قاچاق، تامین مناسب و حمایت از تولیدکنندگان برتر و شایسته تاکید کرد و افزود: بهتر است به جای تصمیمات خلق الساعه، ضمن کنترل قاچاق کالاهای غذایی، کانال صادرات کشور برای هیچ نوع محصول غذایی و غیرامنیتی بسته نشده و نیز به تولید کنندگان برتر برای ایجاد رقابت، مجوز صادرات در مواقع بحرانی داده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و فناوری مازندران با اشاره به اینکه نباید چوب گرانفروشی دلالان را تولیدکنندگان بخورند خاطرنشان کرد: شایسته است که عدم توانایی کنترل بازار را با تصمیماتی این چنینی، توجیه نکنیم.
حاجی آقایی، صادرات بر مبنای ذائقه مشتری را خواستار شد و تاکید کرد: بالهای مرغ صادراتی را قطع نکنیم، در عوض به مرغهای مرغوب، پرواز را بیاموزیم تا اقتصاد این صنعت به اوج برسد و همگان از کیفیت و قیمت رقابتی آن در سطح بین المللی بهره مند شوند.
بیست و چهارمین دوره نمایشگاه گلفود از تاریخ ۱۷ تا ۲۱ فوریه ۲۰۱۹ (۲۸ بهمن تا ۲ اسفند ۱۳۹۷) در مرکز تجارت جهانی شهر بندری توریستی دبی برقرار بوده و یک نمایشگاه صنایع غذایی در ۴ شاخه مختلف مواد غذایی، انواع نوشیدنیها، هتل داری، رستوران و کافه داری است که در آنجا محصولات و نوآوری های کشورهای شرکت کننده در معرض دید عموم قرار میگیرد اما متاسفانه محصولات ایران و به ویژه مازندران به دلیل چرخه معیوب صادراتی در این فستیوال بزرگ جهانی دیده نشد و بازار مناسبی پیدا نکرد.
گفت و گو از سیدنوید ساداتی، خبرنگار ایسنا
انتهای پیام