به گزارش کسب و کار نیوز، متن این گفتوگو به شرح زیر است:
سوال: روابط تجاری اتریش و جمهوری اسلامی ایران چگونه و در چه ابعادی می باشد؟
اتریش از دیرباز یکی از شرکای اقتصادی و تجاری مهم ایران در اروپا بوده است. در دوره پس از برجام و با ترسیم چشم انداز جدیدی در افق مناسبات ایران و اتریش، گام های بلندی در عرصه همکاری های اقتصادی دو کشور نیز برداشته شد. احیای کمیسیون مشترک اقتصادی، ترسیم نقشه راه همکاری های اقتصادی و تشکیل کارگروه های فنی متعدد برای پیشبرد این همکاری ها از جمله این گام ها می باشد که زمینه را برای توسعه و تعمیق همکاری های اقتصادی دو کشور در همه زمینه ها فراهم آورده است.
در این دوره اسناد و تفاهمنامه های متعددی بین سازمان ها و وزارتخانه های دو کشور امضاء شده و تعاملات و ارتباطات خوبی شکل گرفته است که چارچوب و زیرساخت های لازم برای همکاری فیمابین را به نحو مطلوبی فراهم ساخته است. قراردادهایی نیز در حوزه های مختلف از جمله انرژی، کشاورزی، صنعتی، فناوری، حمل و نقل، گردشگری، بهداشت و بیمارستان سازی و مانند آن نیز به امضاء رسیده است که در مراحل مختلف اجرایی قرار دارند.
در همین راستا، خوشبختانه مبادلات بازرگانی بین ایران و اتریش در سال ۲۰۱۷ از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. بر اساس آمار مرکز آمار اتریش ، حجم مبادلات تجاری ایران و اتریش در سال ۲۰۱۷ بیش از ۴۲۱ میلیون یورو بوده است. از این میزان، واردات اتریش از ایران با رشدی معادل ۵ / ۱۸ درصد ۱۱۹ میلیون و ۳۴۲ هزار یورو بوده و صادرات اتریش به ایران نیز با رشد 2 / 9 درصدی ۳۰۱ میلیون و ۷۳۴ هزار یورو رسیده است. با این همه، دو کشور از ظرفیت ها و امکانات به مراتب بیش تری برای همکاری های اقتصادی برخوردارند که می تواند به افزایش حجم مبادلات در سال های آینده منجر شود.
سوال: آیا تبادلات گسترده ای در زمینه های فرهنگی و علمی نیز وجود دارد؟
تعاملات، ارتباطات و همکاری های فرهنگی، علمی و دانشگاهی یکی از برجسته ترین مختصات مناسبات ایران و اتریش را تشکیل می دهد. پیشینه کهن آشنایی مردمان دو کشور با میراث تاریحی، فرهنگی و ادبی و هنری یکدیگر و تعاملات ادبی، هنری (شعر، سینما و تئاتر و موسیقی) و همکاری های دانشگاهی، پژوهشی، کتابخانه ای، موزه ای، ورزشی و مانند آن از جمله شاخص ترین حوزههای روابط فرهنگی بین ایران و اتریش به شمار می آیند. حضور صدها پزشک، استاد دانشگاه، دانشجو، فعال اقتصادی و چهره های فرهنگی و هنری ایرانی در اتریش نیز در تعمیق مفاهمه و فهم مشترک و احترام متقابل دو ملت بزرگ ایران و اتریش تأثیرگذار بوده است.
در سال های اخیر در زمینه همکاری های دانشگاهی نیز گام های بلندی برداشته شده است. یکی از کارگروه های فعال نقشه راه روابط ایران و اتریش، کارگروه همکاری های علمی و دانشگاهی می باشد. در چارچوب این کارگروه تاکنون دو نشست مهم به ترتیب در تهران (ژانویه ۲۰۱۷ ) و وین ( ژانویه ۲۰۱۸) برگزار گردیده است. در دومین نشست مشترک همکایهای علمی و دانشگاهی ایران و اتریش که در وین برگزار شد، کمیته ای تحت عنوان Impulse Iran – Austria به ریاست مشترک جناب آقای دکتر فیشر رئیس جمهور سابق اتریش و قائم مقام وزیر علوم، فناوری و تحقیقات تشکیل و ۱۷ طرح علمی و پژوهشی مشترک بین مراکز علمی و دانشگاهی دو کشور به تصویب رسید.
