به گزارش کسب و کار نیوز، به نوشته واشنگتن پست، دیپلماتهای مطلع از این مساله گفتهاند که دولت ترامپ در حال کنار گذاشتن طرح نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل برای برگزاری یک نشست در شورای امنیت در هفته آینده به ریاست ترامپ است که قرار بود روی ایران متمرکز باشد.
هیلی پیش از این اعلام کرد که آمریکا روی یک دستورکار برای نشست آتی شورای امنیت سازمان ملل به توافق رسیده است چراکه این کشور تا ماه سپتامبر ریاست دورهای این شورا را برعهده دارد. این اولین بار خواهد بود که دونالد ترامپ ریاست نشستی را برعهده خواهد داشت که مقامات قدرتمندترین کشورهای جهان در آن حضور خواهند داشت.
اما قرار دادن تمرکز این نشست روی ایران موجب بروز نگرانی متحدان واشنگتن شد که بر این باورند چنین موضوعی موجب ایجاد اختلافات شدید میان آمریکا، فرانسه و انگلیس بر سر توافق هستهای با ایران خواهد شد. توافقی که دونالد ترامپ در ماه مه به طور یک جانبه خود از آن را اعلام کرد.
دیگر مقامات آمریکایی نیز ابراز نگرانی کردند که براساس منشور سازمان ملل ایران میتواند در این نشست حضور داشته باشد چراکه یکی از موضوعات مورد بحث در آن خواهد بود. از این رو نگرانیها درباره ادامه اختلافات ناخوشایند میان ترامپ و نماینده ایران افزایش یافت.
ریچارد وان، یک کارشناس ارشد در اندیشکده دانشگاه سازمان ملل در این باره گفت: ترامپ (با این کار) ریسک بروز اختلاف با فرانسه و انگلیس را تشدید میکند.
بنابراین ترزا می، نخست وزیر انگلیس و امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه چارهای نخواهند داشت جز این که در شورای امنیت سازمان ملل از توافق هستهای دفاع کنند.
وی ادامه داد: تصور نمیکنم که کسی این ایده را دوست داشته باشد که رئیسجمهور (آمریکا) با دفاع شدید ترزا می و ماکرون از توافق هستهای با ایران روبرو شود. ممکن است او در چنین شرایطی بسیار عصبانی شود همانطور که در نشست ناتو و گروه ۷ از نشست خارج شد و یک نزاع دیپلماتیک ایجاد کرد.
این دیپلماتهای آگاه که خواستند نامشان فاش نشود در ادامه به واشنگتن پست گفتند که ترامپ به جای آنکه ریاست نشستی با موضوع ایران را برعهده داشته باشد، یک نشست برای بحث درباره عدم اشاعه هستهای و حق حاکمیت را اداره خواهد کرد.
به نوشته واشنگتن پست بنابراین موضوع نشست گسترده خواهد بود که به طور مشخص نام هیچ کشوری را نمیبرد. از این رو نیازی نیست که از ایران برای حضور در این جلسه دعوت به عمل آورد و احتمال ایجاد چنددستگی میان کشورهای غربی نیز کاهش مییابد.
مقامات کاخ سفید و هیات نمایندگی آمریکا در سازمان ملل تاکنون اظهارنظری درباره اینکه نشست آتی شورای امنیت قرار است روی موضوع دیگری غیر از ایران آنگونه که هیلی در ۴ سپتامبر اعلام کرده بود، متمرکز باشد، اظهارنظری نکردهاند.
هیلی در آن زمان اذعان کرد که موضوع ایران میتواند برای برخی از اعضای شورای امنیت ناخوشایند باشد اما شخصا بر این باور است که هر زمان در شورای امنیت درباره موضوعات نامطلوب بحث و رایزنی میشود نتیجه خوبی حاصل میشود.
هرچند تنها هیلی نبود که از قصد ترامپ برای ریاست بر نشست شورای امنیت با موضوع ایران سخن گفت. دیپلماتهای آمریکایی نیز در جلسات خصوصی به چند کشور خارجی اعلام کردند که ترامپ در ماه جاری قصد دارد نشست شورای امنیت با تمرکز بر ایران اداره کند.
یک سخنگوی هیات نمایندگی آمریکا در سازمان ملل اعمال تغییرات در دستورکار این نشست را ضعیف دانست و گفت که آمریکا موضوع را عوض نکرده بلکه موضوع گسترده تر شده است. به این معنی که مسائل گستردهتری قرار است مطرح شود. به همین دلیل شورای امنیت مجبور نخواهد بود ایران را برای شرکت در این جلسه دعوت کند.
سوزان ملونی، کارشناس حوزه ایران در اندیشکده بروکینگز اظهار داشت که هم ایران و هم آمریکا از اینکه نشست شورای امنیت به طور مشخص روی ایران متمرکز نباشد نفع خواهند برد.
وی تصریح کرد: مشاوران ترامپ برای اینکه او را از قرار گرفتن در چنین وضعیت ناخوشایندی بر حذر دارند به ایرانیها نیز یک مهلت دادند.
بنا بر این گزارش هفته آینده بیش از ۱۴۰ تن از رهبران جهان قرار است در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کنند.
انتهای پیام