یعنی “در مازندران هر محصولی بکارید رشد میکند” جملهای که برای مازندرانیها به وفور تکرار شده و قابل لمس نیز بوده است.
این استان در تولید محصولاتی همچون صیفیجات و سبزیجات گرفته تا پرتقال، سیب و لیمو بر اساس آمارهای رسمی در کشور شاخص است و باید به آن بالید و اینکه چرا هنوز در درآمدزایی و ایجاد منفعت جمعی، حاصل از کشت این محصولات، مازندران نتوانسته است نتیجه مطلوبی به دست آورد، خود جای بحث دارد.
یکی از محصولات استراتژیکی که نه تنها برای مازندران بلکه برای تمام کشور دارای اهمیت است و در این استان تولید میشود، برنج است، به گونهای که استان مازندران با دارا بودن ۲۱۳ هزار و ۴۲۵ هکتار سطح زیر کشت این محصول نقش عمدهای در تولید آن ایفا می کند؛ نکته قابل اهمیت، مرغوب و با کیفیت بودن برنج تولید شده در مازندران است و البته چند شهر در این استان همانند آمل و فریدونکنار برنج مرغوبتری را تولید میکنند که حتی برخی از آنها برند جهانی دارد.
یکی از انواع برنجهای مرغوبی که برند جهانی پیدا کرده است و چندی پیش نیز با حضور استاندار مازندران همایش رونمایی از نشان جغرافیایی آن برگزار شد، برنج فریدونکنار بوده است. به گفته کارشناسان، برنج فریدونکنار دارای عطر، بو و طعم خوبی است که لذت غذاخوردن را در انسان ایجاد می کند.
*عوامل موثر در طعم و عطر برنج مرغوب مازندران
سعید دهزاد کارشناس مسئول برنج جهاد کشاورزی فریدونکنار در گفتوگو با ایسنا با اشاره به این که یکی از دلایل بو و طعم خوب برنج در فریدونکنار می تواند ژن گیاه برنج استفاده شده باشد، اظهار کرد: دریا یکی دیگر از دلایل عطر و طعم مناسب برنج این منطقه است.
وی با بیان این که برنج فریدونکنار و حاشیه آن با کیفیت تولید میشود، خاطرنشان کرد: ماندآبی بودن اراضی شالیزاری فریدونکنار نیز یکی دیگر از دلایل مرغوبیت برنج این منطقه است به طوری که این امر بر روی ارقام محلی تاثیر مثبت دارد.
کارشناس مسئول برنج جهاد کشاورزی فریدونکنار با بیان اینکه بذر برخی از ارقام بومی محلی در حال فراموشی است، تصریح کرد: در تلاش هستیم تا از راه ژنتیکی، ارقام بومی محلی فریدونکنار را محفوظ داریم، ۹۵ درصد گیاه برنج “خودگشن” (گیاهی که مادگی آن با گردۀ گل همان گیاه بارور شود)و ۵ درصد “دگرگشن” است.
وی افزود: به دنبال آموزش کشاورزان هستیم تا در مزارع خود از چند نوع محصول استفاده نکنند و از بذور بومی محلی بهره بگیرند.
دهزاد در پاسخ به این سوال که برنج طارم را چگونه از سایر انواع برنجها می توان تشخیص داد، گفت: با عطر و طعم، کشیدگی و لمس برنج میتوان برنجهای طارم را از غیر آن تشخیص داد که این امر نیز برای هر فردی قابل انجام نیست.
پرنده های سیبری برنج فریدونکنار را خوشمزه تر میکنند
رمضان کریمی یک تاجر برنج در فریدونکنار در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه یکی از مهمترین دلیل کیفیت مرغوب برنج در فریدونکنار این است که کشاورزان مازندرانی نمونهاند و در میان آنها، فریدونکناریها سرآمد هستند، اظهار کرد: قدمت کشاورزی در فریدونکنار به دلیل خاک حاصلخیز و شرایط آب و هوایی بیشتر از سایر مناطق است.
وی افزود: همچنین فعالیت پرندههایی که از سیبری به این شهرستان می آید، نیز در کیفیت خاکی که برنج در آن کشت میشود، تاثیر فراوانی دارد.
این تاجر فریدونکناری در پاسخ به این پرسش که برنج فریدونکنار نسبت به دیگر برنجهای تولید شده چگونه قابل تشخیص است، اظهار کرد: تشخیص نوع برنج برای کسانی که برنجشناس نباشد دشوار است. برای تشخیص برنج فریدونکنار، این کار را باید به افراد متخصص سپرد؛ برای انتخاب برنج فریدونکنار باید این محصول از فروشندههایی که برند و معتبر هستند و یا نشان جغرافیایی را دریافت کردند خریداری شود.
*تشخیص برنج با کیفیت از سایر برنج ها برای مردم عادی سخت است
محمد هادی زاده مدیر جهاد کشاورزی فریدونکنار نیز در این رابطه به ایسنا گفت: برنج فریدونکنار به دلیل شرایط اقلیمی خاص خود و شرایط آبی و خاکی از کیفیت مطلوبی نسبت به سایر ارقام طارمی که در سطح استان کشت می شود، برخوردار است.
وی افزود: خاک فریدونکنار غنی از مواد آلی بوده که حاصل از پوسیدن بقایای گیاهی و حضور پرندگان مهاجر در این شهرستان و ریخته شدن فضولات در این اراضی است و این امر موجب افزایش کیفیت پخت و طعم این محصول می شود.
مدیر جهاد کشاورزی فریدونکنار خاطرنشان کرد: برای تشخیص تفاوت انواع برنج با طارم فریدونکنار، باید کار آزمایشگاهی بر روی آن صورت بگیرد تا از نظر میزان آمیلوز، پروتئین و تعیین عطر و طعم از طریق تستهای مخصوص سنجیده شود.
هادی زاده با اشاره به اینکه تشخیص این برنج برای مردم عادی قابل انجام نیست و باید مراحل گفته شده طی شود، اظهار کرد: از نظر شکل ظاهری مانند قد، شکل، عطر، میزان و نحوه پخت نیز تفاوت این برنج با سایر ارقام قابل تشخیص است.
انتهای پیام