امضای یادداشت تفاهم های متعدد همکاری میان دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی ایران و اتریش نشان دهنده عزم و اراده طرفین برای ارتقاء و گسترش همکاریهای علمی، دانشگاهی و تحقیقاتی دو کشور می باشد. آغاز ارائه واحدهای درسی ایرانشناسی، تاریخ و زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه وین، برگزاری همایش دیالوگ فلسفی بین ایران و اتریش و برگزاری نمایشگاه اسناد تاریخی یکصد و شصتمین سال روابط دیپلماتیک دو کشور از جمله اقدامات فرهنگی مهم دیگر در روابط دو کشور طی سال جاری بوده اند.
سوال: اتریش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد. نظر شما در این زمینه چیست؟
اتریش از دیرباز از قدرت های مهم سیاست، اقتصاد و فرهنگ قاره اروپا بوده و امروز نیز به عنوان عضو موثر اتحادیه اروپا از نقش برجسته ای در این نهاد فراملی اروپایی برخوردار است. از سوی دیگر اتریش در سال های اخیر به عنوان کنشگر و بازیگر معتبر سیاست خارجی حضور فعالی در سیاست اروپایی و بین المللی داشته است. این جایگاه اروپایی و موقعیت بین المللی اتریش را از امکانات قابل توجهی در مدیریت دوره ای اتحادیه اروپا در یکی از چالش برانگیزترین مقاطع تاریخ اروپا برخوردار ساخته است. به نظرم اتریش در این دوره که صلح و امنیت جهانی با چالش ها و بحران های متعددی مواجه می باشد می تواند نقش مثبت و سازنده ای ایفا نماید.
سوال: کشور شما با ۸۰ میلیون جمعیت بزرگترین دارنده ذخایز گاز وچهارمین دارنده ذخایر نفت در جهان است. آیا این موضوع برگ برنده ای در مذاکرات بین المللی محسوب می شود؟
ایران و ایرانیان با تاریخ و تمدن کهن از امکانات و امتیازات فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی و اقتصادی فراوانی برخوردار بوده و ایران یکی از بین المللی ترین کشورهای جهان به حساب می آید. کشور ما از حیث منابع طبیعی از جمله انرژی به ویژه نفت و گاز نیز کشوری غنی و ثروتمند محسوب می گردد. بدیهی است برخورداری از منابع غنی انرژی امتیاز مهمی در سطح بین المللی محسوب می شود. ایران در این زمینه هم یکی از کنشگران اصلی بازار و اقتصاد انرژی جهان را تشکیل می دهد.
از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران یکی از قدرت های نوظهور اقتصادی معاصر به شمار می آید و انرژی نقش مهمی در توسعه اقتصادی و تعاملات اقتصادی منطقه ای و بین المللی کشور ما ایفا می نماید. این امکان و ظرفیت، چشم انداز روشنی برای همکاری با کشورهای اروپایی نیز فراهم آورده است که نیازمند تنوع در منابع تامین انرژی خود می باشند.
سوال: همواره کشور شما متهم می شود که در مناقشات دخالت کرده، به ارسال سلاح می پردازد و از تروریست ها مانند حماس حمایت می کند. شما نسبت به این موارد چه صحبتی دارید؟
ایران به عنوان یکی از کهن ترین تمدن ها و کشورهای جهان از حضور و اعتبار و قدرت فرهنگی و معنایی و معنوی غیرقابل انکاری در مناطق پیرامونی خود برخوردار است. از این حیث، نفوذ و حضور منطقه ای ایران همواره یکی از مولفه های اصلی صلح، ثبات و امنیت منطقه بوده است. چنانچه رسانه های معتبر و بی طرف اروپایی و بین المللی به چالش های منطقه ما از منظری متمایز و بیطرفانه بنگرند، بی تردید به این نتیجه خواهند رسید که رویکردهای یک بعدی و برخی تصویرهای کلیشه ای رایج درباره سیاست های منطقه ای ایران هیچ انطباقی با واقعیت ها ندارد.
ایران در طول تاریخ طولانی خود همواره حامی ستم دیدگان منطقه و جهان بوده است. جای تاسف است که بجای تقدیر از ایران به دلیل حمایت سیاسی و معنوی از مردم مظلوم فلسطین و نمایندگان آنان که در یک فرایند انتخابات آزاد و دموکراتیک انتخاب شده اند،، از ادبیات رژیم نامشروعی در این زمینه استفاده می شود که به هیچ هنجار انسانی و بین المللی پایبند نبوده و سرزمین فلسطینی ها را به ناحق اشغال نموده و از هیچ ظلم و جنایتی در حق آنان دریغ نورزیده است.
