رامین مهمانپرست در گفتوگو با ایسنا، در مورد اعتراضات اخیر در فرانسه معروف به “جلیقه زردها” و تفاوت این دوره از اعتراضات با اعتراضات پیشین در این کشور، اظهار کرد: اعتراضاتی که در یک ماهه اخیر در فرانسه رخ داده است، مقداری متفاوت از اعتراضاتی است که پیش از این در سالهای گذشته در این کشور انجام شده است. در این دوره شبکههای اجتماعی در پیشبرد اعتراضات و تشویق مردم برای حضور در صحنه اعتراضات به نوعی نقش اصلی را ایفا میکنند، البته در کنار آن برخی از احزاب و تشکلهای سیاسی نیز نقشآفرینی کردهاند، ولی هیچ کدام نمیتوانند خود را متولی این حرکت بنامند.
این دیپلمات کشورمان با اشاره به اینکه «تصمیم دولت فرانسه مبنی بر افزایش مالیات بر قیمت سوخت منجر به آغاز این اعتراضات شد»، افزود: نرخ سوخت در فرانسه بسیار بالا است و این باعث فشار بر اقشار کم درآمد و همچنین قشر متوسط که در حاشیه شهرها و روستاها زندگی میکنند، شده است.
وی با بیان اینکه «در اعتراضات اخیر در فرانسه اقشار مختلف مردم حضور پیدا کردهاند و در حال حاضر آنها به نبود عدالت اجتماعی در این کشور معترض هستند»، گفت: این اعتراضات ریشه در گذشته داشته، ولی افزایش مالیات بر قیمت سوخت جرقهای بود که باعث شد این اعتراضات سر باز کند.
مهمانپرست با اشاره به نحوه برخورد پلیس فرانسه با معترضان و بازداشت تعدادی از شرکت کنندگان در این اعتراضات، ادامه داد: با توجه به ادامه دار شدن این وضعیت آقای مکرون چارهای جز این ندارد که با معترضان مذاکره کند و برای ایجاد رفاه اجتماعی در این کشور اقدامات جدیدی را انجام دهد.
وی با بیان اینکه «کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا در حال حاضر با بحرانهای مختلفی روبرو هستند که از جمله این بحرانها ، رشد جریانهای افراطی و ملیگرا در برخی از این کشورها است»، خاطرنشان کرد: در همین چارچوب در طی ماههای اخیر شاهد این بودیم که موج ملیگرایی در کشورهایی همچون لهستان، مجارستان، ایتالیا، اسپانیا و … رشد نسبتا چشم گیری پیدا کرده و نیروهای گریز از اتحادیه اروپا در این کشورها در حال تقویت شدن هستند.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه در ادامه همچنین با بیان این که نحوه تعامل آمریکا با اتحادیه اروپا و همچنین بحث برگزیت و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را از جمله دیگر مشکلات کنونی اتحادیه اروپا، است ، یادآور شد: در حال حاضر با توجه به وضعیت کنونی اتحادیه اروپا ، کشورهای فرانسه و آلمان به گونهای مدعی رهبری این اتحادیه هستند و در همین چارچوب دولتمردان فرانسوی بدون ایجاد زمینه سازی لازم و برخورداری از حمایت مردمی دست به انجام اصلاحاتی در این کشور زدند که این موضوع منجر به اعتراضات کنونی شده است . چنان که همان طور اشاره شد علیرغم این که دولت فرانسه مصوبه خود مبنی بر افزایش مالیات بر قیمت سوخت را به صورت موقت تعلیق کرد، معترضان هم چنان در خیابانها حضور دارند و شعارهای آنها به سمت بر کناری مکرون، رییسجمهوری فرانسه سوق داده شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این امکان وجود دارد که گروههای افراطی و ملیگرا در اروپا از این اعتراضات به نفع خود بهرهبرداری کند؟ گفت: این طبیعی است که آنها تلاش کنند که رهبری این اعتراضات را در دست بگیرند و در راستای منافع خود از این اعتراضات استفاده کنند.
مهمانپرست همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به این که این در طی روزهای اخیر شاهد انجام اعتراضات مشابه در کشورهای بلژیک و هلند بودهایم و آیا این امکان دارد که این اعتراضات در کل اتحادیه اروپا فراگیر شود؟ اظهارکرد: اعتراضاتی که در بلژیک و هلند صورت گرفت، در کنار نارضایتی مردم ، بیشتر جنبه نمایشی و در راستای حمایت از اعتراضات فرانسه بود. با توجه به وضعیت اتحادیه اروپا بعید میدانم که این اعتراضات گستردهتر شود و باعث ایجاد تغییرات عمده در این اتحادیه شود.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه همچنین در مورد اظهارات برخی از مقامات فرانسوی مبنی بر این که در حال بررسی هستند که آیا روسیه در پشت این اعتراضات بوده است یا خیر؟ و این که مقامات دولت مکرون از آمریکایی ها خواستهاند که در امور داخلی این کشور دخالت نکنند و با توجه به این مسائل آیا میتوان گفت کشورهای خارجی در ادامه دار کردن اعتراضات در فرانسه نقش داشتهاند، خاطرنشان کرد: به نظر نمیرسد آن چه که در این زمینه مطرح شده است خیلی با ماهیت اعتراضات در فرانسه ارتباط مستقیمی داشته باشد و فکر نمیکنم مباحثی که در این زمینه مطرح میشود ، متناسب با واقعیت باشد .
انتهای پیام