حمیدرضا ناهیدیفرد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به فعالیتهای مساجد در روز جهانی مسجد عنوان کرد: ۱۵۳۰ کانون فرهنگی و هنری در سطح استان ثبت و بهروزرسانی شده که برنامههای متنوعی را در دستور کار خود دارند به طوریکه تولید آثار هنری، تشکیل گروههای سرود و چاپ نشریاتی به صورت گاهنامه و هفتهنامه درباره جایگاه مسجد از جمله برنامههایی است که در این هفته انجام میشود و با توجه به اینکه مجموعه کانونها دولتی نبوده و مردمی است، فعالیتهای خوبی در فضای مجازی دارند و مطالب مفیدی را ارائه میدهند.
وی درباره برنامههای متمرکز مساجد به مناسبت روز جهانی مسجد ادامه داد: همایشهایی را در کانونهای فرهنگی و هنری با اساتید مختلفی در حوزهها و موضوعات مختلف از جمله جایگاه و نقش مسجد و فاصله مساجد ما از اسلام واقعی داریم، علاوه بر این مسابقات کتابخوانی برگزار میشود که محتوا به صورت بروشور در اختیار شرکتکنندگان قرار میگیرد سپس سوالاتی از آنها پرسیده میشود و برنامه دیگر توزیع حدودا ۲۰۰ جلد کتاب در کتابخانههای کانونهای سطح استان است.
ناهیدیفرد درباره نقش مساجد در شادیآفرینی تصریح کرد: مسجد در صدر اسلام به عنوان پایگاهی برای حل و فصل مسائل روز در جامعه بود؛ مانند مسجد کوفه که برای انجام فعالیتهای مختلف به بخشهای متفاوتی تقسیم شده بود و امیرالمومنین علی(ع) در آن فعالیتهای مختلفی داشتند.
وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب احیایی در بخش مساجد صورت گرفت و امام خمینی(ره) بیانات مهمی را در این زمینه عنوان کردند اما همانطور که شاهد هستیم در اینبازه زمانی نتوانستیم کارکردهای مساجد را به طور کامل بازگردانیم و آن را به اسلام ناب محمدی نزدیک کنیم بنابراین باید تلاش کنیم مساجد را به پایگاهی شاد مبدل سازیم و مجموعههایی که در مساجد حضور دارند، باید برنامهها را طوری تنظیم کنند که فعالیتهای شاد جزء آنها باشد.
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان همدان با اشاره به خدمترسانی مساجد در تمام طول روز اظهار کرد: متولیان مختلفی در مساجد هستند که بخشهای مختلف را پیگیری میکنند و بحث زمان ارائه خدمت در مساجد مربوط به اداره اوقاف است و هیئت امناهایی که تحت نظر اوقاف فعالیت میکنند، باید این موضوع را حل و فصل کنند، چرا که برخی از مردم برای اقامه نماز، نوجوانان برای فعالیتهای فرهنگی، هنری و برخی از اهالی برای رتق و فتق امور جاری به مسجد مراجعه میکنند.
ناهیدیفرد با اشاره به وجود محرومیتها در برخی از مساجد ادامه داد: موقوفات در مساجد بر اساس وقفنامههایی که تنظیم کردند با محدودیتهایی مواجه هستند به طوریکه برخی از مساجد یکسری منابعی مانند املاک، مغازه و … دارند که باعث با شکوهتر شدن بیشتر مسجد میشود همچنین در مناطق پایینشهر با مساجدی روبرو هستیم که برای تأمین هزینههای جاری مسجد هم با مشکل مواجه هستند.
وی اضافه کرد: در کل این موضوع به دو عامل موقوفات و توان مالی در مناطق پایین و بالای شهر مربوط میشود، با این حال این مشکل تا حدی میتواند از طریق متولیان حل شود و باید توجه داشت که پس از مکانیابی برای احداث یک مسجد مهمترین موضوع تأمین آتیههای مسجد است. وجود یک مغاره یا آپارتمان به عنوان یک مستمری دائمی برای مساجد میتواند راهگشا باشد، البته اوقاف هم در این زمینه نقش دارد اما با توجه به وسعت این موضوع کار کمی زمانبر و مشکل است.
ناهیدیفرد با بیان ویژگیهایی برای امام جماعت تأکید کرد: امام جماعت به عنوان مدیر هماهنگی برنامههای مسجد است که مسلما اگر این فرد جوان، خوشفکر و آشنا با مباحث روانشناسی باشد و بتواند ارتباط خوبی با نوجوانان، اهالی محل و مردم برقرار کند، در شکوفایی مسجد موثر است.
وی افزود: همچنین اگر امام جماعت مسجد با اصول و شیوه برنامهریزی و مدیریت مالی آشنا باشد، در شکوفایی مسجد بیتأثیر نخواهد بود، به طوریکه در اغلب مساجد امام جماعات مسن هستند که نمیتوانند کارکردهای اصلی مسجد را پیدا کرده و باعث حضور پرشور اهالی محل در مسجد شوند.
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان همدان با اشاره به اینکه مسجد محلی برای گذران اوقاتفراغت نوجوانان و جوانان است، گفت: جامعه هدف را جوانان و به ویژه نوجوانان میدانیم بنابراین باید بستر مناسب را با توجه به فعالیتها و برنامههای متفاوت برای حضور نونهالان و نوجوانان در مساجد فراهم کنیم البته برای حضور جوانان هم پایگاههای بسیج وجود دارد و در برخی مساجد شاهد هستیم که مجموعهها با خوشفکری مدیریت برنامههای پویا و متنوعی را فراهم میکنند.
وی عنوان کرد: با این وجود فعالیتهای تابستانی و اوقاتفراغت در روستاها و کانونهای روستایی پررنگ نیست چرا که تابستان فصل کار کشاورزی روستائیان است و اغلب بچهها به دنبال کشت و کار هستند اما در فصل پاییز و زمستان وقت بیشتری را میتوانند در مساجد بگذرانند.
انتهای پیام