ثمانه نادری
به گزارش کسب و کار نیوز، رئیس کل بانک مرکزی با ثبت سفارش و ترخیص خودروهای وارداتی که دارای قبض انبار هستند، بدون انتقال ارز مخالفت کرده است. این در حالیست که وزیر صنعت مجوز ترخیص به این خودروها را داده و گفته از این پس طبق بخشنامه اخیر دولت ثبت سفارش خودرو ممنوع بوده و ثبت سفارشهای قبلی هم “کن لم یکن” شده است.
اما وزیر صنعت در حالی از اجازه ترخیص خودروهایی که در گمرک مانده اند خبر می دهد که قرار است با اصلاح مصوبه اخیر دولت، خودروهایی که بعد از ۱۶ مرداد وارد شده اند مشمول این بخشنامه نشوند و ظاهرا وزیر صنعت از تصمیم دولت برای این اصلاحیه اطلاعی ندارد.
موضوع ترخیص خودروهای خارجی که چندین ماه در گمرک دپو شده به یک چالش جدید مبدل شده است. از یک طرف به دلیل ثبت سفارشهای جعلیای که برخی از واردکنندگان این خودروها دارند، اعطای مجوز به آنها دردسر ساز شده و از سوی دیگر به دلیل اختلاف نظری که مسئولان در خصوص توقیف و ترخیص این خودروها دارند، وضعیت آنها هنوز بلاتکلیف مانده است. به عبارتی در حال حاضر این خودروها علی رغم مجوزی که برای ورود به کشور دریافت کردهاند، در دوراهی واردات و یا توقف در گمرک قرار دارند. از یک طرف بانک مرکزی اعلام کرده خودروهای وارداتی بدون انتقال ارز نباید ترخیص شوند و از سویی وزیر صمت اعلام کرده که چنین اجازه ای به واردکنندگان داده شده است. اما گفته میشود با اصلاح مصوبه اخیر دولت، قرار است خودروهایی که بعد از ۱۶ مرداد وارد شده اند، مشمول این بخشنامه نشوند.
رحمانی وزیر صنعت درباره تکلیف خودروهایی که در گمرک باقی مانده اظهار داشت: به خودروهایی که در گمرک بودند اجازه ترخیص داده میشود اما ثبت جدیدی صورت نخواهد گرفت. پرونده وارد کنندگان متخلف نیز در قوه قضاییه مفتوح است و در اسرع وقت رسیدگی میشود.
طبق گزارش های موجود این در حالیست که رئیس کل بانک مرکزی نیز با ترخیص خودروهای وارداتی که دارای قبض انبار هستند، مخالفت کرده و گفته است دولت اجازه ورود بدون انتقال ارز خودروهای وارد شده به گمرکات از این تاریخ به بعد را نخواهد داد.
واردات بدون انتقال ارز موجب می شود منشا تامین ارز جهت واردات خودرو مشخص نباشد و این در حالی است که طی ماههای گذشته بانک مرکزی تمام تلاش خود را مصروف آن کرده که با حاکم کردن نظم بر بازار ارز، حساب دخل و خرج ارزی کشور را بدست بگیرد. اما مصوبه اخیر هیات وزیران که اجازه می دهد خودروهای وارداتی بدون انتقال ارز وارد کشور شوند، بهانه تازه ای برای بی نظمی در بازار ارز خواهد بود.
هیات وزیران در مصوبه ای که ۱۶ دی ماه برای ترخیص ۱۳ هزار دستگاه خودروی دپو شده در گمرکات داشت، در بند یک آن، اجازه ثبت سفارش بدون انتقال ارز این خودروهای وارداتی را داده بود.
در بند یک این مصوبه آمده بود: ثبت سفارش برای واردات خودروهای سواری (بدون رعایت سال ساخت) که تا تاریخ ابلاغ این تصویب نامه دارای قبض انبار اماکن گمرکی، مناطق آزاد تجاری-صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی می باشند، به صورت بدون انتقال ارز و از محل ارز متقاضی با اظهار منشا ارز به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بلامانع می باشد. همچنین کلیه ثبت سفارشات قبلی خودرو (اعم از بانکی و غیربانکی) لغو می شود.
موضع تازه عبدالناصر همتی در مخالفت با واردات خودروهای مذکور بدون انتقال ارز در حالی است که طی روزهای گذشته همگان انتظار داشتند وزارت صنعت هرچه زودتر با ابلاغ آیین نامه موضوع بند ۷ مصوبه هیات وزیران به گمرک، زمینه ترخیص ۱۳ هزار خودروی وارداتی دپو شده در گمرکات را فراهم کند.