پیر محمد ملازهی در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی خود از تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکا از افغانستان گفت: ترامپ از زمانی که در آمریکا روی کار آمده سیاستی را در پیش گرفته که مسائل داخلی آمریکا را در اولویت قرار داده و معتقد است ما ژاندارم دنیا نیستیم که هر جا مسالهای وجود داشت در آنجا دخالت کنیم، هزینه انسانی و مالی بپردازیم.
وی تصریح کرد: رئیس جمهور آمریکا معتقد است هر کدام از کشورها باید خودشان هزینههای امنیتشان را پرداخت کنند، لذا وقتی دستور خروج نیروها از سوریه را هم صادر کرده به دنبال همان سیاست داخلی ترامپ میباشد که در پیش گرفته است. بنابراین تصور میکنم ترامپ از توجه به مسائل داخلی کشورش، به دنبال پیروز شدن در انتخابات آینده آمریکا است و از این رو تلاش میکند با عملیاتی کردن وعدههایی که به مردم داده خود را فردی قاطع و حامی منافع ملی آمریکا نشان دهد.
این کارشناس مسائل شبه قاره خاطرنشان کرد:اما اینها تنها دلیل نیست، دلایل دیگری نیز وجود دارد، به عنوان مثال یکی از شروط طالبان برای مذاکره با آمریکا و مصالحه این است که آمریکاییها از افغانستان خارج شوند، لذا این اقدام آمریکا چراغ سبزی به طالبان است که آمادگی دارند تا در این مقطع با خروج نیروهایشان از افغانستان، تعداد آنها را کاهش دهند تا حدودی از شرطی که طالبان اعلام کرده محقق شود.
وی افزود: بنابراین، چنین تصمیمی در جهتگیریهایشان بی تاثیر نیست اما این تصور که تمام نیروهای خود را از افغانستان خارج کرده و پایگاههای نظامی خود را تعطیل کنند،به نظرم واقعبینانه نیست، زیرا آمریکا صرفا به خاطر افغانستان به این کشور نیامده، بلکه افغانستان منطقهای ژئوپلیتیک است و در ارتباط با رقبای آمریکا یعنی روسیه و چین و … قطعا موثر خواهد بود.
ملازهی یادآور شد: درواقع برای خروج کامل نیروها خیلی زود است که بتوان گفت چه اتفاقی میافتد، اما احتمالا این اتفاق نمیافتد ولی بخشی از نیروهای خود را کاهش میدهد تا زمینه را برای مذاکره جدیتر با طالبان فراهم کنند.
این کارشناس مساله شبه قاره درباره نشست گروهی از طالبان با نماینده آمریکا در امور افغانستان نیز اظهار کرد: دولت افغانستان نیز نسبت به مذاکرات ابوظبی واکنش منفی نشان داده است، البته اینها در راستای هم کار میکنند، زلمای خلیل زاد هم اعلام کرده که تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری در فروردین سال آینده راه حلی پیدا کرده و مقدمات برای آشتی ملی در افغانسان فراهم شود.
وی ابراز کرد: اما مساله دیگر این است که آیا طالبان واقعا آمادگی دارد که با دولت افغانستان وارد مذاکره شود یا اینکه همچنان مواضع خود را حفظ میکند و معتقد است که با آمریکا باید به تفاهم برسند، در هر حال احتمال اینکه در یک مقطعی طالبان بتواند مواضع خود را تعدیل کند و یا آمریکاییها هم اینکار را انجام دهند، وجود دارد.
ملازهی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین، میز مذاکره میز بده بستان است، اینکه همه انتظارات آمریکا یا طالبان برآورده شود، تا حدودی امکان پذیر نیست اما طرفین باید در جاهایی کوتاه بیایند تا راهی پیدا شود.
انتهای پیام