سوال: رییس جمهور روحانی اخیرا از وین دیدار کرد. دستاوردهای سفر او چه بود؟
سفر آقای دکتر روحانی رئیس جمهور ایران به اتریش در پاسخ به سفر آقای دکتر فیشر رئیس جمهور سابق به تهران و به دعوت آقای دکتر فان در بلن رئیس جمهور اتریش انجام شد. این سفر در مقطعی با اهمیت انجام شد. از یک سو اتریش ریاست شورای اتحادیه اروپا را عهده دار شده بود و دکتر روحانی اولین مقام خارجی بود که در این دوره به اتریش سفر کرد. نکته مهم دیگر اینکه در سالگرد امضای برجام در وین این سفر انجام شد. ضمن آنکه امسال یکصد و شصتمین سالگرد تأسیس مناسبات دیپلماتیک بین ایران و اتریش بود و به همین مناسبت در حاشیه این سفر نمایشگاه و همایش اسناد تاریخ روابط دو کشور نیز در وین با حضور وزرای امور خارجه دو کشور افتتاح و برگزار شد. در دیدار آقای دکتر روحانی با آقای دکتر فان در بلن رئیس جمهور و آقای سباسیتن کورتس صدراعظم رایزنی ها و گفتگوهای بسیار سودمند و سازنده ای در زمینه موضوعات و مسائل دوجانبه، منطقه و بین المللی انجام شد. اسناد مختلفی در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و بهداشتی امضا شد. رایزنی تجار و بازرگانان و فعالان بخش خصوصی دو کشور در محل اتاق بازرگانی اتریش با حضور روسای جمهور دو کشور نیز از دیگر رویدادها و دستآوردهای مهم این سفر بود.
سوال: در مورد جنگ سوریه، کشور شما از دولت حاکم در آن کشور حمایت می کند. آیا اکنون زمان آن فرا نرسیده تا این جنگ خونین خاتمه یابد؟
جمهوری اسلامی ایران امنیت منطقه را امنیت خود می داند و برخلاف کشورهای حامی گروه های تروریستی حاضر در سوریه به دعوت دولت مرکزی این کشور و در قالب مستشاری و برای کمک به مبارزه با خشن ترین گروه های تروریستی که امنیت منطقه و جهان از جمله اروپا را با مخاطره مواجه ساخته بودند در سوریه حضور دارد. واقعیت این است که ایران همواره و از ابتدای بحران سوریه از راه حل های صلح آمیز و گفتگوهای سوری- سوری و تعیین سرنوشت این کشور از سوی مردم آن حمایت نموده است.
از ارائه طرح های صلح به سازمان ملل و جامعه بین الملل برای حل و فصل بحران سوریه تا ابتکار سه جانبه ایران ، روسیه و ترکیه یا روند آستانه جهت خاتمه بخشیدن به این جنگ خانمان سوز مثال های بارز نقش صلح آمیز ایران در این زمینه بوده اند. خوشبختانه در چارچوب روند آستانه نشست های موثر و متعددی در سطوح مختلف برای یافتن راه حلی برای کاهش آلام مردم سوریه و پایان دادن به سال ها جنگ، کشتار، آوارگی و ویرانی در این کشور برگزار شده و تاکنون دستآوردهای خوبی هم در پی داشته است. از این رو نقش جمهوری اسلامی ایران به حمایت از مردم سوریه در مبارزه با تروریسم و حفظ وحدت، استقلال و تمامیت ارضی این کشور معطوف بوده است.
