رحمان قهرمانپور گفت: در بحث SPV در هفته گذشته دو ابهام به وجود آمد اول اینکه ابتدا اعلام شد در شورای وزیران اروپا بر سر این مساله به تفاهم نرسیدهاند و بعد از سوی منابعی در ایران و وزیر خارجه فرانسه خبر داده شد که هفته جاری SPV اعلام خواهد شد، بنابراین چندان نمیتوانیم بگوییم واقعا این مساله به زودی اعلام میشود یا خیر.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، وی گفت: همچنین در اینکه SPV، همه ابعاد و کالاها را در بر میگیرد یا فقط HSPV یا کالاهایی که بعد انسانی و حیاتی دارند هنوز ابهام است. ایران نمیخواهد این ساز و کار صرفا منوط به این نوع کالاها باشد. همچنین ایران نمیخواهد آزادی عملش در این ساز و کار برای برداشتهای مالی و نقل و انتقال پول محدود باشد. ایران میخواهد هرچه وارد کانال میشود به طور دلخواه برداشت کند، این در حالی است که برخی مقامات آمریکایی و اروپایی معتقدند اگر این اختیار به ایران داده شود نگرانیهایی به وجود میآید و به نظر میرسد این اختلاف نظر همچنان به قوت خود باقی است و رفع نشده است.
این کارشناس مسایل بینالملل با اشاره به شرایط فعلی منطقهای، بینالمللی و داخلی گفت: در این شرایط هر اقدامی با ریسک و هزینه بالا مواجه خواهد بود بنا بر این باید به دقت رفتار کرد. ایران اکنون در سه جبهه خروج آمریکا از برجام و فشارهای داخلی متاثر از آن، بازگشت تحریمها و FATF و لوایح مربوط به آن در کشاکش داخلی و خارجی است و به نظرم در چند هفته گذشته نسبت به این مسایل و بهبود شرایط ناامیدی بیشتر شده است با این حال باید منتظر بود و دید چه اتفاقی میافتد.
قهرمانپور با اشاره با اظهارات علی اکبر صالحی در هفته گذشته مبنی بر آمادگی ایران برای بازگشت به فعالیتهای هستهای در کوتاهترین زمان گفت: این اظهارات نشان میدهد که ماندن ایران در برجام قطعی نیست و این گونه نیست که ایران در هر شرایطی به اجرای این توافق ادامه دهد و کاملا شرایط را در دست ارزیابی و کنترل دارد.
وی درباره انتظار و امید مردم به SPV و بهبود شرایط با اعلام و اجرای آن تصریح کرد: برداشت من این است که با توجه به شرایط ایجاد شده پس از برجام، SPV در بخش عمومی جامعه تاثیری که خروج آمریکا از برجام گذاشت و افکار عمومی را متاثر کرد، نخواهد داشت.
این کارشناس مسایل بین الملل در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه با این مساله موافقید که اروپا منتظر نظر و موافقت آمریکا با SPV برای اعلام و اجرایش است؟ گفت: صحبتی که آقای علی ماجدی سفیر سابق ایران در آلمان در اینباره داشتند، حتما درست است اما به نظر من علاوه بر این مساله، مسایلی از جمله تصویب CFT و پذیرش FATF از سوی ایران مهم است. معتقدم برای اجرایی کردن مکانیسم مالی میان ایران و اروپا، نیاز است تا این لوایح چهارگانه به تصویب رسیده و اجرایی شود، در غیر این صورت شرکتها و موسسات کوچک هم نمیتوانند با ایران وارد تعامل شوند، بنابراین موافقت آمریکا با این مکانیسم تنها فاکتور تاخیر در اعلام و اجرای SPV نیست.
انتهای پیام