احسان آخانی در گفتوگو با ایسنا، بیان کرد: در شهرستان اراک ۳۰۲ رشته قنات وجود دارد که از این تعداد ۱۷۰ رشته فعال است، در گذشته دبی قنوات ۱۳۶ میلیون مترمکعب بوده که امروز ۵۳ میلیون مترمکعب دبی دارد و در واقع شاهد کاهش ۸۳ میلیون مترمکعبی دبی آب قنوات شهرستان اراک هستیم.
وی دلایل این کاهش دبی را خشکسالی، کاهش بارندگیها، برداشتهای بیرویه، تصرف حریمهای قنوات دانست و گفت: کاهش دبی آب قنوات نسبت به بلند مدت ۱۷ درصد است که شاید کاهش بالایی نباشد، اما ارزش نگاهداشت این قنوات در حدی است که کمترین میزان کاهش نیز اثرات خاص خود را به همراه دارد.
وی با تاکید بر مرمت قنوات فعال اراک که ۵۳ میلیون مترمکعب دبی دارند، افزود: برای احیا و مرمت این تعداد قنات فعال و حفظ حجم دبی آب ۱۷ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
آخانی تصریح کرد: اعتبار در نظر گرفته شده از منابع استانی در سال جاری برای احیا و لایروبی قنوات شهرستان اراک ۴۲۲ میلیون تومان بوده که تاکنون ۲۴۵ میلیون تومان آن تخصیص یافته است و این عملکرد نشان میدهد برای حفظ ۵۳ میلیون مترمکعب دبی آب قنوات فعال اراک به عنوان یک منبع پایدار توجهی جدی وجود ندارد، در حالی که لازم است مجموعه استان به قنوات به عنوان یک منبع و سازه پایدار آب نگاه ویژهای داشته باشند که حفظ و مرمت آن هزینه بالایی به همراه ندارد.
وی با اشاره به عواقب از بین رفتن این ۳۰۲ رشته قنات در شهرستان اراک بیان کرد: اگر این قنوات از بین برود وزارت نیرو موظف است طبق قانون توزیع عادلانه آب مجوز حفر چاه بدهد و این امر قطعا معضلاتی همچون اضافه برداشت، جابجایی، تبعات اجتماعی و … را به دنبال دارد در حالی که امروز میتوان این عواقب را تحت کنترل درآورد.
این فعال حوزه آب گفت: در شهرستان اراک با هماهنگی امور آب، منابع طبیعی، محیط زیست و جهاد کشاورزی در منطقه قرهکهریز قنوات را تا شعاع ۲۰ کیلومتری از اراک بازدید و لولهگذاری برخی از بندهای خاکی اصلاح شد که تاثیر بسیار در حفظ منابع آب و احیای این سازههای پایدار آبی دارد و باید این روند با توجه به شرایط کنونی با جدیت دنبال شود.
انتهای پیام