سوال: همکار شما، سفیر امارات عربی متحده در مصاحبه با ما از این موضوع انتقاد کرد که ایران در جنگ یمن از شورشیان حوثی حمایت کرده و از این رو جنگ در این کشور را شعله ور می کند؟
حمله نظامی و جنگ عربستان و امارات و حامیان فرامنطقه ای آنها با مردم مظلوم یمن یکی از تراژدی های تلخ تاریخ معاصر منطقه و جهان محسوب می شود. این کشورها به موازات حمایت همه جانبه از گروه های تروریستی در سوریه و عراق، جنگی نابرابر و غیر انسانی را علیه مردم یمن به راه انداختند. حملات روزانه و مکرر به مردم بی گناه و بی دفاع یمن و بمباران های بی وقفه مراسم های عروسی ، مدارس و زنان و کودکان خردسال یمنی که جنایت های آشکار علیه بشریت محسوب می شوند، وجدان هر انسان آزاده ای را معذب می کند. این کشورها که اقدامات خشونت آمیز و جاه طلبی های منطقه ای آنها به مظهر نسل کشی، ترور، جنایت و ویرانی تبدیل شده است، با فرافکنی دروغین، ایران را که تنها به حمایت معنوی و اخلاقی و سیاسی از مردم بی پناه یمن پرداخته است، متهم می نمایند.
جای بسی تاسف است که رسانه های اروپایی که با واقعیت منطقه و یمن آشناتر هستند بجای توجه به تصویر واقعی این جنگ نابرابر و غیر انسانی در همراهی با جنگ طلبان آشکارترین نماد نقض حقوق بشر را در این کشور نادیده انگاشته و بدین سان بطور غیر مستقیم به ادامه این فجایع انسانی کمک می نمایند. دوران حمله نظامی و تلقی دیگر کشورها به عنوان حیات خلوت مدت های مدیدی است که سپری شده است. جمهوری اسلامی ایران معتقد است موضوع یمن راهکار نظامی نداشته و باید از طریق گفتگوهای سیاسی یمنی – یمنی حل و فصل شود. ایران رایزنی هایی را با طرف های مختلف از جمله اروپا درباره یمن انجام داده و امیدوار است مفری برای پایان دادن به کشتار و محاصره مردم بی دفاع این کشور و امداد رسانی و ارائه کمک های انسانی به آنان و جلوگیری از فجایع انسانی بیشتر در یمن پیدا شود.
سوال: در مورد توافق هسته ای با کشور شما در که دنیا بسیار مورد بحث است، آمریکا خروج خود را از توافق اعلام کرد و کشورهای دیگر مانند اتحادیه اروپا، چین و روسیه کماکان خواستار ادامه آن هستند. آیا این توافق هنوز قابل نجات است؟
برجام یا توافق وین دستاورد درخشان دیپلماسی بین المللی محسوب می شود. اروپا در این دستاورد نقش برجسته ای برعهده داشت. از این رو برجام یک توافق دوجانبه بین ایران و آمریکا نبود بلکه یک توافق بین المللی بود که پس از سال ها مذاکره و گفتگو حاصل و با پشتوانه قطعنامه ۲۲۳۱ اجرایی شده است. آمریکا همانند سایر اقدامات غیر قانونی خود در جامعه جهانی، بطور یکجانبه و غیرقانونی از این توافق خارج شد. ایران اما بر اساس ۱۱ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی بطور کامل متعهد به تعهداتش بوده است. جمهوری اسلامی ایران اینک با برخورداری از مقبولیت و مشروعیت اخلاقی، حقوقی و بین المللی از حمایت و اجماع جهانی مطلوبی در این زمینه برخوردار است.
اروپا و روسیه و چین بعنوان طرف های توافق تلاش دارند زمینه تداوم این توافق بین المللی را بدون آمریکا فراهم سازند. انتظار می رود اتحادیه اروپا و دولت های عضو آن بتوانند تعهدات خود را در برجام انجام دهند، موجبات رضایتمندی و تامین منافع ایران از برجام را فراهم کنند و تضمینهای لازم را برای جبران آثار منفی خروج آمریکا از برجام به ایران ارائه نمایند. بنابراین تردیدی نیست که تداوم اعتبار برجام با توانمندی، استقلال سیاسی، هویت بین المللی و اعتبار جهانی اروپا گره خورده است.
