به گزارش کسب و کار نیوز، رضا داوری اردکانی، عصر دوشنبه در نشست رونمایی کتاب تازه اش به نام «خرد و توسعه»، که در کتابخانه ملی برگزار شد، گفت: این لحظهها برای من مغتنم است و استادان ذرهای را بزرگ، میبینند، من به وضعم راضی هستم و بیش از این لیاقت نداشتهام، شاید هم بیشتر از لیاقتم لطف و توجه دیدهام.
دکتر داوری ادامه داد: دوست داشتم از خرد بگویم اما از بیخردی میگویم، از این که چرا حرفهای عجیب برای ما عجیب نیست؟ دلیلش آن است که به بیهودهگوییها عادت کردهایم. ما بیهودهترین حرفها را بر زبان میآوریم و باکی هم نداریم. کاش این همه خط قرمز که وجود دارد، یکیاش این بود که یاوهگویی حدی دارد. من سعی کردم حد خودم را در یاوهگویی نگه دارم، نمیدانم موفق شدهام یا نه! اما تلاشم را کردهام.
** اعوانی: دوره حکمت تمام شده، در دوره قدرت و اراده هستیم
غلامرضا اعوانی دیگر سخنران این نشست گفت: فلسفه به تعبیر افلاطون، ویژگی مهمی دارد که همه چیز را یک جا و با هم می بیند، شده این نظر، هزار سال هم برای فیلسوف کم است. داوری اردکانی، این نگاه را دارد و تسلط او بر علوم جدید، سخت مورد نیاز است، اما شبیه به ایشان نداریم.
اعوانی افزود: در فصل اول این کتاب که توسعه است، استاد راههایی را نشان میدهند که توسعه و پیشرفت را بشناسیم. میدانیم که لفظ خرد، توسعه و پیشرفت مدرن است، پدیدهای است که در غرب به وجود آمده و باید آن را توجیه کرد.
این استاد فلسفه ادامه داد: توسعه، سیر به کمال اخلاقی نیست، نمیتوان آن را مبتنی بر تمدنهای قدیم که طولی بودند دانست. خرد پیشرفت نیز از خردهای دیگر جداست، امروز حتی معنای عقل و خرد نیز دستخوش تغییراتی شدهاند و عقل امروز، عقل افزایی است. علوم امروز نیز، علوم خاصی است، علومی که عالم را جز یا علم کمی نمیبیند.
اعوانی به خرد تسخیر عالم اشاره کرد و گفت: دوره جدید، دوره اصالت علم و حکمت نیست، دوره قدرت و اراده است. در حکمت اسلامی، قدرت و اراده تابع حرکت است، در جهان علم نیز قدرت تابع علم است. این تضاد بحران ایجاد میکند.
ادامه دارد
فراهنگ** م.ز ** ۱۴۱۸