مجتبی ایزدی، زنبوردار شهرستان نور در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه در ایران بسیاری از مسائل هنوز به صورت کارشناسی شده جا نیفتاده است، تصریح کرد: در کانادا یکی از بیشترین درآمد دولت بابت اجاره ای است که باغدار ها به زنبورداران میدهند اما در ایران این امر به صورت کاملا معکوس است؛ اداره منابع طبیعی نه تنها برای آن ها هیچ امکاناتی را فراهم نمیکند بلکه برای ورود زنبورداران به جنگل موانع ایجاد کرده که سبب شده فرد زنبوردار با هزینه شخصی راه خود را برای ورود به جنگل باز کند.
وی افزود: در صورتی که ثابت شده اگر زنبور عسل از چرخه زیستی حذف شود کره زمین فقط چند دهه سرسبزی خودرا حفظ میکند، چون گیاهان اساسی دوپایه و به صورت نر و ماده و از دو درخت مجزا هستند و این عملیات گرده افشانی و ادامه نسل را فقط زنبور عسل انجام میدهد.
ایزدی یادآور شد: زنبورداران در آن بازه زمانی که در جنگل حضور دارند حافظ و نگهبان جنگل هستند و حمایت مسئولان و ادارهها با این صنعتی که مورد محرومیت قرار گرفته باعث رشد هر چه بیشتر آن می شود.
بیشتر زنبورداران هنوز استحصال عسل را به شیوه سنتی انجام میدهند
وی با بیان اینکه بیشتر زنبورداران هنوز استحصال عسل را به شیوه سنتی انجام میدهند، افزود: در پروسه زمانی سه تا چهار ماهه که زنبوردار کار میکند، میتواند با بهره برداری و استفاده از شیوههای جدید، عسل را کیلویی ۸۰ هزار تومان، ژل رویال را کیلویی ۱۱ میلیون تومان، گرده گل را کیلویی ۲۵۰ هزار تومان و بره موم را کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به فروش برساند که از نظر ارزش ریالی میتواند درآمد بسیار بالایی را داشته باشد.
وی با بیان اینکه بیشترین برداشت محصول به جهت تولید عسل طبیعی و دارویی حدود ۸۰۰ کیلو در سال است، یادآور شد: اگر بخواهیم عسل تغذیهای تولید کنیم، حداقل باید سالانه ۵ تن برداشت داشته باشیم. در سه مرحله، محصول نهایی عسل برداشت میشود. در مرحله نخست، عسل مرکبات در باغات تنکابن و سپس در جنگلهای سد الیمالات عسل های جنگلی و در مرحله سوم از ارتفاعات سیو سنگ بلده، عسل های گیاهی و چهل گیاه را برداشت میکنیم.
*کاهش کیفیت ۷۰ درصدی در عسلهای تغذیهای
این تولید کننده در ادامه از تفاوت عسل طبیعی و عسل تغذیهای سخن گفت و یادآورشد: در برداشت عسل تغذیهای، کندو به عنوان یک خط تولید محسوب میشود که مواد اولیه و شکر به آن وارد شده و از آن سمت عسل از آن برداشت میشود اما کیفیت عسل در این نوع تقریبا ۷۰ درصد کاهش پیدا می کند.
*شرایط اقلیمی یکی از دلایل کاهش محصول
وی، شرایط اقلیمی را یکی از علل کاهش برداشت محصول دانست و افزود: در دهه ۶۰ جهت برداشت محصول در خرداد ماه اقدام میشد اما اکنون به خاطر تغییر اقلیم در فروردین این کار صورت میگیرد.
این زنبوردار افزود: اصلاح نژاد، نبود مدیریت، نبود به موقع داده های صنعتی و عدم مسئولیت پذیری در توزیع داروها برای درمان بیماری زنبورها از دیگر عوامل تاثیر گذار در کاهش برداشت محصول عسل است.
* واردات عسل که پایه زنبوری ندارد
وی اظهار کرد: اکثر مردم ایران عسل های طبیعی را در صحراها و خرابهها و زنبوردارها و همچنین بقالیهای قدیمی تهیه می کنند و کمتر پیش می آید که عسل را در بسته بندی، شکیل و در سوپر مارکت های لوکس خریداری کنند.
*کشف عسل تقلبی در یکی از شهرستان های مازندران
ایزدی با اشاره به اینکه شهرستان نور دارای تعاونی زنبورداران کوه نور است، تصریح کرد: یکی از وظایف ذاتی تعاونی، پیگیری و کشف عسل های تقلبی است، در این راستا یکی از تعاونی های استان مازندران توانست باندی را که عسل تقلبی می ساختند، شناسایی و به مراجع قضایی معرفی کند؛ شهرستان نور با ۷۵۰ عضو هم باید در این راستا اقدامات جدی انجام دهد.
*محجوریت صنف زنبورداری
این تولیدکننده با بیان اینکه در ایران صنف زنبورداری به رسمیت شناخته نمیشود و اصلا ردیف بودجهای برای آن تعریف نشده است، افزود: کارشناسی که باید پاسخگوی زنبورداران باشد باید جوابگوی مرغ دارها و چهار پایان سنگین و سبک هم باشد و این در حالی است که در شهرستان نور به اندازه انگشتان دست، فردی که به شکل صنعتی کار کند نداریم و همه به شکل نیمه صنعتی در حال فعالیت هستند به همین دلیل این صنعت به چشم نمیآید.
*زنبورداری بدون ردیف بودجه
وی، نبود ردیف بودجهای برای صنعت زنبورداری را مهمترین مشکل و معضل دانست و افزود: با توجه به اینکه زنبورداری جز مشاغل سخت است اما به دلیل نبود ردیف بودجه، بیمهای به زنبورداران تعلق نمیگیرد و این بی توجهی باعث شد تا کسانی که متولیان اصلی این صنف هستند در مورد دارو و حمایت داده های تولید، مسئولیت پذیر نبوده و پاسخگوی مستقیم نیستند.
ایزدی یکی دیگر از مشکلات زنبورداران را در کوچ هر ساله دانست و افزود: ما تنها تعاونی در سطح کشور هستیم که منطقهای را به عنوان قرنطینه دارا است و استانهای دیگر باید با اجازه ما در این منطقه ورود پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه نسل سوم زنبوردار در خانواده است و حدود ۳۰ سال مشغول به فعالیت در این حرفه است، اظهار کرد: زنبور داری شغل خانوادگی ما بوده و چون در کنارش نیش زنبور را به همراه دارد حتما باید علاقه وجود داشته باشد. علاقه بسیار زیاد باعث شد تا علاوه بر تحصیل در رشته مدیریت برنامه ریزی آموزشی در سال ۸۸ در رشته کاردانی پرورش زنبورعسل کسب مدرک کنم.
این زنبوردار با اشاره به اینکه عموم مردم از محصولات زنبور فقط عسل را می شناسند، تصریح کرد: گرده گل، ژل رویال، بره موم از دیگر فرآورده های زنبور عسل به شمار می رود که هرکدام خاصیت دارویی و فواید پزشکی ویژهای دارد.
انتهای پیام