سوال: رییس جمهور ترامپ تحریم های اقتصادی علیه ایران را به شدت تشدید کرد و این موضوع واکنش های سنگین
روسای جمهور هر دو کشور را در پی داشت. حتی از مادر تمامی جنگ ها نیز سخن به میان آمد. آیا این یک جنگ لفظی می باشد؟
آقای ترامپ مظهر دوره ای خاص در حیات سیاسی و سیاست خارجی معاصر آمریکاست. وی تنها با ایران مشکل ندارد بلکه به رویارویی با همه جهان برخاسته است. وی نماد ناسیونالیسم پرخاشگر و افراط گرایی، گسست از معیارها، اصول و هنجارهای بین المللی برای بازسازی موقعیت این کشور در دوره کاهش نسبی قدرت آمریکا در جهان پساجنگ سرد و در برابر رقبا و قدرت های نوظهور به شمار می آید. تهدیدهای روزمره و برخوردهای نامتعارف و غیرمتمدنانه با جامعه بین المللی اهانت به استقلال و اعتبار و هویت همه کشورها و نهادهای جهانی است. البته این برخورد بیش از آن که نشانه قدرت یک کشور باشد نشانه ضعف و بحران ساختاری آن به شمار می آید. آمریکا که همچنان کینه جمهوری اسلامی ایران را به دلیل انقلاب اسلامی که پایان بخش حاکمیت دیکتانور دست نشانده و متحد این کشور بود را دارد، در دوره آقای ترامپ که جنگ طلب ترین چهره های سیاسی و امنیتی ضد ایرانی او را احاطه کرده اند، به انتقام جویی از ملت بزرگ ایران پرداخته است. روشن است که بخشی از سیاست ضد ایرانی ترامپ در واشنگتن طراحی نمی شود. ملت ما هراسی از این تهدیدها و فشارها و تحمیل تحریم های غیر انسانی و غیر اخلاقی ندارد و معتقد است آزموده را آزمودن خطاست. تاریخ معاصر گویای این واقعیت است که مردم ایران مردمی صلح طلب بوده و هرگز به هیچ کشوری حمله نظامی نداشته اند اما در برابر بیگانه به دفاع حماسی از خود پرداخته اند و تجربه جنگ تحمیلی صدام علیه ایران که از حمایت بسیاری به ویژه آمریکا نیز برخوردار بود مثال بارزی در این زمینه محسوب می شود. از سوی دیگر به نظر می رسد تجربه تلخ سیاست های نظامی و تهاجم آمریکا به افغانستان و عراق که به پایان رویای نظام تک قطبی به رهبری آمریکا و بحران تاریخی جایگاه بین المللی این کشور انجامید می تواند مدت ها برای این کشور و زمامداران آن درس آموز و عبرت آموز باشد.
سوال: ایران در رسانه های غربی عمدتا بعنوان خطرناک و پرخاشگر و به نوعی قدرتی تاریک توصیف می شود. آیا شما این موضوع را به عنوان یک پیش قضاوت رسانه ای و درواقع نوعی از اطلاع رسانی یکجانبه در نظر می گیرید؟
کشور ما به دلیل هویت طلبی، مخالفت با سلطه و استقلال خواهی، قربانی تصویرسازی ناعادلانه، نادرست و یک سویه بوده است که می توان از آن با عنوان ایران هراسی سخن گفت. حال آن که نگاهی به تاریخ ایران و منطقه و جهان نشان می دهد که صلح طلبی، عدالت خواهی، نوع دوستی و همزیستی احترام آمیز از مشخصه های دیرین سیاست بین المللی کشور ما بوده است. آمریکا در دهه های گذشته تلاش وافری انجام داد تا با امنیتی سازی چهره بین المللی ایران، کشور ما را به عنوان تهدید صلح و امنیت جهانی معرفی نماید. برجام این تلاش را با شکست مواجه ساخت. دولت آقای ترامپ که منزوی ترین و یاغی ترین دولت جهان امروز به حساب می آید تلاش دارد تا مجددا چهره درخشان مردم ایران را در نظام بین الملل خدشه دار سازد. اما ایران از مقبولیت و مشروعیت اخلاقی و حمایت جهانی در این زمینه برخوردار است.
برخی تصویرهای نادرست و برداشت های ذهنی منفی و کلیشه ای ترجمان واقعیت های ایران نیست. این مفاهیم و تصویرها مظهر عدم شناخت، فقدان حسن نیت، پیش داوری های جانبدارانه و سوء تفاهم و سوء برداشت های عامدانه می باشند. برای آشنایی بیشتر با میزان فاصله این تصویرها با واقعیت های ایران ، پیشنهاد می نمایم جهت تهیه مجموعه گزارش های رسانه ای به ایران سفر کنید و مشاهدات خود را با مخاطبین خود به اشتراک بگذارید.
سوال: روابط ایران و عراق در حال حاضر چگونه است؟
ایران و عراق دو کشور همسایه با اشتراکات تاریخی، فرهنگی و مذهبی فراوان می باشند. تعاملات سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، اجتماعی و دانشگاهی بسیار متنوع و قابل توجه می باشد. مرز ایران و عراق یکی از طولانیترین مرزها در منطقه است و تمام مناطق مرزی ما بین دو کشور در مبادلات اقتصادی فعال هستند. در بعد مناسبات اقتصادی با عراق، ایران بعد از چین در رتبه دوم قرار دارد. در حال حاضر حجم معاملات بازرگانی بین دو کشور ۶٫۵ تا ۷ میلیارد دلار در سال است و اگر موضوع فروش برق، گاز و همچنین موضوع سفرهای زائران را نیز در نظر بگیریم، میتوان گفت حجم مبادلات بین ایران و عراق ۱۲ میلیارد دلار است. هدفگذاری ما این است که مناسبات اقتصادی و تجاری خود را در یک برنامه پنج ساله به ۲۰ میلیارد دلار افزایش دهیم. امروزه چهار هزار دانشجوی عراقی به صورت رسمی در دانشگاههای ایران مشغول به تحصیل هستند. هر ساله بین دو کشور شش میلیون نفر رفت و آمد میکنند.
جمهوری اسلامی ایران بنا به دعوت دولت عراق با همه توان و فداکاری برای مبارزه با تروریسم به یاری مردم این شتافت. در سال های اخیر جمهوری اسلامی ایران بنا
دعوت رسمی عراق برای حمایت و کمک به مبارزه با تروریسم در کنار دوستان عراقی قرار گرفته و به یاری مردم این کشور شتافت. اگر کمک و حمایت ایران نبود امروز شاهد تشکیل دولت تروریست ها در عراق بودیم.
سوال: آیا شما وین را به عنوان صحنه دیپلماسی بین المللی در نظر می گیرید و اتریش باید کماکان نفش میانجی خود را ادامه دهد؟
اتریش و پایتخت آن وین از دیرباز یکی از مراکز و کانون های اصلی دیپلماسی بین المللی بوده است. نقش اروپایی و جهانی اتریش، سنت میانجیگری و سیاست های بیطرفی کشور شما نیز در شکل دهی و تداوم این اهمیت و موقعیت موثر بوده است. میزبانی موفق برجام آخرین مثال بارز نقش مثبت اتریش در دیپلماسی بین المللی به شمار می آید. در دورانی که دیپلماسی بین المللی با بحران اعتبار مواجه می باشد و برخی بازیگران بین المللی با نامتمدنانه ترین شیوه از منطق هابزی در نظام بین الملل پیروی می کنند جهان امروز به این نقش وین بیش از هر زمانی نیاز دارد.
سوال: آینده مناسبات ایران و اتریش؟
مناسبات ایران و اتریش تاریخ درخشان و خاطره انگیزی دارد. یکی از ویژگی های بارز این این مناسبات تاریخی، سنت دیالوگ بین ایرانی ها و اتریشی ها بوده که همواره زمینه را برای درک و احترام متقابل و پیشبرد منافع مشترک فراهم می آورده است. من و همکارانم در سفارت جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر تلاش بی وقفه ای را برای تداوم این سنت انجام دادیم. در حال حاضر افزون بر دیالوگ بین دینی ایران و اتریش که در سال جاری بیست و پنجمین سالگرد آن را گرامی داشتیم، زمینه های مساعدی برای دیالوگ های فرهنگی،دانشگاهی، دیپلماتیک، اقتصادی، پارلمانی و مانند آن فراهم شده است. این گفتگو ها می تواند زمینه پیش داوری های نادرست را از میان برده و به تعمیق شناخت و آگاهی دو ملت بزرگ ایران و اتریش بیانجامد و موجبات استحکام روابط تاریخی دو کشور را فراهم سازد.
امیدوارم این سنت به همه حوزه های مهم تعاملات ایرانی ها و اتریشی ها از جمله عرصه رسانه ای نیز تعمیم یابد و نسل جدید هم بتواند نقش و سهم شایسته ای در این مسیر برعهده گرفته و چشم انداز روشنی در افق تاریخ روابط دوستانه ایران و اتریش ترسیم نمایند. بدیهی است روابط ایران و اتریش با این مختصات آثار مثبت و الهام بخشی بر مناسبات منطقه ای و بین المللی نیز داشته و به سهم خود به صلح،امنیت، عدالت و رفاه همه مردمان جهان مدد می رساند.
انتهای پیام